Sellotunteja, sovitustyötä, orkesterin johtamista – Sauvolaiselle Matti Moilaselle Pro Musica -ansiomitali pitkästä ja ansiokkaasta palveluksesta

0
Matti Moilanen kertoo pitävänsä työstään. Eläkkeellä hän ei ole jäämässä vielä kymmeneen vuoteen. Kunnallislehden arkistokuva.

SAUVO

Sauvolainen Matti Moilanen tuli vuonna 1998 sellonsoiton opettajaksi silloiseen Turun seudun musiikkiopistoon. Vuodesta 2020 kyseinen opisto on ollut osa Turun konservatoriota.

Konservatoriossa hänen päätyötään – joka ei suinkaan ole vielä päättymässä – on musiikin opettaminen lapsille ja nuorille. Siihen sisältyy muun muassa sellotunteja ja sovitustyötä sekä orkesterin johtamista eri ikäisten lasten ja nuorten ryhmille.

Viime vuoden lopulla Moilaselle myönnettiin Pro Musica -ansiomitali ”oppilaitoksen hyväksi tehdystä pitkästä ja ansiokkaasta palveluksesta”.

– Tosin huomionosoitus kertoo varmaankin myös ikääntymisestä, hymyilee mitalisti vaatimattomasti.

Mitali on pronssinen ja numeroltaan 180. Sen myöntäjä on Turun Musiikinopetus Oy:n hallitus.

Mahdollisuus etsiä ja

kehittyä– Tykkään työstäni tosi paljon. Musiikki on ala, joka tarjoaa jatkuvasti mahdollisuuden tutkia, etsiä ja kehittyä, Moilanen sanoo.

– Ja minulla taitaa olla jonkinlainen kutsumus myös opettamiseen.

Musiikin opettaminen lapsille ja nuorille on nykyisin konservatoriossa oppilaslähtöistä. Ankarat opetusmetodit ja piinkovat vaatimukset ovat muinaisuutta. Nykyisin ohjenuorana on oppilaan kuunteleminen – ei pakottaminen.

– Tapahtumia ja kokemusta pienille soittajille. Soitinesittelyjä, jos haluaa kokeilla uutta soitinta. Ja tietysti myös yhteissoittoa. Kouluikäiset tykkäävät soittaa orkesterissa. Siinä saa heti kanssaharrastajia, mikä on kannustavaa, innostavaa ja mukavaa.

Konservatorion iso lasten orkesteri konsertoi Turussa maaliskuussa Lasten musiikkiviikolla.

Aikuisenakin voi aloittaaTätä nykyä Moilasella on myös aikuisoppilaita.

– Henki on sikäli muuttunut, että nyt voi aloittaa myös aikuisena. Aika usein aikuisopiskelija palaa – uudella tavalla innostuneena – sen instrumentin pariin, jota on joskus nuoruudessaan opiskellut.

– Tällä hetkellä opiskelijoitteni ikähaarukka on 6-40 vuotta, Moilanen kertoo.

Konkareille on nykyisin myös yhteinen aikuisorkesteri. Se tunnettiin aikaisemmin nimellä ”Turun musiikin ystävien orkesteri”.

Moilanen on itse soittanut selloa 8-vuotiaasta saakka. Ensi alkuun opinahjona oli Savonlinnan musiikkiopisto. Sellonsoiton opettajaksi hän valmistui Turun konservatoriosta.

Isotkin orkesterit tuttuja”Ison ykköskurssin” tehtyään Moilanen työskenteli sellonsoiton opettajana muun muassa Sauvossa ja Paimion musiikkikoulussa. Samalla hän teki freelancerina orkesterikeikkoja sijaistaen vakinaisia sellistejä. Sitten tie vei seitsemäksi vuodeksi Oulun kaupunginorkesteriin, jossa hän toimi muun muassa sellosektion varaäänenjohtajana.

Vuoden 1990 paikkeilla koti-ikävä ajoi takaisin Varsinais-Suomeen. Siirtymistä helpotti, että hän sai Turusta paikan opetustehtävissä. Uuden työn rinnalla Moilanen työskenteli melko tiiviisti myös Turun kaupunginorkesterin ja kaupunginteatterin produktioissa.

Moilasen musiikkiuraan liittyen on syytä mainita myös lavea ja pitkäaikainen toiminta Sauvon Selkun teatterituotannoissa. Niihin hän on säveltänyt musiikkia vuodesta 1988 alkaen: seitsemäntoista kesäteatterituotantoa ja lukematon määrä lasten- ja nuortenteatteri -tuotantoja. Viimeisenä juuri päättynyt Scrooge -musikaali.

Veljensä Esa Moilasen kanssa Matti Moilanen on konsertoinut Sibelius-museon keskiviikkosarjassa säännöllisesti otsikolla Klassinen ilta , jolloin ohjelmassa on ollut keskeisiä sello ja piano -duolle tehtyjä sonaatteja.