Pääkirjoitus: Kärkevää, uskaliasta

0

Paimiossa vietettiin torstaina penkinpainajaisia. Kun katsasti abiturienttien autojen kylkeen kiinnittämiä lakanoita ja tutki niistä nuorten ideoita ja ajatuksia, kyllä siinä tietynlaista ajankuvaa näkyy. Ehkä terävintä antia tällä kertaa oli googlen hakukenttä ja viimeisimmät haut: Alkon aukiolo, DIY eutanasia, 1001 pelit, YTL sensori osoite, kuinka nukkua 8 h in 2 h, hyppytunti:hyppy katolta?

Elämä on täynnä korvaamattoman arvokkaita hetkiä? Viime kuukausina elinkustannusten nousu on koskettanut kaikkia.

Abigantti – se nyt on vaan tyhmää lukea liikaa. Tiedetään miten niin lukion kuin jatko-opintojen paineikkuus näkyy. Liian moni väsyy.

Entäpä lakana, jossa kärjekkäästi eroteltiin lukion ja amiksen tulevaisuudennäkymät? Paheneva työvoimapula alalla kuin alalla on todellisuutta. Duunareista, ja varsinkin osaavista, on kasvava pula. On aloja, joilla duunarit tulevat tienaamaan työurallaan paljon paremmin kuin lukiosta eteenpäin ponnistavat mahdollisine jatkotutkintoineen.

Tietyillä vuosirenkailla näitä lakanaviestejä on helppo paheksua, mutta minusta tässä on oivaltavaa ja sopivan piikikästä viestiä nuorilta meille vanhemmille ikäpolville. Niissä kuuluukin olla kärkevyyttä ja uskallusta. Nyt näkyivät opiskelijanuorten paineet, ajankohtaiset ilmiöt, ja jotenkin varmaan myös tämä maailmanlaajuinen uhkaava epävarmuuden ilmapiiri. Ja kuka tietää, millaiseen työelämään tämän ajan nuoret valmistuvat, tekoälyn ja energiamuotojen kehittyessä.

Tällä viikolla tuli muuten julki mielenkiintoinen kysely, jonka mukaan perussuomalaiset on suosituin puolue niiden nuorten keskuudessa, jotka tänä keväänä saavat äänestää ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa (Helsingin Sanomien teettämä kysely).

Kyselyyn vastanneista 28 prosenttia äänestäisi perussuomalaisia. Puolueen suosio on ylivoimainen verrattuna toisena tulevaan Sdp:hen, jota äänestäisi 13 prosenttia kyselyyn vastanneista. Vasta kolmanneksi suosituin puolue oli vihreät, vaikka heidän sanomansa on oletettu osuvan tulevaisuudesta huolestuneiden nuorten ajatuksiin.

Mistä tämä kertoo? Kärjekkyyden ja vastakkainasettelun nostamasta kiinnostavuudesta, näkyvyydestä ja huomiosta? Näkyykö tässä nuorten huoli tulevaisuudesta: koulutuksen, työn, ympäristön turvallisuudesta. Osuvatko perussuomalaiset ”Suomi ensin”- nostoilla nimenomaan nuorten tulevaisuuden pelkoihin?

Toivottavasti tämä kyselytulos yhtä kaikki nostaa esiin uusia näkökulmia vaalikeskusteluihin.

Taina Tukia