Pääkirjoitus: En tiedä, mutta ennustan

0

Varsinais-Suomessa on laadittu vuodesta 1994 lähtien Maakuntaennuste. Se peilaa kyselytutkimuksen keinoin maakunnan yritysten näkymiä ja mielialoja koskien lähitulevaisuutta.

Varsinais-Suomen Yrittäjien ja OP Turun Seudun kyselyssä tiedustellaan yritysten liikevaihto- ja kannattavuusodotuksia, työllistämis- ja investointiaikeita sekä mahdollisia rahoitustarpeita.

Kysely on perinteisesti ollut hyvinkin luotettava. Sapluunaa on hiottu pitkään. Vuosien kuluessa on opittu lukemaan ja tulkitsemaan vastauksia analyyttisesti ja herkkävaistoisesti.

Tälle vuodelle laadittu Varsinais-Suomen Maakuntaennuste julkistettiin sellaisella kärjellä, että ”Yrittäjien kasvuodotukset ovat historiallisen heikot”. Usko talouden kasvuun on paikoitellen ennätysalhaalla, vaikka huomioon otettaisiin Maakuntaennusteen koko 30-vuotinen historia.

Joku voisi sanoa, että Maakuntaennuste on nyt historiallisen epäluotettava.

Siitäkin huolimatta, että ennusteessa ei ole valuvikaa ja vaikka yrittäjät ovat vastanneet kysymyksiin harkitusti ja vakavissaan.

Epäluotettavuuden taustalla on se, että juuri nyt vallitsee historiallisen suuri epävarmuus tulevasta. Huomisesta ei todellakaan tiedetä. Jopa uutiset ovat tätä nykyä puoliksi spekulaatioita.

Aloittaako Venäjä uudet kutsunnat? Nouseeko vai laskeeko sähkönhinta? Tapahtuuko kyberhyökkäyksiä? Tuleeko Suomeen riitaisa vai yhteistyökykyinen hallitus? Saako Ukraina Leopard-panssarivaunuja?

Kun varsinaissuomalaisia yrittäjiä pyydettiin ennakoimaan vuoden 2023 haasteita ja näkymiä, elettiin viime vuoden marraskuuta. Sotatilanteet aaltoilivat ja muuttuivat lähes päivittäin. Sähköpaniikki oli pahimmillaan ja diesel huippukallista. Uutta korona-aaltoakin puski päälle. Korkojen noususta puhuttiin paljon.

Vaikka optimismille on aina yrittämisessä sijansa, niin noissa marraskuisissa oloissa vain ani harva uhkui suurta toiveikkuutta. Niinpä olisi melko outoa, jos Maakuntaennuste vuodelle 2023 olisi sävyltään valoisa.

Toisaalta ennuste on näissä poikkeusoloissakin tärkeä ja kertoo oleellisia asioita. Kuten sen, että varsinaisia paniikkimielialoja ei varsinaissuomalaisissa yrityksissä ole. Liikevaihtojen ei pelätä romahtavan, vaan kasvuakin odotellaan, ainakin paikoin. Uusia työpaikkojakin uskotaan syntyvän.

Perttu Hemminki