Yrittäjät toppuuttelevat synkistelyä – ”Nyt voit tukea oman paikkakunnan ja maakunnan elinvoimaa”

0
Iso kysymys juuri nyt on, miten joulukaupan käy kaiken talouden epävarmuuden keskellä. – Nyt on oiva tilaisuus käydä lahjaostoksilla paikallisissa liikkeissä, Varsinais-Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen, Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä ja Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter muistuttavat.

LOIMAA

Korona. Ukrainan sota. Energiakriisi. Inflaatio.

Varsinais-Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen ja toimitusjohtaja Hanna Munter sekä Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén toppuuttelevat synkistelyä. He muistuttavat, että valtaosalla yrityksiä menee edelleen hyvin ja esimerkiksi työttömyys ei ole lähtenyt nousuun. Yhtään enempää negatiivisia uutisia ei heidän mukaansa tosin enää tarvittaisi ja kuluttajien epävarmuutta ei pitäisi toisaalta myöskään lietsoa.

– Epävarmuus on uusi normaali, Jyrki Hakkarainen luonnehtii.

– Nyt on jokaisella loistava tilaisuus olla tukemassa oman paikkakunnan ja maakunnan elinvoimaa, yrittäjäjärjestöstä muistutetaan lahjaostoksille suuntaavia kuluttajia.

Monilla yrityksillä, kuten kivijalkakaupoilla joulumyynti saattaa olla merkittävä osa vuoden liikevaihtoa. Iso kysymys juuri nyt onkin, miten joulukaupan käy: mihin kaikkeen kuluttajilla riittää mahdollisuuksia kuluttaa, millainen on vaikkapa asiakkaiden keskiostos viime vuoteen verrattuna ja miten yrittäjät ovat tilanteeseen varautuneet.

– Osa on ottanut varastoon saman määrän tavaraa kuin ennen ja osa taas vähemmän, Hanna Munter kuvaa.

Yrittäjät tulevat seuraamaan vuodenvaihteessa aloittavien hyvinvointialueiden palvelustrategioita, sillä ne kertovat, miten alueet aikovat tuottaa palvelut. Strategia kertoo siitä, pääsevätkö yritykset mukaan tuottamaan niitä ja samalla kirittämään palvelutuotantoa.

Myös kevään eduskuntavaalit ovat tärkeät.

– Velkaantuminen pitää lopettaa, Suomen talous ei ole kestävällä pohjalla, Jyrki Hakkarainen evästää ensi kevään vaalikeskusteluja.

Hän muistuttaa myös, että 2000-luvun aikana yksinyrittäjien määrä on noussut 120 000:sta peräti 190 000:een.

Harri Hellsténin mukaan se kertoo siitä, että riskit ihmisten työllistämiselle yrityksissä ovat liian kovat.

– Kerätkää voimia kevääseen, Jyrki Hakkarainen patistaa sekä yrittäjiä että kuluttajia ja marssittaa kaikki jouluksi rauhoittumaan ja panostamaan omaan hyvinvointiin.

Yrittäjälle on Harri Hellsténin mielestä tärkeää tunnistaa, että hän on tärkein yrityksessään – yritys ei pyöri ilman, että yrittäjä on kunnossa.

Varsinais-Suomen Yrittäjien hallituksen jäsenten vaalissa hallitukseen valittiin uudelleen paimiolainen Salla Axelin (Paimion Yrittäjät). Puheenjohtajana kaksivuotiskauttaan jatkaa Jyrki Hakkarainen (Kiikala-Suomusjärvi-Kiskon Yrittäjät).

Loimaalla järjestetyssä piirin vuosikokouksessa jaettiin myös Yrittäjien järjestöansiomerkkejä: hopeisen ansiomerkin saivat mm. Kaarinan yrittäjäyhdistyksen Taija Kavalto ja Paimion Salla Axelin.