Maa oli valkoinen yli sata päivää vuodesta 2022 – Vastapainona poikkeuksellisen lämmin elokuu ja ennätyslämmin kesäkuun päivä

0
Huhtikuun alussa Paimioon satoi vielä lähes kymmenen sentin kerros uutta lunta, joka pitikin maan valkoisena kolmen vuorokauden ajan. Kaikkiaan lumipeitettä riitti vuoden 2022 aikana yli 100 vuorokauden ajaksi, mikä onkin ainakin 2000-luvun vertailussa varsin poikkeuksellinen lukema.

Paimio-Sauvo-Kaarina

Tämän talven aikainen alku yhdistettynä pitkälle kevääseen jatkuneena lumipeitteenä merkitsi sitä, että maa oli Peimarissa valkeana lumipeitteestä lähes kolmanneksen koko vuodesta, tarkalleen ottaen 105 vuorokautena.

Yltöisten säähavaintoasemalla Kaarinassa lumipeite pysytteli vähintään viidessä sentissä koko tammi–helmikuun ja myös lähes kokonaan maaliskuun 2022. Lisäksi huhtikuussa saatu lumisaderintama palautti lumipeitteen pääsiäisen alla maahan vielä kolmeksi lisäpäiväksi. Ja lisää lumipäiviä saatiin jo varhain joulukuussa, joka kerrytti lumipeitteisten päivien määrää vielä 15 lisävuorokaudella.

Esimerkiksi vuonna 2021 viiden sentin lumikerros peitti maan 69 päivänä vuodesta, ja vuotta aiemmin vastaava lukema oli vain yksi päivä. Tavallisimmin lumi on peittänyt maan Paimio–Kaarina–Sauvo-akselilla 60–80 päivänä vuodesta. Yli sadan vuorokauden on viimeksi päästy vuonna 2013, jolloin silloinkin viiden sentin lumikerros peitti Yltöisissä mittapistettä 105 päivää vuodesta.

Huippulämmin elokuu


Toinen vuoden 2022 sää-erikoisuus oli huippulämmin elokuu. Koko kuukauden keskiarvolämpötila kohosi tuolloin peräti 18,1 asteeseen, ja se on korkein lukema sitten elokuun 2006.

Yksittäisenä nostona vuodesta 2022 voidaan ottaa esiin 28. kesäkuuta, jolloin päivän ylin lämpötila kipusi 31,2 asteeseen. Tasan 50 vuotta aiemmin, 28.6.1972 elohopea nousi yhtä korkealla, ja sen lämpimämpää kesäkuista päivää ei ole Kaarinassa mittaushistorian aikana koettu.

Hellepäiviä, eli päiviä jolloin päivän ylin lämpötila ylittää 25 asteen rajapyykin, kertyi Yltöisissä mittariin kaikkiaan 21. Määrä on hieman keskiarvoa korkeampi. Toisaalta vuosi oli melko leuto toisessakin ääripässä, sillä vähintään 20 asteen pakkasia mitattiin vain yhtenä päivänä koko vuotena. Esimerkiksi vuonna 2021 vähintään 20 asteen pakkaspäiviä kertyi 10.

Yltöisten säähavaintoasemalla Piikkiössä sääilmiöitä on taltioitu jo vuodesta 1959 lähtien.

Vuoden 2022 sää lukuina


Hellepäivien lukumäärä: 21

Korkein lämpötila:

31,2 astetta (28.6.)

Matalin lämpötila:

-21,7 astetta (11.1.)

Yltöisten mittausaseman ennätykset:


Suurin hellepäiväkertymä vuodessa:

36 hellepäivää (2014)

Kaikkien aikojen korkein lämpötila:

33,2 astetta (28.7.2019)

Kaikkien aikojen matalin lämpötila:

-37,4 astetta (15.2.1979)