Tappaako klikkiotsikko mielenkiinnon ja mikä on Paimiossa parasta? – Vistan yläkoululaiset vastasivat Kuntsarin kyselyyn

0
Onni Kourusuo (vas.), Laura Metsälä, Pinja Tranberg, Tuuli Rinne, Inkeri Tuominen ja Artturi Reinivuo kehuivat sitä, miten monipuoliset harrastusmahdollisuudet Paimiossa on. Sen sijaan nuorisotiloja kaivattaisiin jopa lisää.

Paimio

Kunnallislehti kävi tiedustelemassa Uutisten Viikon kunniaksi Vistan koulun 8- ja 9-luokkalaisilta oppilailta, mitä he ajattelevat tulevaisuudestaan, Paimiosta nuorten näkökulmasta ja myös uutisista. Vastauksista kävi ilmi, että nuoret seuraavat uutisia, mutta välineet niiden seuraamiseen ovat moninaisia. Lisäksi nuoret toivoivat laajasti, että Paimioon saataisiin enemmän nuorisolle suunnattuja sisätiloja, joissa voisi viettää aikaa.

Kysymykset:

1) Oletko miettinyt, minkälaisiin jatko-opintoihin suuntaat peruskoulun jälkeen? Minkälaisia haaveita sinulla on tulevaisuuden työhösi liittyen?

2) Mikä on Paimiossa nuorten näkökulmasta parasta? Entä mitä kaipaisit tänne?

3) Mistä luet, kuuntelet tai katsot uutisia? Mikä tekee uutislähteestä luotettavan?

Onni Kourusuo, 8A

1) En ole miettinyt vielä sen pidemmälle kuin että aion hakea todennäköisesti Paimion lukioon opiskelemaan.

2) Tillintupa on paras, ja myös vastavalmistunut skeittipuisto ilahduttaa. Mielestäni palvelut ovat nuoren näkökulmasta jo nyt hyviä.

3) Kunnallislehteä tulee välillä luettua ja myös muita lehtiä. Yleensä päädyn lukemaan artikkelin, jos siitä tulee ilmoitus puhelimeen. Isot ja tunnetut uutislähteet lisäävät luotettavuuden tuntua.

Laura Metsälä, 8A

1) En sen pidemmälle kuin että lukioon ja todennäköisesti Paimion lukioon.

2) Paimiossa on paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia, mistä täytyy olla iloinen. Jos jotain voisi toivoa lisää niin nuorisotiloja. Tillintupa on auki vain kolmena iltana viikossa yläkouluikäisille, eikä se ole kovin paljon.

3) Lähes päivittäin uutisia, jotka tulevat sosiaalisessa mediassa vastaan. Kunnallislehteä ja yleisimpiä valtakunnallisia medioita. Artikkelin luotettavuutta lisää, jos otsikolla ei haeta pelkkiä klikkauksia vaan jutussa pyritään oikeasti antamaan tietoa aiheesta.

Pinja Tranberg, 9D

1) Politiikka, opettajan tai arkkitehdin työt ovat sellaisia, jotka nyt ainakin tuntuvat kiinnostavilta vaihtoehdoilta. Tämän kevään jälkeen aion suunnata lukioon.

2) Hyvää on se, että nuorilla on monenlaisia harrastusvaihtoehtoja, joista kaikki eivät vaadi keskustaan tulemista. Eli harrastaa voi myös taajaman ulkopuolella. Nuorisotiloja kaipaisi tosin lisää, koska nyt nuoret viettävät aikaa esimerkiksi S-Marketin aulassa, kun ei ole huonossa tai viileässä säässä muuta paikkaa mennä.

3) Seuraan aika monipuolisesti, ja esimerkiksi TikTokissa MTV:n tili on usein seurannassa. TikTokissa uutiset on saatu tehtyä usein nuoria kiinnostavaan muotoon. Luotettavuuden tunnistaa heti, kun katsoo onko uutinen peräisin viralliselta tililtä vai jostain muualta.

Tuuli Rinne, 8A

1) Lukio on ainakin selkeä seuraava askel. Olisi kiva, jos työuran saisi tehdä kulttuurin parissa. Sen tarkemmin en ole asiaa vielä miettinyt.

2) Tillintupa on ainakin suosiossa, joten se varmaan. Nuorille soveltuvia ajanviettopaikkoja toki toivoisi enemmän. Esimerkiksi Wanhan Night Cafe on auki vain joka toinen lauantai, ja mielestäni se on aika harvoin.

3) TikTokissa tulee seurattua Ylen, MTV:n ja HS:n tilejä. Videomuotoisissa uutisia on aika vaivaton seurata, ja niistä myös näkee heti, onko kyseessä jokin iso virallinen tekijä. Se lisää luotettavuuden tuntua.

Inkeri Tuominen, 8D

1) Lukio, jonka jälkeen haaveena voisi olla lakialalle pääsy. Olen tutustunut alaan tv-sarjojen kautta ja se vaikuttaa mielenkiintoiselta.

2) Monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat ainakin yksi hyvä asia. Paimion Harrastamisen Malli on tehnyt harrastamisen kynnyksestä todella matalan. Se että nuoret viettävät aikaa esimerkiksi S-Marketin aulassa tai kirjastossa iltaisin kertoo vain siitä, että nuorille tarkoitettuja ajanviettopaikkoja on liian vähän.

3) Kuntsaria ja Yleä tulee seurattua monesta eri lähteestä. Jos uutiset tuntuvat jäävän klikkiotsikoiden alle, niin se herättää minussa ainakin epäilyksen.

Artturi Reinivuo, 9A

1) Lukiota olen pohtinut yhtenä vaihtoehtona, mutta en ole vielä ihan varma. Paimion lukio ainakin kiinnostaisi.

2) Tillintupa on mielestäni parasta, mutta monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat myös tärkeitä. Ehkä niitä illanviettopaikkoja voisi olla kuitenkin enemmän. Nyt herkästi lähdetään Turkuun, jos haluaa vaikka syödä jotain eksoottisempaa aasialaista ruokaa tai käydä muuten kaupoissa.

3) TikTokissa tulee katseltua välillä uutismedioiden tilejä. Välillä tuntuu, että uutisia seuratessaan saa olla aika tarkkana, etteivät jutut ole puolueellisia tai aja jotain tiettyä asiaa.