Paimion ja Kaarinan poikia TPS:n akatemia-joukkueessa – ”Hakassa tehdään hyvää juniorityötä”

0
Pojat käväisivät kotijäillä. Kuvassa takarivissä vasemmalta oikealle joukkueen sisäisen pistepörssin ykkönen Ossi Siljamäki (hyökkääjä, Paimio), Kasper Järvinen (hyökkääjä, Kaarina), Lenni Lahtinen (hyökkääjä, Paimio), Vertti Arvisto (puolustaja, Paimio) Edessä vasemmalta Santeri Taskinen (hyökkääjä, Paimio) ja maalivahti Patrick Yli-Kaila (Kaarina). Kuvasta puuttuu Paimion väliipäivä-treeneihin muiden tavoin osallistunut paimiolainen hyökkääjä Niilo Mattila.

PAIMIO

Paimion Haka tekee mainiota juniorityötä sekä jalkapallossa että jääkiekossa, mutta rahkeet eivät aina riitä kaikkeen. Esimerkiksi yli 14-vuotiaille ei ole tällä hetkellä Paimiossa kiekkojoukkuetta.

Pienen kaupungin väestöpohja ei riitä joukkueen muodostamiseen kaikissa ikäluokissa, koska tavoitteena on, että saadaan riittävästi pelaajia kaikille pelipaikoille.

Kyseessä ei ole pelkästään paimiolainen, vaan maanlaajuinen ilmiö.

Tätä taustaa vasten ei ole yllätys, että Turun Palloseuran U16-akatemiajoukkueen vahvuudessa on paljon sekä paimiolaisia että kaarinalaisia poikia: viisi Paimiosta, kolme Kaarinasta.

Joulun välipäivinä nämä pääosin vuonna 2007 syntyneet TPS:n U16-Mestisjoukkueen pojat treenasivat alkavaa kevätkautta varten Paimion jäähallissa. Vapaaehtoisella meinigillä, mutta tulevat pelit jo mielessä siintäen.

– Huomattava osa näistä pojista siirtyi Paimiosta ja Kaarinasta TPS:ään kolme vuotta sitten, koska omassa kaupungissa ikäryhmän pelaajia ei ollut tarpeeksi, kertoo TPS:n U16-akatemiajoukkueen joukkueenjohtaja Kimmo Arvisto, joka on toiminut pitkään myös Paimion Hakan taustajoukoissa.

– Hakassa tehdään hyvää juniorityötä, siitä tämä monen pojan mahtuminen TPS:n akatemiajoukkueeseen varmaankin on osoitus. Toiveissa on tietysti, että vähän vanhemmaksikin voisi kotikunnassa harrastaa. Suurin tavoite olisi, että jokaisessa ikäryhmässä olisi oma joukkue, mutta täytyy olla realisti ja ymmärtää, ettei kaikki ole mahdollista.

TPS:n U16-akatemiajoukkueessa on tätä nykyä kaksi joukkueenjohtajaa eli ”jojoa” – molemmat paimiolaisia. Arviston paimiolainen työpari Tepsissä on Aku Mattila. Ryhmää valmentaa takavuosien TuTo- ja TPS-puolustaja Kai Ortio.

Kimmo Arviston poika Vertti Arvisto, 15, pelaa puolustajana Tepsin 07-ikäluokan akatemiajoukkueessa.

– Turun Impivaarassa treenataan neljä kertaa viikossa ja pelit päälle, Vertti kertoo.

– Ajellaan kimppakyydeillä Paimiosta Turkuun. Nyt se sujuu aika nopeasti, kun kehätie on nelikaistainen. Ihan hyvin tuon treenitahdin jaksaa, mutta välillä on kyllä vähän raskasta, jos on koulussa koeviikko.

Vertti toivoo saavansa peruskoulun päätyttyä opiskelupaikan Turun ammatti-instituutista. Kyseisen oppilaitokseen tarjontaan kuuluu ”urheilijapolku”. Sitä Vertti mielellään kulkisi.

Jos tähtäimessä oleva opiskelupaikka toteutuu, saattaa Vertti käydä koulua Turun Impivaaran liepeiltä, missä on luultavasti vapautumassa tutun henkilön kerrostaloasunto.

– Olisin viikot Turussa ja viikonloput Paimiossa. Se olisi ajankäytön kannalta aika järkevää, Vertti tuumii.