Sauvo saa kiertoliittymänsä jo ensi vuonna

0
Sauvon kiertoliittymästä on tulossa hieman suurempi kuin mitä äskettäin Paimioon toteutetut. Kustannusnousun vuoksi suunnittelu ja toteutus syö myös enemmän varoja. Kaikkiaan hankkeeseen on nyt osoitettu 900 000 euroa, kun viime vuonna eduskunnan joululahjarahoista osoitettiin suunnitteluun 200 000 euroa.

SAUVO,HELSINKI

Valtiovarainvaliokunnan varsinaissuomalainen kansanedustaja ja sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja Esko Kiviranta (kesk.) on tyytyväinen eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ensi vuoden talousarvioon tekemistä lisäyksistä, jotka kohdistuvat moniin varsinaissuomalaisiin tiehankkeisiin sekä lukuisiin muihin sellaisiin kohteisiin, joita on tärkeä edistää. Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että Sauvoon maantien 181 ja Saustilantien risteyksen kiertoliittymän toteuttamiseen saadaan 700 000 euroa.

Vuosi sitten samaisen kiertoliittymän suunnitteluun myönnettiin joululahjarahoista 200 000 euroa. Suunnittelu on nyt tehty, joten toteutus käynnistyy keväällä.

– Uusi kiertoliittymä parantaa ratkaisevasti vaarallisen risteyksen liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta, toteaa Kiviranta ja myöntää, että “koko ajan oli pidettävä huolta, että rahoitus pysyy listoilla.

Eduskunta jakoi niin sanottuja joululahjarahoja eli teki lisäyksiä ensi vuoden talousarvioon yhteensä 50 miljoonalla. Valtaosa, eli noin 3/4 rahoista jaettiin liikennehankkeisiin ja sivistys- ja tiedejaoston tärkeiksi näkemiin kohteisiin. Ensin mainittuun myönnettiin 25,85 miljoonaa euroa ja jälkimmäiseen 11,4 miljoonaa.

Kiviranta piti esillä myös maantien 1835 Kemiön osuuden täsmäparantamista ja osittaista uudelleen päällystämistä, mihin rahaa löytyi 110 000 euroa.

– Kyse on tieosuudesta Angelniemen lossilta Kemiöön.

Kantatie 43 sai päällystysrahaa puoli miljoonaa välille Kalanti -Kodjala. Valtatie 9:n riista-aitoihin Auran ja Loimaan välillä tuli 50 000 euroa.

Maantien 180 kiertoliittymään Kirkkosalmen itäpuolelle Paraisille tuli 250 000 euroa ja Prostvikin lauttarannan ja kylän väliselle jalkakäytävälle ja pyörätien tekemiseen tuli Nauvoon 800 000 euroa.

Opettajakoulutukselle kehitysrahaa

Joululahjarahoista ohjattiin lisäyksiä myös Turun yliopistolle opettajakoulutuksen tutkimusperäiseen kehittämiseen 600 000 euroa.

– Opettajankoulutuksen kehittäminen on erityisen tärkeää näinä aikoina, kun suomalaislasten oppimistulokset ovat heikentyneet mm. lukutaidon osalta. On välttämätöntä, että suomalaista koulutusjärjestelmää ja opettajien ammattitaitoa kehitetään monien koulutuksen ja oppimisen haasteiden ratkaisemiseksi, sanoo valtiovarainvaliokunnan tiede- ja sivistysjaoston jäsen, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.).

Turun yliopisto koordinoi hanketta, missä on mukana kaikki opettajankoulutusta antavat Suomen yliopistot.

Eloranta iloitsee myös siitä, että ensi vuonna osoitetaan rahaa yli 2 miljoonaa euroa lukutaidon parantamiseen ja erilaisiin luku- ja kirjoitustaitoa vahvistaviin tarkoituksiin.

Myös Saaristomeriohjelman tehostamiseen eli maatalouden vesiensuojelun tiekartan toimenpiteiden nopeuttamiseen osoitettiin 150 000 euroa eduskunnan joululahjarahoista.

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:lle osoitettiin 300 000 euroa, Maa- ja kotitalousnaisille ja Marttatoimintaan tuli lisää rahoitusta puoli miljoonaa, Suomen Kylät ry sai 300 000 euroa ja 4 H-toiminta 350 000. Seurantalojen korjausrahaa lisättiin 200 000 euroa. TAT-yrittäjyyskasvatukseen myönnettiin 200 000 euroa ja Nuori Yrittäjyys ry:lle 100 000 euroa. Puutarhaliitto sai 50 000 ja Karjalan liitto 80 000 euroa.