Varo legionellabakteeria – Älä laske käyttöveden lämpötilaa liian alas

0
Oletteko laskeneet käyttöveden lämpötilaa? Kannattaa tarkistaa, ettei se ole liian alhainen, koska haaleassa vedessä p voi pesiä bakteri.

KAARINA

Veden lämmittäminen on melkoinen sähkösyöppö. Moni on tänä talvena ryhtynyt säästämään energiaa vähentämällä kuuman käyttöveden lämpötilaa tai sammuttamalla ajoittain vedenlämmitysjärjestelmän. Tämä ei kannata.

Mikäli käyttövesi ei ole tarpeeksi kylmää eikä kuumaa vaan 20–50-asteista, legionellabakteeri alkaa lisääntyä. Silloin se voi aiheuttaa vakavia oireita varsinkin iäkkäille ja huonokuntoisille. Viime viikolla Yle uutisoi, miten uimahallin runsas legionellabakteeripitoisuus vei Pieksämäellä naisen teho-osastolle.

– Valitettavasti legionellasta on paljon epätietoisuutta, eikä riskiä ehkä ole pidetty todellisena. Onneksi siitä on nyt ollut julkisuudessa tietoa ja esimerkiksi THL:n sivuilta löytyy hyvin ohjeita, miettii terveystarkastaja Eeva Axelsson Liedon ympäristöterveyspalveluista, joka vastaa myös Paimion, Sauvon ja Kaarinan ympäristöterveydenhuollosta.

Jotta lämmin käyttövesi olisi turvallista, lämpötilan tulee olla vähintään 50°C hanasta mitattuna. Kylmän veden on oltava alle 20°C.

Kaarinan uimahallista ei tietoa


Ihminen sairastuu hengitettyään legionellabakteereja sisältävää vesihöyryä. Oireet muistuttavat hengitystieinfektioita, ja taudin voi sairastaa tietämättään.

Liedon ympäristöterveyspalveluissa ei ole lähivuosilta tiedossa legionellasairastumisia Peimarista.

Kaarinan uimahallien legionellapitoisuuksia ei ole mitattu. Paimiostaa ei myöskään, koska uimahalli on remontissa ja kiinni oikeastaan vielä tämän vuoden.

– Jatkossa terveydensuojeluviranomaiset kiinnittävät legionellan valvontaan enemmän huomiota. Tähän saakka olemme tutkineet asiaa lähinnä tartuntaepäilyjen myötä, mutta nyt ryhdytään valvomaan säännöllisesti riskikohteita, Eeva Axelsson kertoo.

Esimerkiksi uimahalleista, majoituspaikoista ja tehostetun palveluasumisen yksiköistä tehdään jatkossa legionellan riskienarviointi. Se, milloin uimahallit Peimarissa tarkastetaan, selviää keväällä uusien ohjeistusten myötä.

THL:n mukaan vuonna 2021 seitsemän henkilöä menehtyi legionellatartuntaan Suomessa. Heidän ja muiden THL:n tiedossa olleiden legionellatartunta oli useimmin peräisin kodin vesijärjestelmästä. Tartuntoja oli saatu myös hotellissa, koulussa ja kiinteistönhuoltotöissä. Syynä oli yleensä se, että lämmin vesi ei ollut tarpeeksi kuumaa tai kyseisiä vesipisteitä käytettiin harvoin.

FAKTA


Mikä legionella?


Legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy luonnossa. Ne aiheuttavat ongelmia lisääntyessään käyttövesijärjestelmissä.

Ihminen saa tartunnan hengittäessään legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Itämisaika tartunnasta ensioireisiin on 2-10 vrk. Legionella ei tartu ihmisestä toiseen.

Taudinkuva voi vaihdella oireettomasta infektiosta vaikeaan keuhkokuumeeseen, jota kutsutaan myös legioonalaistaudiksi. Oireina ovat kuiva yskä, kuume, päänsärky, lihaskipu ja hengenahdistus. Taudinkuvaan voi kuulua rinta- ja vatsakipua.

Legionellalajeja tunnetaan 61 ja seroryhmiä 70. Näistä yleisin on Legionella pneumophila, erityisesti sen seroryhmä 1.

Lähde: THL