
Varsinais-Suomeen on annettu tulvavaroitus ajanjaksolle 17.-19. tammikuuta. Varoituksen mukaan joet voivat paikoitellen tulvia alaville pelloille.
Etelä- ja Lounais-Suomen jokien vedenpinnat on nostanut tulvalukemiin lauha ja sateinen sää.
– Nousu jatkuu edelleen, ja tulvahuippu saavutettaneen näinä päivinä, kertoo Vesi.fi tiedotteessaan.
– Vesi nousee ajankohtaan nähden paikoin poikkeuksellisen korkealle, jopa suurimman vuotuisen tulvan tasolle.
Näin on käynyt muun muassa Paimionjoella.
Turun seudulla käänne parempaan on kuitenkin jo tapahtumassa. Sateet ovat laantumassa – ainakin toistaiseksi. Jopa auringon ennustetaan pilkistelevän kuluvalla viikolla.
Paimionjoella seurataan tilannetta
Myös Paimionjoessa vedenpinta on tällä hetkellä ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkealla. Virtaamakin on silminnähden runsas.
– Ihan tulvasta voidaan puhua myös Paimionjokea koskien. Virtaama on siellä nyt jopa isompi kuin keskimääräisinä tulvahuippuina, kommentoi Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen eilen maanantaina.
Triipposen mukaan Paimionjoella ollaan siis ajankohtaan nähden jopa ennätyslukemissa.
Maanantai-iltapäivään mennessä Paimionjokea koskien ei kuitenkaan tullut raportteja vaaratilanteista tai muista merkittävistä huolenaiheista.
– Alajuoksullaan Paimionjoki kulkee syvässä uomassa. Alavia maita ei joen välittömässä läheisyydessä juurikaan ole, Niinpä vesi ei juurikaan pääse joelta pelloille. Sivu-uomien kohdalla tilanne voi kuitenkin olla paikoitellen toinen, Triipponen sanoo.
Ravinnekuormat valuvat jokiin
– Ilmastonmuutosta tämä on, Triipponen jatkaa.
– Lauhoja talvijaksoja, jolloin sade tulee vetenä. Nyt on tullut viikon sisään vettä 40 millimetriä, ja toinen mokoma lumena.
Eräs ikävä ja harmillinen puoli asiassa on, että ravinnekuormat ovat lähteneet pelloilta liikkeelle ja vesistöihin.
– Nyt tarvittaisiin peltojen kasvipeitteisyyttä.
Mutta myös jotain positiivista on mahdollista löytää: vesivoimaa ja tuulivoimaa on ollut tarjolla runsain mitoin. Esimerkiksi Paimionjoella voimalaitokset ovat käyneet maksimitehoilla.
Tulvakeskuksen ja SYKE:n maanantaisten tietojen mukaan Perniönjoella ja Loimijoen Maurialankoskella vesi on noussut pelloille. Veden arvioidaan voivan tulvia alavimmille pelloille myös muun muassa Kiskonjoen Kirkkojärvellä.
Vesi.fi on vesiaiheisen tiedon lähde. Sivuston taustalla ovat Suomen ympäristökeskus, ELY-keskukset, Ilmatieteen laitos ja Tulvakeskus. Vesi.fi palvelee yhtä lailla kansalaisia kuin eri alojen asiantuntijoitakin.
Miten toimia tulvatilanteessa?
Seuraa viranomaisten tiedotuksia, viestintää ja ohjeita ja toimi niiden mukaan.
Pysy poissa tulvavedestä. Tulvavesi voi olla saastunutta.
Varo virtaavaa tulvavettä – jo 15 cm syvä virtaava vesi voi kaataa ihmisen.
Aja varovasti. Tulvavesi voi katkaista tieyhteydet, täyttää alikulkusillat, ja aiheuttaa tierakenteiden tai siltojen huuhtoutumisen virtaavan veden mukana.
Älä koskaan aja autoa tulvivalle tielle. Jo 45–60 cm syvyinen vesi voi saada auton kellumaan ja kulkeutumaan syvempään veteen aiheuttaen hukkumisriskin matkustajille. Jos auto sammuu, jätä auto ja hakeudu korkeampaan maastoon.
Tuki viemärit, rummut ja salaojat, rakenna tilapäinen suojapenger talosi ympärille tai ympäröi talon alaosa muovilla ja pidä suojapenkereen sisäpuoli pumpulla kuivana.
Mikäli tulva nousee uhkaavan lähelle, katkaise sähkö pääkytkimestä, ota vaarassa olevat sähkölaitteet pois toiminnasta tai suojaa ne. Älä koske kastuneisiin sähkölaitteisiin.
Sulje kaikki kaasuventtiilit ja öljylämmityksen venttiilit.
Jos et pääse omin avuin turvaan, soita hätänumeroon 112, kerro sijaintisi ja pyydä apua.
LÄHDE: vesi.fi