Hampaattomat uutiset

0

Äiti, voitko tehdä tästä jutun lehteen? kysyi 5-vuotias lapseni, kun häneltä irtosi ensimmäinen hammas. Minua pyyntö nauratti.
Paikallislehdessä on melko hyvä tuntuma siitä, millaiset uutisaiheet kiinnostavat ja puhuttavat lehtemme lukijoita. Silti näkemystämme on hyvä välillä ravistella. Suurin haasteemme on nimenomaan se, miten saada lapset ja nuoret lukemaan lehteä.
Täällä toimituksessa katsomme maailmaa valitettavan usein työssäkäyvän aikuisen näkövinkkelistä, emmekä välttämättä hoksaa sitä, millaiset paikalliset aiheet ovat nuorten mielestä kiinnostavia. Päiväkodin aamupalapöydässä puhuttavin uutinen voi toden totta olla irronnut hammas.​
Tutkimusten mukaan nuoret kokevat uutiset ahdistaviksi. Mekin saamme aika ajoin kritiikkiä siitä, miksi uutisten pitää olla aina niin negatiivisia. Ei pidä. Yleensä asiat valitettavasti tulevat tietoomme siinä vaiheessa, kun niissä on tapahtunut jokin negatiivinen käänne. Toimittajan työhön kuuluu etsiä epäkohtia, jotta niitä voidaan korjata. Toisinaan pitää kysyä lukijoiden puolesta, että asioita puntaroitaisiin riittävästi ja monelta kannalta.
Tosi asiassa meistä toimittajistakin on hauskempi uutisoida positiivisista asioita. Silti joskus tuntuu, että niitä ei uskalleta meille tarjota, koska joku voi tulkita sen ylpeilyksi. Aivan liian usein käy niin, että kuulemme jostain kivasta aiheesta, teosta tai ansioista, mutta emme pääse jutuntekoon, koska jututettava pelkää ärsyttävänsä jotakuta. Eikö olekin harmi?
Iso haaste on myös se, että nuorten omaa ääntä on vaikea saada nykyisten tietosuojasäädösten ja kuvauskieltojen ajassa lehdessä näkyviin. Vaikka lainsäädännössä päätöksenteossa perätään kuulemaan lapsia ja nuoria, niin käytännön tasolla kuuleminen jää kuvainnolliseksi.

Tällä viikolla vietetään koulujen ja uutismedian yhteistä Uutisviikkoa. Haastamme paikalliset nuoret ehdottamaan meille juttuaiheita. Olen varma, että kouluilla ja harrastuksissa tapahtuu viikoittain kaikenlaista hauskaa ja jännää, josta olisi kiva kertoa lehdessä.
Uutiskriteereissä määritellään uutiseksi myös aihe, joka on jollakin tavalla yllättävä, huomiota herättävä tai muulla tavoin kiinnostava. Se, että koulussa on maalattu seinät, ei vielä ylitä uutiskynnystä, mutta jos maalareina ovat nuoret ja lopputuloksessa näkyy heidän äänensä, ollaan jo uutisen äärellä.

Heinimaija Hirvonen