Pääkirjoitus: Vuoden 2022 vauva kurkottaa 2100-luvulle

0

Tämän lehden sivuilla 14–15 olevia vuoden vauvoja katsoessaan ei voi välttyä ajatukselta: Mitä kaikkea nämä vauvat pääsevät ja joutuvat elämässään vielä näkemään ja kokemaan? Toki tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa, ehkäpä näin erilaisten maailman turbulenssien sävyttämän 2020-luvun alkupuolella jopa mahdotonta. Ajatusleikkiä ei silti onneksi mikään estä.

Tällä hetkellä Suomessa syntyvälle poikalapselle annetaan elinajanodotteeksi runsaat 79 vuotta, kun taas tyttölapselle vastaava elinajanodote on runsaat 84 vuotta. Näistä vuoden 2022 vauvoista voi siis sen perusteella sanoa, että valtaosa heistä tullee näkemään, kun meneillään oleva vuosisata vaihtuu seuraavaksi.

Ilmaston puolesta tulevaisuus näyttää hurjalta. Lämpötilan ennustetaan kohoavan Suomessa talvikuukausina keskimäärin 3–5 astetta ja kesäkuukausina 2–3 astetta tämän vuosisadan loppuun mennessä. Lumitalvet olisivat historiaa ja toisaalta paahtavan pitkät hellejaksot kesäisin yleistyisivät myös Peimarissa.

Väestöennusteen mukaan Suomen väkiluvun kasvu pysähtyy ja kääntyy laskuun jo 2030-luvulla. Väestö myös vanhenee, ja esimerkiksi vuonna 2070, jolloin vuoden 2022 vauvat täyttävät 48, yli 65-vuotiaiden ennustetaan edustavan jo noin kolmasosaa koko väestöstä. Katukuva siis harmaantuu aivan silmissä tulevina vuosikymmeninä vielä reilusti siitä, millainen se on nyt.

Optimisti uskaltaa ajatella, että vuoden 2022 vauvat pääsevät nauttimaan Peimarissa ensin hyvästä varhaiskasvatuksesta että sen perään myös laadukkaasta perusopetuksesta. Puitteet Paimiossa ainakin ovat hyvät, sillä lähivuosina kaupunkiin pitäisi nousta niin uusi päiväkoti kuin myös mittava Kriivarin koulun laajennusosa. Ja jos oikein hyvin käy, nousee sisäliikuntahallikin kuin kreivin aikaan muutaman vuoden kuluessa. Eikä matka eksoottisempien harrastusten tai opintojen perässä esimerkiksi Turkuun tai Helsinkiinkään ole liian pitkä.

Lienee turvallista sanoa, että kuten me 1990-luvun lapset, tulevat nämä 2020-luvunkin lapset saamaan varsin hyvät lähtökohdat toivottavasti pitkälle ja antoisalle elämälleen. Ei siis synkistellä kymmenien vuosien päähän nytkään, vaan nautitaan tästä hetkestä.