Pääkirjoitus: Jotain muuta, kiitos!

0

Seuraavalta Suomen hallitukselta toivotaan oikeistolaista politiikkaa, uutisoi Maaseudun Tulevaisuus teettämäänsä kyselyyn pohjaten. Suosikkiparivaljakoksi kyselyssä nousi kokoomus-SDP, mutta myös kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten muodostama trion sekä kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama duon ympärille rakennetut hallitukset nähtiin kärkivaihtoehtoina.

Vaikka vaaleihin on vielä lähes kolme kuukautta aikaa, on viesti selvä: jotain muuta, kiitos!

Tilanne tosin ei ole uusi, sillä kovin harvoin pääministeripuolue on onnistunut pitämään ykkössijaa läpi hallituskauden ajan seuraaviin vaaleihin asti. Siinä missä kokoomus loikkasi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa selkeäksi ykköseksi, pudottivat Kataisen ja Stubbin hallitukset sen neljässä vuodessa äänestyspäivään mennessä takaisin kolmanneksi.

Ja samassa tempussa onnistui myös vuoden 2015 ylivoimainen vaalivoittaja keskusta aktiivimalleistaan ja epämääräisistä kiky-sopimuksistaan muistetun Sipilän hallituksen aikana. Ja sama on käymässä kyselyn ja alustavien gallupien perusteella myös nykyiselle pääministeripuolue SDP:lle.

Kävi huhtikuun vaaleissa lopulta miten tahansa, ei tulevan(kaan) hallituksen tehtävä ole yhtään sen helpompi kuin edeltäjiensä. Kun ottaa huomioon, että vuodet 2020 ja 2021 muistetaan koronasta ja viime vuosi Venäjän hyökkässodasta Ukrainassa ja sitä seuranneesta energia- ja talouskriisistä sekä inflaatiosta, ei vasta alkaneelle vuodelle voi maalailla kovin ruusuista kuvaa.

Sähkönhinta voidaan saada kuriin, jos Olkiluoto-3 alkaa vihdoin ja viimein maaliskuussa tuottamaan sähköä säännöllisesti. Talous voi selvitä ainakin pahimman notkahduksen yli, jos Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa päättyisi mahdollisiin rauhanneuvotteluihin. Suomen turvallisuustilanne Venäjän naapurina voi kohentua merkittävästi, jos Unkari ja Turkki suostuvat sinetöimään maan Nato-jäsenyyden.

Miten käy työttömyystilanteen inflaation yhä vain jatkuessa? Entä miltä näyttää hyvinvointialueiden tulevaisuus, kun säästöjä aletaan toden teolla etsiä ja esimerkiksi terveysasemien päivystykset ruuhkautuvat jo nyt?

Aika monta jos-lausetta ja kysymystä. Iso osa vieläpä sellaisia, joihin Suomen hallitus tai eduskunta ei ratkaisua pysty yksinään edes hakemaan. Jos kansalaisilta vaaditaan tammikuun pakkasten keskellä sitkeyttä, voimia ja kantokykyä, ei tulevan eduskunnan ja hallituksenkaan tehtävä helppo ole.

Toivottavasti tämän kevään viisaat vaalikeskustelut ja -valinnat johtavat siihen, ettei jälkiviisastelulle jää enää ensi syksynä sijaa.