Verenluovuttajista on pulaa vuoden vaihduttua

0
Marjo Nikkilä toteaa, että useimmat ihmiset sopivat verenluovuttajiksi. Rajoituksia on melko vähän.

TURKU, PAIMIO

Tammikuu ja toukokuu ovat aikaa, jolloin luovutusverestä on suurin pula. Nyt kaivataan verta etenkin veriryhmiin A+, A- ja O- kuuluvilta luovuttajilta, mutta kaikki muukin veri on tervetullutta.

– Ennen joulua ihmiset kävivät luovuttamassa verta ikään kuin joululahjana. Tammikuu on hiljaisempaa aikaa, kun luovuttajat palaavat takaisin töihin lomalta, SPR:n Veripalvelun Turun toimipisteen vastaava hoitaja Marjo Nikkilä kuvailee tilannetta.

– Verta voivat luovuttaa kaikki 18 vuotta täyttäneet, ja luovuttamista voi jatkaa70-vuotiaaksi saakka, jos on aloittanut sen alle 60-vuotiaana. Meillä onkin melko paljon yli 65-vuotiaita luovuttajia.

Nikkilä kertoo, että Suomen Punaisen Ristin veripalvelun rekisterissä on noin 200 000 luovuttajaa, mikä kuulostaa melko pieneltä määrältä koko väestön määrään nähden. Eniten luovuttajiksi kaivattaisiin nyt keski-ikäisiä, 30–40-vuotiaita miehiä.

Verentarvitsijoita usein pienet

potilaatLuovuttajilta otetaan keralla 460 millilitraa verta, ja kaikki luovutettu veri tutkitaan. Luovutusverestä erotetaan punasoluja, verihiutaleita ja plasmaa.

– Toimitamme kaikki verituotteet sairaaloihin. Punasoluja ja plasmaa käytetään leikkauksissa, ja verihiutaleita annetaan muun muassa syöpäpotilaille, Nikkilä kertoo.

– Varsin usein punasoluja tarvitsevat alle vuoden ikäiset potilaat, koska heille on alettu tehdä paljon leikkauksia lääketieteen kehittymisen myötä.

Nikkilä perustelee veren jatkuvaa tarvetta myös sillä, että verihiutaleet säilyvät vain viisi päivää luovutuksen jälkeen. Sen vuoksi veripalvelukaan ei ole koskaan suljettuna kolmea päivää kauemmin.

Luovutukselle vain vähän esteitäVeren paremman rautapitoisuuden vuoksi miehet voivat luovuttaa vertaan useammin kuin naiset. Miehillä lyhin mahdollinen luovutusväli on 61 päivää ja naisilla 91 päivää.

– Useimmat ihmiset sopivat verenluovuttajiksi. Vain harvat sairaudet ja lääkitykset ovat esteenä luovutukselle, Nikkilä toteaa.

– Määräaikaisia rajoituksia luovuttamiseen tulee vaikkapa isoista leikkauksista tai oleskelusta tietyillä tartuntatautialueilla. Esimerkiksi malarian esiintymisalueelta tullut ei saa luovuttaa verta puoleen vuoteen.

– Veripalvelun nettisivustolla voi tehdä helposti testin, jolla voi selvittää oman sopivuutensa luovuttajaksi.

Luovutustapahtuma tulossa PaimioonVeripalvelun Turun toimipisteessä työskentelee vakituisesti noin 20 ihmistä. Alueena on koko Varsinais-Suoni ja osia Satakunnasta. Turun Veripalvelu järjestää säännöllisesti verenluovutustapahtumia alueensa kunnissa. Seuraava verenluovutuspäivä Paimiossa on 30. tammikuuta.

– Olemme silloin Jokelan koululla kello 13.00–18.00. Aika kannattaa varata etukäteen, mutta emme käännytä ketään pois, vaikka varattua aikaa ei olisikaan, Nikkilä kertoo.