
YouTube-videolla keski-ikäinen mies loikkaa, tai pikemminkin kompuroi maassa makaavan painonnostotangon yli ja tuupertuu lattialle. Vieressä suoritusta seuraava toistojen laskija meinaa jo rynnätä hätiin, mutta ennen kuin hän ehtii ottaa askeltakaan, on kumoon kellahtanut mies jo tekemässä seuraavaa toistoa. Kaikesta näkee, että keho toteuttaa kaavamaisesti tehtävää, vaikka mieli ja aistit ovat jo aivan äärirajoilla rankan rääkin seurauksena.
Kompurointi parinkymmenen sentin korkeudella olevan painonnostotangon ympärillä on ymmärrettävää, sillä tässä vaiheessa suoritusta paimiolainen 41-vuotias Markku Lähderinne oli ehtinyt jo juoksemaan, uimaan, tekemään satoja erilaisia lihaskuntoliikkeitä niin kehonpainolla kuin lisäpainojen kera ja osoittamaan kyvykkyyttään muun muassa tasapainoa ja koordinaatiota vaativissa liikkeissä. Ja kaikki tämä kahdessa vuorokaudessa.
Sunnuntai-iltapäivän viimeinen puserrus on viittä vaille valmis, ja kun viimein viimeinenkin toisto on maalissa, lysähtää kaikkensa antanut urheilija jälleen lattialle. Hymy ensimmäisen toiminnallisen urheilun MM-kisarupeaman päätteeksi kertoo siitä, että kaikki jäi varmasti suorituspaikoille.
– Viimeisessä lajissa tuli yksinkertaisesti seinä vastaan, mutta muuten voi olla aivan tyytyväinen. Parannettavaa toki jäi, mutta se on ihan ymmärrettävää kun on ensimmäistä kertaa tämän tasoisissa kisoissa mukana, tuumii kuntopyörällä rennosti rullaileva Lähderinne runsas viikko myöhemmin kotisalillaan, paimiolaisessa KuntoPeimarissa.
Eksoottinen MM-kisapaikka
Sen lisäksi, että MM-kisareissu oli Lähderinteelle mieleenpainuva ensikertalaisuuden takia, oli se sitä myös kisapaikan osalta. Kisat käytiin Väli-Amerikan Karibianmerellä sijaitsevalla Aruban saarella.
– Olihan se aika kokemus jo itsessään kisapaikkana. Päivällä oli 31 astetta lämmintä ja yöllä 30 astetta lämmintä. Olihan se aika extremeä, mutta toisaalta kaikille sama, Lähderinne tuumii.
Kaikkiaan kisaohjelmaan kuului kuusi lajia, joista ensimmäiset olivat perjantaina, seuraavat kaksi lauantaina ja loput kolme sunnuntaina. 48 tunnissa urheilijoita testattiin, kuten lajiin kuuluu, äärimmäisen monipuolisesti aina uimataidosta äärimmäistä voimaa vaativiin lajeihin.
Se on koko homman juju.
– Monipuolisuus, ehdottomasti. Pitää samaan aikaan hallita keho, olla voimaa, kestävyyttä ja räjähtävyyttä. Ja myös taktiikalla on merkitystä, että osaa mitoittaa suoritukset oman suorituskyvyn mukaan mahdollisimman hyvin. Mielestäni onnistuin siinä Arubassa viimeistä lajia lukuun ottamatta aika hyvin.
Ei välttämättä viimeinen MM-reissu
Lähderinne sijoittui 40–44-vuotiaiden sarjassa 28 kilpailijan joukossa lopulta sijalle 23. Sijoitus 20 parhaan joukossa oli vielä ennen viimeistä lajia hyvin hyppysissä, mutta viimeisissä toistoissa vastaan tullut “seinä” pudotti loppusijoitusta muutamalla pykälällä.
Kaikkiaan matkasta jäi kuitenkin hyvä maku, ja Lähderinteen mielessä siintääkin päästä mukaan vastaaviin karkeloihin myös tulevina vuosina.
– Ehkä ihan Aruballe asti en lähtisi toista kertaa, mutta jos kisat ovat Euroopassa tai muuten hyvin saavutettavissa, kiinnostaa ehdottomasti. Toki se vaatii sitten myös onnistumista ensin oman sarjan SM-kisoissa, Lähderinne muistuttaa.
Paikka MM-kisoihin oli tosiaan hyvän SM-kisamenestyksen peruja. Lähderinne nappasi elämänsä ensimmäisen SM-mitalin, hopeisen sellaisen toukokuussa Kirkkonummelta.
– Olen aika liikunnallisesta perheestä, ja molemmilla veljillä oli jo SM-mitalit olemassa: isoveljellä jalkapallosta ja pikkuveljellä otevoimailusta. Nyt löytyi sitten minullekin vihdoin sellainen laji, että riitti minullakin SM-mitaleille asti, Lähderinne naurahtaa.
Tuttu PaiHan luutija
Lähderinne on tullut paimiolaisille tutuksi muun muassa Paimion Hakan miesten jalkapallon edustusjoukkueesta, jonka keskikentällä ja puolustuksessa hän luuti useammalla eri sarjatasolla vuosina 2013–2017. Kun jalkapallo jäi, astui pian tilalle toiminnallinen urheilu.
– Paikat eivät tahtoneet enää kestää jalkapalloa, ja päädyin kokeilemaan toiminnallista harjoittelua KuntoPeimariin joskus vuoden 2018 aikana. Aika nopeasti tästä innostui sen verran, että jo vuonna 2020 oli aika osallistua ensimmäisiin crossfit-kisoihin Turun Tuomiopäivässä.
Toiminnallinen urheilu tarkoittaa käytännössä samaa kuin viime vuosien trendilaji crossfit, joskin toiminnallisessa urheilussa doping-kontrolli mahdollistaa sekä SM- että MM-kisojen järjestämisen.
– Liikkeet ja suoritukset ovat periaatteessa ihan samat. Mutta toiminnallisessa urheilussa ollaan dopingtestauksen piirissä ja siksi voidaan järjestää myös virallisia arvokisoja, Lähderinne selventää.
Kiuruvedeltä Paimioon
Kiuruvedeltä kotoisin oleva Lähderinne kotiutui vaimonsa ja kahden poikansa kanssa Paimioon kymmenisen vuotta sitten. Vaimolleen Annalle hän jakaakin kiitosta siitä, että ylipäänsä MM-kisareissu toteutui.
– Itse en ollut SM-hopean jälkeen aivan varma, pitäisikö reissuun edes lähteä. Anna-vaimo kuitenkin tsemppasi ja kannusti lähtemään, ja siitä pitää olla näin jälkikäteen kiitollinen. Nyt uskaltaa sitten jo haaveilla seuraavistakin kisoista, Lähderinne myhäilee.
Koska kisoissa pitää edustaa virallista seuraa, on Lähderinteen seuraksi valikoitunut synnyinpitäjän Kiuruveden Urheilijat.
– Voidakseen osallistua SM-kisoihin, pitää edustaa jotain painonnostoseuraa. Sellaista ei ollut Paimiossa tarjolla, joten päätin sitten edustaa synnyinkaupunkini seuraa.
Paimiossa Lähderinteet ovat liikunnallisena perheenä ihastuneet monipuolisiin harrastusvaihtoehtoihin, ja tällä hetkellä vanhemmat ovatkin “hurahtaneet” toiminnalliseen urheiluun siinä missä lapset pelaavat jalkapalloa.
– Myös KuntoPeimarin Vesa Virtaselle pitää antaa kiitosta siitä, että jos salille on tarvittu jokin uusi treeniväline harjoittelua varten, on sellainen yleensä myös tullut. Asiakaspalvelu on ollut siinä mielessä ensiluokkaista, Lähderinne kiittelee.
Mikä toiminnallinen urheilu?
“Toiminnallinen Urheilu” juontaa juurensa englanninkieliseen termiin “Functional Training”, joka tarkoittaa suoraan suomennettuna “toiminnallista harjoittelua”
Toiminnallisessa urheilussa kehitetään kehon hyvinvoinnin ja terveyden kannalta monia tärkeitä ominaisuuksia, kuten liikkuvuutta, nopeutta, koordinaatiota, lihasvoimaa, kehonhallintaa, räjähtävyyttä sekä hapenottokykyä.
Kilpailulajina toiminnallinen urheilu testaa urheilijan suorituskykyä ja taitoa eri osa-alueilla sekä kykyä suoriutua erilaisista liikkeistä ja liikeyhdistelmistä mahdollisimman taloudellisesti. Kilpailuissa esiintyy osia mm. kestävyyslajeista, voimistelusta sekä painonnostosta ja voimanostosta. Kilpailuissa pyritään testaamaan kaikkia osa-alueita tasapuolisesti.
Kilpailut kestävät yhden tai useamman päivän. Kilpailujen aikana urheilijoita testataan vaihtelevassa määrässä eri lajeja. Kaikki lajit pisteytetään, ja parhaat kokonaispisteet saanut urheilija voittaa kilpailut.
Lähde: Painonnostoliitto