Ukrainalaisia pikakoulutetaan särmäreiksi Paimion Steralle – Kyseessä on valtakunnallisesti ennennäkemätön koulutusyhteistyö

0
Etualalla istuva Volodymyr Khodakovskiy ja taka-alalla istuvat Valentin Adamovski sekä Maksym Radzyvil toivovat löytävänsä pysyvän työn Steran Paimion toimipisteeltä. Parhaillaan he opiskelevat suomen kieltä Paimiossa, ja teknisiä taitoja Salon seudun ammattiopistossa.

Paimio–Salo

Vielä vuosi sitten Valentin Adamovski työskenteli kelloseppänä kotimaassaan Ukrainassa, mutta nyt hän haaveilee löytävänsä pysyvän työn Paimiosta Stera Technologies Oy:stä. Eikä kyse ole pelkästä toiveesta, sillä Adamovskin lisäksi yhtiön palkkalistoille koulutetaan Paimiossa ja Salossa parhaillaan viittä muutakin ukrainalaismiestä.

Heillä kaikilla on yhteinen ja nöyrä haave: löytää pysyvä työpaikka ja sen kautta vakautta elämään.

– Kunhan vain työpaikka-asia ratkeaisi ja saisi pysyvän ratkaisun. Ja vakituisen tulonlähteen. Mitään muuta ei tässä tilanteessa voi toivoa kuin vakautta elämään ylipäänsä, sanoo Somerolle viime vuoden huhtikuussa sotaa paennut ja sieltä sittemmin Saloon muuttanut 29-vuotias Adamovski.

Hänen kanssaan Steran koulutusta läpikäyvä Volodymyr Khodakovskyi työskenteli Ukrainan Mariupolissa aiemmin Azovstalin terästehtaalla koneasentajana. Koska kuutta ukrainalaista koulutetaan Steralle särmäystyöhön, uskoo hän oppivansa vaaditut taidot aika nopeasti.

– Työ itsessään on melko samanlaista, mihin olen tottunut jo Ukrainassa. En usko, että oppimisen kanssa tulee hankaluuksia. Sen sijaan suomen kieli…no se ei ole helppoa, muutaman sanan suomea toistaiseksi osaava Khodakovskyi naurahtaa.

Valtakunnallinen pioneerihanke

Kielenopetus tekeekin Steran, Paimion kaupungin, TE-toimiston, Salon seudun ammattiopiston ja Edusalon yhteisprojektista valtakunnallisen pioneerin. Kunnat, oppilaitokset, TE-toimisto ja yritykset ovat aiemminkin tehneet yhteistyötä rekrytoinneissa, mutta suomen kielen alkeiden opetus ei ole aiemmin kuulunut samaan koulutuspakettiin.

Kielenopetuksesta tässä kyseisessä projektissa vastaa Edusalon kieltenopettaja Kari Silvola.

– Se on käsittääkseni ihan valtakunnallisesti ennenkuulumatonta. Haku oli toki avoin kaikille työnhakijoille, mutta kielenopetus varmasti vaikutti siihen, miksi juuri ukrainalaiset hakivat paikkaa niin laajasti, miettii ukrainalaisten työnhakijoiden palvelukoordinaattorina Varsinais-Suomen TE-toimistossa työskentelevä Terhi Kaurila.

Hän nostaa esiin myös Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tuen, joka on mahdollistanut monipuolisen koulutuksen järjestämisen näin nopealla aikataululla.

Kaurilan mukaan Paimio–Sauvo-akselilla on parhaimmillaan noin 30 ukrainalaista, jotka ovat ilmoittautuneet TE-toimistoon työttömiksi työnhakijoiksi. Koko Varsinais-Suomessa heitä on noin 850.

– Tilanne on uusi siinä mielessä koko TE-toimistolle, koska asiakasmäärät ovat tuplaantuneet lyhyessä ajassa. Ukrainalaisilla on kova halu löytää töitä Suomesta, Kaurila sanoo.

Kolmen kuukauden koulutus

Projekti starttasi konkreettisesti marraskuun puolivälissä, kun Steran tiloissa Paimiossa pidettiin yhteinen infopäivä työpaikasta kiinnostuneille. Paikalle saapui hieman toistakymmentä henkilöä, ja lopulta tammikuun alussa koulutuksen aloitti kuusi ukrainalaista.

He opiskelevat tämän kuun kieltä kolmena päivänä viikossa Paimiossa, ja perehtyvät teknisiin taitoihin Salon seudun ammattiopistossa kahtena päivänä viikossa. Painotus kääntyy päälaelleen helmikuussa, jolloin kieltä opetellaan kahtena, ja teknistä osaamista kolmena päivänä viikossa.

– Koulutus on kestoltaan yhteensä kolme kuukautta, joissa kaksi ensimmäistä kuukautta sisältävät kieliopetuksen, teoriaopetuksen lisäksi käytännön harjoittelua. Viimeinen kuukausi on työssäoppimista. Koulutus on lähtenyt hyvin käyntiin ja opiskelijat todella motivoituneita uuden oppimiseen, kertoo Salon seudun ammattiopiston myynti- ja markkinointipäällikkö Mika Rautiainen.

Huhtikuussa töihin

Adamovskin, Khodakovskiyn ja neljän muun koulutuksessa olevan ukrainalaismiehen on siis määrä aloittaa työssäopinnot Steran Paimion toimipisteellä maaliskuussa, ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, kirjoitetaan kuusikon työsopimukset heti huhtikuun alkajaisiksi.

– On hienoa, että yhteistyön kautta olemme saamassa helpotusta työntekijäpulaan ja koulutuksessa olevat henkilöt vaikuttavat kyllä kaikin puolin motivoituneilta, iloitsee Steran Paimion toimipisteen tuotantopäällikkö Jarmo Rantahalvari.

Kaikkiaan toimipisteessä työskentelee noin 90 työntekijää, ja pari viime vuotta ovat kasvattaneet yrityksen liikevaihtoa selvästi. Viime vuonna kasvuvauhti oli jopa runsaan 20 prosentin luokkaa.

– Alalla menee tällä hetkellä hyvin, ja kasvun esteenä jatkossa on oikeastaan vain työntekijäpula. Tarvitsemme kipeästi tekijöitä tuotantoon, jotta pystymme vastaamaan kasvavaan kysyntään, Rantahalvari sanoo.

 

Fakta: Stera Technologies Oy

  • Kansainvälisesti toimiva teknologiayritys, jolla on toimipisteet Paimion lisäksi Turussa, Naantalissa, Forssassa, Kaavissa, Vaasassa ja Tallinnan liepeillä Viron Allikassa.
  • Työllistää kaikkiaan yli 900 henkilöä
  • Konsernin tuotteita ja palveluita ovat sopimusvalmistuspalvelut, Stera laite- ja jakokaappituotteet, SteraLux LED-valaisinjärjestelmät sekä SteraSmart – tuotantoautomaatioratkaisut ja langattomat tuotantoympäristön seurantajärjestelmät.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen:

Etualalla istuva Volodymyr Khodakovskiy ja taka-alalla istuvat Valentin Adamovski sekä Maksym Radzyvil toivovat löytävänsä pysyvän työn Steran Paimion toimipisteeltä. Parhaillaan he opiskelevat suomen kieltä Paimiossa, ja teknisiä taitoja Salon seudun ammattiopistossa.

“Tekijöitä ei yksinkertaisesti ole Paimiossa saatavilla”

Steran, Paimion kaupungin, TE-toimiston, Salon seudun ammattiopiston ja Edusalon yhteiskoulutusprojekti on siinä mielessä valtakunnallisesti poikkeuksellinen, että koskaan aiemmin tällaiseen intensiiviseen työkoulutukseen ei ole yhdistetty kieliopintoja. Paketti muovautui kasaan nopeasti syksyn aikana, kun Steran tuotantopäällikkö Jarmo Rantahalvari keskusteli työvoimatilanteesta Paimion kaupungin elinkeinojohtaja Jani Penttilän kanssa.

– Kävimme yhdessä läpi sitä, minkälaisia haasteita yritykset Paimiossa tällä hetkellä kokevat ja meillä selvä haaste on työvoiman löytäminen. Se on tällä hetkellä suurin pullonkaula kasvua ajatellen ja erityisesti osaamista tarvitaan alkupään tuotantoon, eli juuri särmäykseen, Rantahalvari kertoo.

Paimiosta saati lähikunnista osaamista on silti ollut viime vuosina yhä hankalampi löytää.

– Paimiossa työllisyysaste on todella korkea, joten tekijöitä ei yksinkertaisesti juuri ole saatavilla. Ja jos taas tekijöitä on haikailtu vähän kauempaa, nousevat esiin kysymykset vaikkapa polttoainekuluista, Rantahalvari jatkaa.

Jarmo Rantahalvari (vas.), Mika Rautiainen ja Jussi Ohlsson toivovat että alalle pikavauhtia koulutettavat ukrainalaiset ovat vastaus akuuttiin tekijäpulaan tuotantovaiheen alkupäässä Paimiossa.

Jopa 130 000 uutta työpaikkaa

Ylipäänsä metallialan ammattilaisista alkaa olla niin Varsinais-Suomessa kuin muuallakin maassa huutava pula. Steran toimitusjohtaja Jussi Ohlsson muistuttaa, että vaikka viime vuosi päättyikin ennätystuloksiin sekä Paimiossa että koko konsernissa, ei kasvu-uralla pysytä ilman uutta alalle koulutettavaa työvoimaa.

– Se on ihan selvä, että koko ala tarvitsee lisää tekijöitä. Myös Paimion toimipisteen osalta odotamme totta kai, että viime aikojen isot investoinnit tuotannon kasvattamiseksi eivät ole turhia. Siksi seuraamme kyllä ilolla tätä uusinta koulutusmallia, joka on tuottamassa myös toivotun lopputuloksen ja apua työvoimapulaan, Ohlsson miettii.

Myös Salon seudun ammattiopiston myynti- ja markkinointijohtaja Mika Rautiainen toivoo, että nuoret suuntautuisivat tulevina vuosina yhä enemmän esimerkiksi kone- ja tuotantotekniikan koulutukseen.

– Haasteena ovat vanhakantaiset mielikuvat alan likaisista ja raskaista töistä, jotka eivät monessakaan tapauksessa vastaa tämän päivän todellisuutta. Nykypäivänä suomalainen metalliteollisuus ja konepajateknologia ovat huipputasoa. Robotiikan ja automaation hallitseminen on noussut kädentaitojen rinnalle keventäen työtä merkittävästi, hän muistuttaa.

Ja nimenomaan niitä töitä olisi varmuudella tiedossa.

– Juuri julkaistu arvio oli, että alalle olisi tulossa jopa 130 000 uutta työpaikkaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Töitä siis varmasti riittäisi, Steran Ohlsson uskoo.