Ukrainais-suomalainen joulujuhla täyttää Sauvon Seuralan lauantaina – jo yli 170 ilmoittautunutta

0

Joukko vapaaehtoisia ukrainalaisia ja sauvolaisia järjestää ukrainalais-suomalaisen joulujuhlan Sauvon Seuralassa tulevana lauantaina kello 14 alkaen.

Idea tapahtuman järjestämiseen lähti siitä, kun muutama sauvolainen vapaaehtoinen halusi luoda kotoisaa tunnelmaa ukrainalaisille. Nyt talkoissa on jo kaikkiaan noin 25 vapaaehtoista. Ukrainassa joulua vietetään silloin, kun Suomessa on loppiainen, joten siksi ajankohdaksi valikoitui juuri tuleva lauantai.

Tiedotteessa kerrotaan, että luvassa on ukrainalaisia ja suomalaisia jouluherkkuja, jouluista ohjelmaa niin suomalaisilta kuin ukrainalaisiltakin, iloista yhdessäoloa sekä ukrainalaisen joulumusiikin konsertti. Konsertissa ovat esiintyjinä baritoni Volodymyr Andrushchak ja multi-instrumentalisti Vsevolod Sadovyj, jotka ovat kansainvälistä uraa tekeviä ammattimuusikoita. Muusikot tulevat esittämään ukrainalaista perinteistä musiikkia sanoin sekä soittimin.

Koska juhla on alkanut synnyttää kiinnostusta laajemminkin, sinne on järjestetty ilmainen bussikuljetus Turusta, Kaarinasta ja Paimiosta. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen ruokatarjoilun vuoksi ja ilmoittautuminen päättyy keskiviikkona. Seurala tulee olemaan ääriään myöten täynnä, sillä ilmoittautuneita on nyt jo yli 170 henkeä.

Lisätietoa muusikkovieraista:

Volodymyr Andrushchak

  • Baritoni Volodymyr Andrushchak valmistui kuoronjohtajaksi Ukrainassa Lvivin kansallisesta musiikkiakatemiasta v.2009.
  • Opiskeli “Gaude Polonia” apurahalla K. Szymanowski akatemiassa Katowicessa Puolassa varhaismusiikin tulkintaa. Valmistui klassiseksi laulajaksi Wroclawissa Puolassa K. Lipinski musiikkiakatemiasta v.2017 ja opiskeli vuoden oopperalaulua Münchenissä Saksassa Hochschule für musik und theaterssa.
  • Volodymyr on laulanut useissa eri kokoonpanoissa sekä soolona että ensemblen jäsenenä. Niistä mainittakoon: A Capella Leopolis Lvivissä Ukrainassa, jonka tuotanto keskittyy renesanssi- ja barokkiajan musiikkiin. Camerata Silesia Katowicessa Puolassa, jonka tuotanto keskittyy klassiseen nykymusiikkiin. Cantores Minores Wroclawissa Puolassa, jonka tuotanto keskittyy varhais- ja nykymusiikkiin.
  • Volodymyrin oopperarepertuaariin kuuluvat Mozartin oopperoista Don Giovanni (Don Giovanni) ja Figaron häät (Il Conte).
  • Vuodesta 2017 Volodymyr on lisäksi esiintynyt ja toiminut kuoronjohtajana puolalaisen Teatr Piesn Kozlan riveissä mm. San Fransiskossa, Seoulissa, Shanghaissa, Pekingissä ja Lontoossa. Hän on ollut äänittämässä musiikkia mm. Vikings Netflixsarjaan.

Vsevolod Sadovyj

  • Vsevolod Sadovyj on ukrainalainen muusikko, multi-instrumentalisti ja etsijä. Valmistui Lvivin musiikkiakatemiasta muusikoksi ja pedagokiksi erikoistuen puhallin- ja perkussiosoitinten opettajaksi sekä puhallininorkesterin johtajaksi. V.2001 hän aloitti matkansa perkussionistina elekrtronisen, alternatiivisen musiikin kentällä mm. yhtyeissä, Dejavue, Kirsowicherewizhchok, Kara, Infarct Focus, Dogma, AnnA, Godo.
  • Hän on keskittynyt tutkimaan ja soittamaan ukrainalaista ja eurooppalaista kansanmusiikkia useissa eri yhtyeissä kuten: Umerska, Ground Folk, Gardarica, Vita Norda, Lude dobry, Tatosh Banda ja Fidel Trio-Quartet.
  • Vuodesta 2004 alkaen Vsevolodin vahva kiinnostus kohdistui modaaliseen varhaismusiikkiin, joka sijoittuu Euroopan keskiaikaan ja renesanssiin. Yhteistyössä multi-instrumentalisti Taras Drakin kanssa hän teki projektit Vita Nova ja Laterna Magica, joiden mukana matkustaa useita vuosia. V. 2014 hän palasi Lviviin ja perusti Lviv Musiikki Tehtaan/ Lvivski Musiznyj Cekh, jossa soittaa historiallisia soittimia ja jatkaa traditionaalisten soitintekniikoiden tutkimusta (Musica Radicum, Galeon). Hän tutkii ja tulkitsee PohjoisAmerikkaan muuttaneiden ukrainalaisten musiikkitraditioita yhtyeessä Lemko Bluegrass Band ja arkaaista ukrainalaista kansanmusiikkia Kurbasy- yhtyeessä Les Kurbas- teatterissa.
  • Sadovyj esiintyy konserteissa, opettaa musiikkia, luennoi ja ohjaa työpajoja ja tukee alternatiivisia musiikkiprojekteja joissa on keskiössä ukrainalaista runoutta (Hych Orkestra ja Pyrig i Batig)
  • Vuodesta 2020 alkaen hän on opetellut Mark Tokarin johdolla vapaata improvisaatiota MTET, SPHERES. Hänen aktiivisessa soitinkokoelmassaan on yli 30 traditionaalista perkussio-, puhallin-, ja kieli-instrumenttia. Hänen musikaalisen mielenkiintonsa ytimessä on arkaiinen varhais- ja nykymusiikki ja sen rituaaliset, modaaliset ja sykliset improvisaatiot sekä musiikin terapeuttiset mahdollisuudet.