Hirvieläinkolareita melkein entiseen tahtiin – vuosittainen vaihtelu pienestä kiinni

0

Hirvieläinkantaa pyritään pitämään kurissa, koska ne aiheuttavat merkittävässä määrin liikennevahinkoja.
Täällä Sauvossa ja Paimiossa onnettomuuksien määrä vähentyi viime vuonna hieman, mutta Kaarinassa lisääntyi edelliseen vuoteen 2021 verrattuna. Kaarinassa hirvieläinonnettomuuksissa näkyy selkeästi metsäpeurojen kannan lisääntyminen. Tilastoissa vuosittaisia heittoja voi selittää hyvinkin pieni asia, kuten että kiima-aikana pukit osuvat liikkumaan vilkkaan tien kupeessa tai vaikka tien läheisyydessä pellolla houkutteleva juurikaskasa.

Hirvieläinkolarit näyttävät viime vuonna lisääntyneen erityisesti Varsinais-Suomen läntisillä alueilla valtatie 8 tuntumassa ja sen länsipuolella. Loimaan ja Pöytyän alueilla peurakanta perinteisesti on ollut vahva, mutta nyt siellä kolaritilastot näyttävät laskua. Myös saaristossa näkyy pientä vähennystä kolareissa.
Turun ja Salon seuduilla kolaritilasto näyttää hienoista kasvua.

Metsäpeura luetaan pienriistaan eli se ei vaadi pyyntilupaa. Metsäkaurista voi metsästää siis kuka vain, jolla on metsästyslupa. Ilmoitusvelvollisuus kaadoista kuitenkin on.
Kaarinassa kolarointeja osuu runsaasti saaristotielle. Pieni metsäkauris on erittäin kolarialtis, koska se liikkuu aktiivisemmin myös päiväsaikaan.
Hirvikanta seudulla on melko alhaalla, ja kolarimäärissä niinikään voi olla suuria vuosittaisia heittoja.

 • FAKTA
  Hirvieläinten aiheuttamat liikenneonnettomuudet 2022
  KAARINA
  Yhteensä 99 onnettomuutta, joista selkeästi suurin osa eli 79 oli metsäkaurisonnettomuuksia, valkohäntäpeura oli osallisena 19 kolarissa ja vain 1 hirvikolari tapahtui heinäkuussa.
  Pahin onnettomuuskuukausi oli lokakuu, jolloin tapahtui 16 metsäkaurisonnettomuutta ja seuraavaksi eniten pelti kolhiintui touko-kesäkuussa.
  PAIMIO
  Yhteensä 84 onnettomuutta, valkohäntäpeura oli osallisena 47, metsäkauris 32 ja hirvi 8 onnettomuudessa. Pahin kolariaika oli loka-marraskuussa, johon osuivat myös kaikki hirvikolarit.
  SAUVO
  Yhteensä 38 onnettomuutta. Niissä osallisena valkohäntäpeura 26 ja metsäkauris 11kertaa. Hirvi oli osallisena vain yhdessä kolarissa.

  Tilastopoiminnan lähde riistavahingot.fi, poiminta ajalta 24.1.2022-24.1.2023