Otitko äitiyspakkauksen vai et? “Kotimaisuusaste on pudonnut liian alas”

0

PAIMIO,SAUVO, KAARINA

Viime vuoden lopulla nousi kohu Kelan äitiyspakkauksista, niiden sisällöstä, arvosta ja käyttökelpoisuudesta. Esimerkiksi sisällön kierrätys ja laatu kyseenalaistettiin. Joidenkin mielestä pakkaus ei ole nykypäivää, eivätkä tavarat kelpaa edes kirppareille.

Kelan viime vuoden tilastojen mukaan Paimiossa lunastettiin viime vuonna 55, Sauvossa 13 ja Kaarinassa 228 äitiyspakkausta. Loput perheet ottivat paketin sijaan äitiysavustuksen rahana.

Karkeasti arvioiden paketteja lunastetaan nykyään vajaalle 70 prosentille syntyvistä lapsista. Määrä on ollut hienoisessa laskussa niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin, mutta toki syntyvien vauvojen määräkin on vaihdellut vuosittain ja ylipäätään syntyvyyden trendi on laskeva.

Edellisvuosi 2021 oli ”hyvä” vauvavuosi maanlaajuisesti ja tälläkin seudulla, ja silloin paketteja lunastettiin Paimiossa 83, Sauvossa 16 ja Kaarinassa 274.

Äitiyspakkaus uudistuu vuosittain ja aina alkuvuodesta jaetaan loppuun edellisen vuoden pakkaukset. Tämän vuoden pakkauksen sisältö on pienentynyt yleisen kustannusten nousun takia. Pakkauksen arvo on 170 euroa, eikä sitä nostettu, vaikka Kela esitti 30 euron korotusta.

Uudessa äitiyspakkauksessa on 38 erilaista tuotetta eli viisi tuotetta vähemmän kuin vuonna 2022.

Kelan lapsiperhe-etuuksissa äitiysavustus on arvoltaan pieni. Kaikista maksetuista etuuksista vain 0,4 % on äitiysavustusta ja adoptiotukea.

Näin äitiyspakkausta kommentoitiin Kuntsarin facebook-sivulla”2016 syntyneelle esikoiselle otin pakkauksen koska tarvittiin kaikkea. Oli ensivanhemmalle hyvä ”starttipakkaus”. 2019 syntyneelle kuopukselle otettiin myös, sisältö miellytti ja ajateltiin laatikot suosikkivaatteineen säästää mahdollisia lapsenlapsia varten.

Tuon jälkeen äitiyspakkaus on vuosi vuodelta käynyt suppeammaksi. Jos vielä jälkikasvua siunaantuu, en ole niin varma että otetaan pakkauksena.”

”Otin esikoiselle pakkauksen ja kuopukselle rahana, koska kaikki tarvikkeet oli vielä täysin käyttökelpoisia.”

”2011 paketti oli vielä laadukas 2015 jo todella huonontunut ja viimestä en enää viitsinyt. Kotimaisuusaste on pudonnut liian alas. Siitä on tullut vauvan tuotteiden mainos- ja promoboxi. Tarpeellisuus, terveellisyys ja tavallisuus on unohtuneet. Vaatteet oli 2015 boxissa tiukkoja ja laatu kertakäyttömuotia vastaavaa. Parempaa saa kirpputorilta.”

”Otin pakkauksen, koska sen mukana tuli meille ensikertalaisina paljon hyviä juttuja. Omasta mielestä vaatteet on kivoja ja hyvälaatuisia. En näe syytä, miksi pakettia pitää mollata. Se ei ole pakollinen vaan vapaaehtoinen, jos kokee ettei sille ole tarvetta voi tilalle ottaa rahan.

Kun pakkaus tuli kotiin, oli yhdessä kivaa fiilistellä pieniä vaatteita ja tarvikkeita ja makustella sitä, että meille tulee oikeasti vauva.”

”2021 syntyneelle esikoiselle otin pakkauksen ja kaikki on tullut käyttöön enemmän tai vähemmän. 2022 syntyneelle en ottanut koska peri esikoisen pakkauksen ja tälläkin hetkellä tuhisee paffilaatikossa uniaan”

”Mielestäni pakkaus on hyvä ensikertalaiselle ja on mielestäni hyvä että pakkauksen voi ottaa myös rahana jos kuosit eivät ole omaan makuun tai sitä vaatetta ja tavaraa on jo. Meidän pakkauksessa oli laadukkaita tuotteita, ja ne ovat olleet käytössä omilla ja tuttavien vauvoilla. Toivottavasti jatkavat vielä matkaa tarpeellisina.”

”2018 esikoiselle ja ainoalle otin pakkauksen ja se oli itsestäänselvyys tuolloin. Laatikosta tuli ”muistojen laatikko” jonne olen kerännyt kaikkea mitä haluan lapselle säilyttää muistona, saa sitten aikuisena itse päättää säilyttääkö vielä vai heivaako menemään.”

”Ensimmäistä vielä odotetaan, mutta meille oli itsestäänselvää ottaa pakkaus ja onhan se sisältänyt paljon sellaista mitä ei olisi välttämättä tullut ensikertalaiselle mieleen edes hankkia. Uskon myös että ainakin omalla kohdallani pakkaus on myös hieman hillinnyt vauvan ympärille luotua kulutushysteriaa. Vastasyntyneille tarkoitettujen tavaroiden markkinointihan on suorastaan nerokasta ja kaikkea olevinaan tarvitaan, mutta äitiyspakkauksen tultua on voinut luottaa myös siihen että sen kanssa pääsee alkuun eikä hankintoja tarvitse järjettömästi tehdä.

Mikäli keskustelu joskus johtaa avustukseen liittyviin muutoksiin toivoisin, että se säilyy vähintään ensimmäistään odottaville. Mielestäni keskustelu tuputtamisesta on turhaa, ainakaan meille pakkausta ei millään tasolla tuputettu ja omalla vastuullahan sen hakeminen lopulta on. Vaihtoehto rahalliselle avustukselle on myös erittäin hyvä, eikä sitä avustusta ole mikään pakko hakea edes rahana, jos sitä ei koe tarvitsevansa.”