Tarkkaile pihan lintuja viikonlopulla

0
Piia ja Kaisa Nordstöm bongaamassa pihan lintuja.

LUONTO 50 vuotta täyttävä BirdLife Suomi kutsuu taas osallistumaan jokatalviseen Pihabongaus-tapahtumaan tulevana viikonloppuna 28.-29.1. Tässä Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Kuka tahansa voi osallistua Pihabongaukseen, eikä kyseessä ole kilpailu. Lintulajien tai yksilöiden määrällä ei ole merkitystä. Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tarkkailemaan kotipihan lintuja ja lähiluontoa.

Jo 18. kertaa järjestettävä Pihabongaus on kansalaistiedettä parhaimmillaan. Se tuottaa arvokasta lintutietoa koko Suomesta, ja on helppoa ja mukavaa osallistujille.

Viimeaikaisten havaintojen perusteella ainakin Etelä-Suomessa on tavallista runsaammin punatulkkuja. Viikonloppuna selviää, onko ilmiö valtakunnallinen. Pihabongauksen avulla saadaan tarkka kuva talven lintutilanteesta ja sitä voidaan verrata aikaisimpiin vuosiin.

Turun Lintutieteellinen Yhdistys järjestää pihabongausviikonloppuna kaksi yleisöpihabongausta, joihin yleisöllä on vapaa pääsy, eikä niihin tarvitse ilmoittautua. Yleisöpihabongauksissa TLY:n asiantuntijat opastavat talvilintujen tunnistamisessa ja kaikessa muussakin lintuharrastukseen liittyvässä.

Lauantaina 28.1. pihabongataan Ruissalossa yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ruokintapaikalla klo 11-13. Sunnuntaina 29.1. pihabongauspaikkana on Rauvolan entisen jätevedenpuhdistamon vieressä olevan parkkipaikan laidalla oleva ruokinta. Paikan osoite on Rauvolantie 149 ja aika klo 11-13.

Lisätietoja TLY:n yleisöpihabongauksista antaa Arto Kalliola 040-591 5558.

Toimi näin

 • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 28. tai sunnuntaina 29. tammikuuta.

  Tunnista havaitsemasi lintulajit.

  Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan.

  Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 3.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi

  Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

  Jos kotipihan linnut eivät ole vielä tuttuja, löydät tavallisimmat talvilintumme esittelevän videon sekä kuvia ja lyhyet lajiesittelyt osoitteesta www.pihabongaus.fi.