PU:n Karhumaalle kaksi SM-mitalia – ”Se on vähän niin kuin vatsaan puhallettaisiin jollain isolla ilmapuhaltimella”

0
Raakel Karhumaa on noussut nopeasti ikäluokkansa parhaimpien mäkihyppääjien joukkoon.

Paimio-Piikkiö

TALVIURHEILU Paimion Urheilijoita edustava piikkiöläinen 13-vuotias Raakel Karhumaa nappasi uransa ensimmäisistä SM-kisoista heti hopeaa ja pronssia. Hopeinen mitali tuli Karhumaan leipälajista mäkihypystä, ja pronssia hän juhli heti seuraavana päivänä myös kakkoslaji yhdistetyn puolella.

Lahdessa pidetyt kisat käytiin viime viikonloppuna hankalassa vesisateisessa säässä, joka teki erityisesti hyppäämisestä haastavaa.

– Jäihän niihin hyppyihin paljon parannettavaa. Oli tosi hankala sää, kun vesisade hidastutti vauhtimäen ja siten hypyt jäivät tosi lyhyiksi kaikilla, 48 metrin loikallaan SM-hopeaa K-64-mäestä napannut Karhumaa tuumii.

Yhdistetyn kisassa hyppy kantoi vielä neljä metriä pidemmälle, mutta siitä huolimatta oltiin kaukana niistä lukemista, joihin Karhumaa on parhaimmillaan Lahden ”kolmosmäestä” yltänyt.

– 68 metriä on paras hyppy samasta mäestä kesältä. Jäihän se noissa olosuhteissa kaikilta aika kauas.

Miltä se ylipäänsä tuntuu, kun lentää sukset jalassa yli 60 metriä?

– Kivalta. Ei sitä oikein osaa selittää. Se on vähän niin kuin vatsaan puhallettaisiin jollain isolla ilmapuhaltimella, Karhumaa hymyilee.

Monipuolista liikuntaa


Karhumaa on noussut nopealla tahdilla ikäluokkansa Suomen parhaimpien hyppääjien joukkoon. SM-kisoissa hän kisasi alle 16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa ollen luonnollisesti osanottajalistan nuorimmasta päästä. Pahimmat kilpakumppanit ovat kaikki 14–15-vuotiaita.

– Jos miettii sitä kehitystä, että Raakel on käytännössä noussut vuodessa useiden itseään vanhempien tyttöjen edelle kisoissa, niin onhan se ollut hurjaa, kehuu Paimion Urheilijoiden mäkivalmentaja Valtteri Schleutker .

Syynä kehitykseen, ainakin yhtenä niistä, on harjoittelun monipuolisuus. Karhumaa harrastaa mäkihypyn ja hiihdon lisäksi myös yleisurheilua ja muutenkin liikkumista monipuolisesti.

– Trampoliinilla temppuilusta tulee kehonhallintaa ja tasapainoa, ja yleisurheilusta taas muuten monipuolista harjoittelua. En tiedä miten sen sanoisi korrektisti tänä päivänä mutta….no Raakel on malliesimerkki sellaisesta vanhan ajan lapsesta, joka liikkuu, ulkoilee ja harjoittelee ihan arjessaankin valtavasti. Ei vain sitä, että kuljetetaan treeneihin ja treeneistä kotiin muutaman arki-iltana, Schleutker miettii.

Karhumaan seuraava tämän talven iso tavoite on menestyä myös ikäluokkansa parhaat urheilijat yhteen keräävissä Hopeasompa-kilpailuissa. Nekin käydään Lahdessa maaliskuun alussa.

Paimion Urheiljoita Lahden SM-kisoissa edusti Karhumaan lisäksi myös veteraanihyppääjä Marko Jokiniemi , joka sijoittui 40–49-vuotiaiden miesten sarjassa 6:nneksi.