Varha starttasi lähes ongelmitta – Sen sijaan virusaalto kurittaa nyt koko seutua

0
Uuden hyvinvointialueen myötä myös moni palvelu on uudistumassa Paimion ja Sauvon terveysasemilla. Paimiossa esimerkiksi vastaavan fysioterapeutin, Susanna Collinin, vastaanotolle on ollut syksystä lähtien mahdollista tulla suoraan ilman lääkärin lähetettä alaselän vaivoihin liittyvissä asioissa. Alkuvuoden aikana suoravastaanotto on laajentumassa selän oireiden lisäksi myös alaraajavaivoista kärsiville.

Paimio-Sauvo-Kaarina

Vuodenvaihteessa toimintansa aloittanut Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei aiheuttanut ainakaan ensimmäisen toimintaviikkonsa aikana merkittäviä esimerkiksi tietojärjestelmiin ja asiakkaiden asiointiin liittyviä ongelmia terveysasemilla Paimiossa, Sauvossa tai Kaarinassa.

Paimion ja Sauvon terveysasemien vastaava lääkäri Juho Järvelin korostaa, että paikallisesti havaitut ongelmat ovat liittyneet enimmäkseen henkilöstön käyttämiin tietojärjestelmiin ja ohjelmistoihin. Asiakkaiden näkökulmasta palvelu on pelannut vuodenvaihteen jälkeen samalla tavalla kuin aiemminkin.

– Ei voi sanoa, että mitään merkittävää muutosta olisi ollut. Henkilöstöpuolella vastaan tulee päivittäin jotain, mihin it-tuki sitten reagoi. Hyvässä yhteishengessä tässä ongelmia ratkotaan, Järvelin kertoo.

Virukset vaivana edelleenSen sijaan suurempaa päänvaivaa niin vastaanotoilla kuin kodeissakin on vuodenvaihteen molemmin puolin aiheuttanut useamman viruksen aalto, joka on sairastuttanut vuorollaan ison osan väestöstä. Järvelinin mukaan ilmassa leijuu nyt koronaviruksen eri varianttien lisäksi myös huomattava määrä influenssa- ja RS-virusta.

– Kun on useampaa virusta samaan aikaan liikkeellä, näkyy se totta kai myös vastaanotolla. Siitä pitää kyllä antaa ihmisille myös tunnustusta, että koronapandemia on selvästi koulinut myös kansalaistaitoja erilaisten virustautien hoitamisessa. Myös ymmärrys esimerkiksi antibioottien toiminnasta on kasvanut muutamassa vuodessa selvästi. Esimerkiksi on ymmärretty, ettei keuhkoputkentulehdus hyödy antibioottihoidosta, Järvelin kehuu.

Avoterveydenhuollon ylihoitaja Sini Heino on huomannut saman kuin kollegansa.

– Ihmiset ovat oppineet seuraamaan oireita ja osaavat hoitaa virussairauksia myös paremmin kotioloissa. Vastaanotolle tullaan sitten vasta mahdollisten jälkitautien iskiessä.

RS-virusaalto on toistunut tyypillisesti parin vuoden välein.

– Sairastapauksia on nyt paljon, ja myös RS-virusepidemia käyttäytyy nyt mahdollisesti vähän eri tavalla, kun epidemian normaali kaksivuotinen sykli ei ole koronaeristysten vuoksi toteutunut.

Paljon samaa kuin ennenkinKokonaisuutena uuden hyvinvointialueen startti on vaikuttanut käytäntöihin vähän. Käytännön työ ja palvelut ovat Järvelinin ja Heinon mukaan samanlaisia kuin ennenkin.

– Samat puhelinnumerot, samat henkilöt ja samat palvelupisteet kuin ennenkin, Järvelin sanoo.

Asiakkaiden puolella pientä hämmennystä on aiheuttanut se, voiko esimerkiksi rokotteen mennä hakemaan nyt mistä tahansa terveysasemalta maakunnassa. Näin ei kuitenkaan toimita, vaan Paimiossa ja Sauvossa asuvat ovat edelleen ensisijaisesti Paimion–Sauvon terveysasemien asiakkaita, ellei henkilö ole itse hakenut oman pääterveysasemansa vaihtoa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on loppuvuoden 2022 aikana lyhyessä ajassa siirretty noin 23 000 työntekijän tiedot, otettu käyttöön kaikille työntekijöille uudet käyttäjätunnukset ja luotu oikeuksia useisiin järjestelmiin sekä yhdistetty tietojärjestelmiä ja -verkkoja. Työ jatkuu edelleen alkuvuoden 2023 aikana.