Pääkirjoitus: Kohtaavatko ehdokas ja äänestäjä?

0

Sitra kertoi syksyllä teettämästään tutkimuksesta, jonka mukaan meillä yli puoli miljoonaa aikuista osallistuisi enemmän yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, jos se olisi nykyistä helpompaa. Päätöksenteko tuntuu kuitenkin etäiseltä. Kaksi kolmasosaa suomalaisista sanoo, että päätöksenteko pitäisi tuoda lähemmäksi tavallista ihmistä.

Samaan aikaan kuitenkin vain joka viides päättäjä uskoo, että kansalaisilla on riittävät valmiudet osallistua poliittisia päätöksiä koskevaan keskusteluun. Luottamushenkilöistä vain 19 prosenttia ja viranhaltijoista 14 prosenttia oli samaa mieltä väittämästä ”yleisesti kansalaisilla on riittävät valmiudet osallistua monimutkaisia päätöksiä koskevaan keskusteluun”. Lisäksi vain kolmannes päättäjistä uskoo, että kansalaist kykenevät arvioimaan päätöksentekijöiden toimintaa.

Kuulostaa ylenkatseelliselta. Iso joukko päättäjiä arvioi, että politiikka ja päätöksenteko on tavan ihmisille liian monimutkaista ja vaikeaa, joten ”pysykööt lestissään”.

Eli älkää sekaantuko, mutta käykää nyt ihmeessä äänestämässä.

Kohtaanto-ongelmasta puhutaan yleensä silloin, kun puhutaan siitä miten työ löytää tekijänsä ja päinvastoin. Pelkään, että tämä näkyy näissä vaaleissa äänestäjien ja eduskuntavaaliehdokkaiden välillä.

Vaalikoneissa äänestäjä voi toki tarkistaa, kuka ehdokkaista on kannanotoissaan lähinnä omaa ajattelua. Mutta se mikä edelleen puuttuu, on äänestäjien osallistuminen myös vaalikausien välillä. Mitä mahdollisuuksia on vaikuttaa päätöksentekoon ja päättäjien tekemiseen sitten kun he toimivat edustajinamme? Tässä on kummallinen puute, vaikka luulisi, että esimerkiksi digitaalinen osallistuminen olisi hyvinkin helppo järjestää. Kysyä kantoja, pyytää ehdotuksia. Ruokkia rakentavaa keskustelua ja tukea sitä uskoa, että jokaisella äänestäjällä ja hänen mielipiteellään on arvoa. Muulloinkin kuin todellakin vain vaalien edellä.

Tästä lehdestä lähtien annamme Kuntsarissa tilaa eduskuntavaaliehdokkaiden ajatuksille, mutta emme julkaise kaikkea kaikesta. Maaliskuussa järjestämme vaalitorin piha-alueellamme, ja siellä toivottavasti äänestäjät voivat kohdata ehdokkaita ja kysyä ja keskustella kasvokkain. Se on meidän tapamme osallistaa ja aktivoida äänioikeuden käyttämiseen.

Olemme eläneet jo tovin poikkeuksellisia aikoja, joiden uskon muistuttavan meitä kaikkia demokratian syvimmästä olemuksesta. Mielipiteen ja sananvapauden merkityksestä.