Asutko kodissasi luvallisesti? Onko lopputarkastus tehty? – Paimiossa ”luvattomien” rakennusten määrä on yllättävän iso

0

PAIMIO, SAUVO

Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantai-iltana yhden sauvolaistalon “luvattomuudesta”. Toimituksen selvityksen mukaan Suomessa on kymmeniä tuhansia omakotitaloja, joissa on jätetty tekemättä loppukatselmus. Nykyisen lain mukaan se pitää tehdä viiden vuoden kuluessa rakennusluvan saamisesta.

Paimion rakennustarkastaja Petri Vastamäki sanoo, että Paimiossa loppukatselmusta vailla olevien rakennuslupien lukumäärä on noin 170. Myöhemmin hän tarkentaa vielä sähköpostilla, että arvio osui lähelle: tarkka luku on 177 vanhentunutta lupaa, ja siinä on mukana erilaisia rakennuslupia; talousrakennuksia, laajennuksia, omakotitaloja…

MOT-ohjelman jälkeen tänään tiistaina puhelin on soinut jonkun kerran ja useampi paimiolainen on havahtunut kysymään omasta lupatilanteesta.

Paimiossa vanhentuneen rakennusluvan tilalle ei ole lähdetty vaatimaan uutta lupaa, jos loppukatselmus on ollut tekemättä.

– Me tulkitsemme, että loppukatselmusta ei voi tehdä, jos rakennuslupa on vanhentunut. Tällöin teemme ylimääräisen katselmuksen, jonka yhteydessä tapauskohtaisesti ja yhteisymmärryksessä katsotaan onko jotain huomautettavaa, sanoo Vastamäki.

Hän korostaa, että pääosin asuinkohteissa on kuitenkin tehty asianmukainen käyttöönottokatselmus, ja vain loppukatselmus on jäänyt roikkumaan.

MOT-ohjelmassa maanantai-iltana esille nousseen sauvolaistalon osalta tekemättä oli paitsi loppukatselmus, myös käyttöönottokatselmus, joka lain mukaan on edellytys talossa asumiselle. Nykyisille omistajille näiden katselmusten puuttuminen selvisi, kun he olivat laittamassa taloaan myyntiin.

– Tämä Sauvon esimerkkitalo on kuitenkin 40 vuoden takaa. On mahdollista, että katselmukset on jopa tehty, mutta siihen aikaan ne on voitu kuitata suunnilleen nimikirjaimilla jonkun paperin kulmaan, tai takapuolelle, heittää Vastamäki.

Hän kertoo myös, että Paimiossa on vuodesta 2017 lähtien Paimiossa ollut rakennusvalvonnan käytössä lupapiste.fi- ohjelma, joka muistuttaa rakentajia automaattisesti hoitamaan tarvittavat katselmukset kuntoon.

MOT kyseli juttuunsa tilannetta kunnista eri puolilta Suomea. Turussa loppukatselmusta vailla on 449 omakotitaloa, ja Varsinais-Suomen korkein lukema on Paraisten 698 taloa.

Näiden lisäksi Varsinais-Suomesta listalla olivat siis Sauvo 126 ja Salo 79 talolla. Suomen korkein lukema oli Helsingin 1531 ennen Vantaan noin 1500 taloa.

MOT selvitti myös, kuinka eri kunnissa reagoidaan loppukatselmoimattomiin omakotitaloihin. Kyselyn mukaan kunnat toimivat eri tavoin, vaikka kaikki noudattavat maankäyttö- ja rakentamislakia.

MOT-ohjelmassa todettiin, että osassa kunnista kiinteistön omistajan tulee hakea uusi rakennuslupa, kun taas toisissa kunnissa riittää, että rakennustarkastaja käy toteamassa rakentamisajan lupamääräysten täyttyneen. Joissain kunnissa todettiin tarvittaessa ryhdyttävän hallintopakkotoimiin asian korjaamiseksi, jolloin myös poliisi saa asiasta tiedon.