Ei vain oikein ja nurin: Vaan kaikenlaisia silmukoita ja koristeellista neulosta

0
Ensimmäisenä vasemmalta neulomassa Hilkka Kontto, Liisa Aalto, Arja Malaska, Anneli Haapanen, Maija Pilpola, Sirpa Nurmi, Hilkka Virtanen, Anneli Järvi ja Päivi Koivupuisto.

PAIMIO

570 eri neulontatyötä: sukkia, tossuja, lapasia.

Siinä Paimion eläkkeensaajien Oikein nurin-kädentaitokerhon viime vuoden tuotokset. Lastenneuvolan kautta jakoon meni 175 paria, eskarilaisille 198 paria ja ukrainalaisille 124 paria sukkia.

Vuodesta 2011 toiminut kerho kokoontuu parillisten viikkojen tiistaina Tillintuvan vintillä ja lähes aina mukana on kymmenkunta neulojaa. Kaikkiaan kerholaisia on noin viitisentoista, mutta yhdessä neulomaan tullaan omien menojen mukaan, kun ehditään.

Jokainen neuloo tietenkin myös kotonaan, sillä neulominen on yhteinen harrastus ja osin ilmeinen intohimo. Kun joku tuo löytämänsä uuden mallin, se innostaa muitakin.

– Nopeasti sanotaan, että hei, näytä mullekin, kertoo Hilkka Virtanen .

Kerhossa kudotaan sukkia ja lapasia lahjoitettavaksi, ahkerat neulojat ehtivät vielä paljon muutakin. Eräs kerholainen on tehnyt jopa 32 Strömssö-paitaa!

Lie itsestäänselvää, että useimpien näiden ahkerien neulojen oma lähipiiri pysyy neuleiden puolesta hyvin vaatetettuna.

Yhteiseen neulontahetkeen kuuluu muutakin kuin puikkojen ”kilinää”.

– Jutustellaan maailman menosta, omista kommelluksista. Alakerrassa toisinaan kuulemma kuulostellaan, että mitä siellä nyt tapahtuu kun nauretaan niin kovin, paljastaa Liisa Aalto . Hän ja Anneli Haapanen ja Arja Malaska toimivat kerhon vetäjinä.

Korona-aikanakin valmista syntyi, vaikka silloin kukin neuloi tahollaan. Aallon kokoaman taulukon riveiltä paljastuu, että töitä kertyi silloinkin satamäärin. Viime vuosi oli kuitenkin aivan poikkeuksellisen ahkera, sillä Venäjän hyökkäys Ukrainaan herätti vahvan auttamisen halun.

Kerhoon ovat kaikki tervetulleita.

– Kukkaan ei ole täältä kiukussaan lähteny.

Langat vähissä



Kun paljon neulotaan, niin kuluu lankaakin. Oikein nurin- kerho hankkii lankoja lahjoituksena ja välillä tekee ihan anomuksen jonnekin yritykseen, josko saisi ”apurahan”.

– Jos löytyy ylimääräisiä lankoja kotoa, niin otamme mielellään vastaan. Ja jos haluaa tukea meitä lahjoittamalla varoja lankahankintoihin, niin voi olla yhteydessä meihin, kehen tahansa.

Tyypillisimmin lankoina käytetään tuttuja 7 veljestä ja Nallukka-lankoja, mutta jos jollakulla on lahjoitettavana muita lankoja, niin nekin ovat tervetulleita.