PU:n mäkijaostolle tunnustus Varasvuoren mäkitalkoista – ”Merkki siitä, että tekemisemme on huomioitu laajemminkin”

0
Sami Kesti (vas.) ja Valtteri Schleutker olivat PU:n mäkijaostosta vastaanottamassa palkintoa. Heitä urheilugaalan lavalla tenttasi Lola Odusoga.

Paimio

Paimion Urheilijoiden mäkihyppyjaosto palkittiin Varsinais-Suomen Urheilugaalassa Vuoden Urheilukulttuurin Edistäjä -palkinnolla. Mäkijaostoon kuuluvat ja uusien mäkien rakentamisessa aktiiviseen talkooporukkaan kuuluneet Valtteri Schleutker ja Sami Kesti kävivät pokkaamassa tunnustuksen lauantaina Turussa järjestetyssä gaalassa.

– Olihan se hieno kunnianosoitus ja myös merkki siitä, että tekemisemme on huomioitu laajemminkin, Schleutker kiittelee.

Kaikkiaan Varasvuorelle nousi syksyllä 2021 alkaneen ja viime kesänä päättyneen talkooprojektin aikana kolme uutta pikkumäkeä: K3, K8 ja K15. Siten Varasvuorella on nyt viiden mäen kokonaisuus, joka mahdollistaa sekä harrastuksen aloittamisen ja että jatkamisen huippuolosuhteissa ja ympärivuotisesti.

Tosin tänä talvena ei sään takia juuri ole lumihyppyjä päästy uusista mäistä tekemään

– Neljä mäkitreeniä ehdittiin lumilla tekemään, mutta sen jälkeen vesisade ja lauha sää sulattivat lumen pois. On tässä vielä toiveita, että tälle talvelle päästäisiin hyppäämään myös lumelta, mutta toki nekin haihtuvat pian jos ei pariin viikkoon ala pysyvämpää pakkasjaksoa tulla, Schleutker tuumii.

1 500 talkootuntia

Kolmen uuden mäen pystyttäminen Varasvuorelle oli kaikkiaan runsaan kymmenen talkoolaisen projekti, joka kerrytti Schleutkerin laskujen mukaan talkootunteja noin 1 500. Kuluva mäkikausi on mennyt valmentamiseen ja mäkien ylläpitoon, eikä mitään valtaisia talkooprojekteja ole suunniteltu ainakaan lähitulevaisuuteen.

– Tekemistä piisaisi varmasti, mutta nyt on ihan ansaitusti vedetty vähän happea ylimääräisten hommia osalta ja keskitytty vain junioreiden päivittäisen toiminnan mahdollisimman laadukkaaseen ylläpitoon. Eli treenien läpivientiin, kilpailumatkoihin ja niin edelleen.

Schleutkerin mukaan mäkitoiminnassa on mukana parhaillaan parikymmentä 5–13-vuotiasta nuorta hyppääjää, joista suurin osa tulee Paimiosta, mutta mukana on myös hyppääjiä lähikunnista.

– Kemiönsaarelta tulee yksi poika, ja sitten on myös hyppääjiä muun muassa Kaarinasta ja Turusta. Siinä mielessä vähäluminen talvi on ollut harmillinen, että emme ole saaneet mäkikoulua järjestettyä. Siitä on yleensä jäänyt harrastukseen pariin viitisen uutta hyppääjää, Schleutker harmittelee.

Yksi tulevaisuuden projekti on Varasvuoren käyttökiellossa olevan huoltorakennuksen remontointi. Parhaillaan pukukoppitilat on järjestetty väliaikaiseen vuokrakonttiin, mutta toki pitkällä tähtäimellä tavoite on saada pysyvämmät tilat.

– Aikataulu on vielä auki, mutta se on toki sellainen selkeä yksi konkreettinen tulevaisuuden asia, mihin tarvitaan parannusta.

PU:n ilta oli palkintojen täyttämä, sillä seuraa edustava mäkimies Niko Kytösaho pokkasi Varsinais-Suomen parhaan mäkihyppäjän tittelin.

Wilma Murto vuoden urheilijaksi

Logomossa juhlittiin varsinaissuomalaista urheiluvuotta 2022 yli 800 osallistujan voimin. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) ja järjestäjäkumppaneiden isännöimässä gaalassa jaettiin tunnustusta liikunnassa ja urheilussa menestyneille henkilöille ja tahoille.

Vuoden urheilijaksi valittiin toisen kerran peräkkäin seiväshypyn Euroopan mestaruuden voittanut Wilma Murto ja vuoden valmentajaksi hänen valmentajansa Jarno Koivunen . Suomen mestaruuden voittanut TPS:n naisten salibandyjoukkue pokkasi vuoden joukkueen tittelin.

Kolme suunnistuksen nuorten MM-mitalia voittanut Touko Seppä palkittiin sekä vuoden nuorena urheilijana että vuoden akatemiaurheilijana. Nea Kivelän saavuttama kilpa-aerobicin MM-pronssi toi hänelle vuoden läpimurto -palkinnon.

Varsinaissuomalaisen urheilun kunniagalleriaan, Hall of Fameen nostettiin viime vuonna menehtynyt ministeri Ilkka Kanerva . Vaikuttavaa työtä pitkään sekä paikallisella, kansallisella että kansainvälisellä tasolla taitoluistelun parissa tehnyttä Marie Lundmarkia muistettiin elämänura -palkinnolla.

Lippo Juvalalle ojennettiin taustavoimapalkinto ja Juha-Pekka Jalolle Veikkauksen jokeripalkinto. Artturi Lehkosen ja Mikko Rantasen voittaman Stanley Cupin pokaalin tuominen Varsinais-Suomeen arvioitiin vuoden urheiluteoksi.