Hiki virtaa, mutta hymyssä suin – Action Sport Center on kasvattanut Paimiossa taekwondon kansalliselle ja kansainväliselle huipulle tukun urheilijoita

0
Jasmin Manninen (vas.) ja Sonja Lehto kävivät helmikuussa vetämässä taekwondotreenit ASC:n nuorille lupauksille. Nuoret seurasivat tarkkaavaisina huipputason ottelijoiden esimerkkiä.

Paimio–Turku

TAEKWONDO Paimioon on ropissut menestystä kamppailulajeista jo pitkään, mutta viimeisin vuosi tuntuu kirkastaneen mitalitahtia entisestään. Paimion Action Sport Centeriä edustavat paimiolainen Sonja Lehto ja turkulainen Jasmin Manninen pokkasivat viimeisimpänä tammikuussa PM-kultaa (Lehto) ja PM-hopeaa (Manninen), mutta toki jo edeltävä vuosi sisälsi tukun kansainvälisten kisojen mitalisijoja.

Lehto nappasi muun muassa kesällä Tallinn Openista hopeaa, ja pääsi sen jälkeen kokeilemaan rajojaan alle 21-vuotiaden EM-kisoihin Albaniaan ja myös MM-kisoihin Bulgariaan. Vaikka suurimmissa kansainvälisissä kisoissa tie tyssäsikin ensimmäiseen otteluun, on vasta 16-vuotiaalla taekwondo-lupauksella vielä rutkasti aikaa kokeilla siipiään saman ikäluokan kansainvälisissä kisoissa.

Oman haasteensa niihin suunnitelmiin luovat tällä hetkellä Turun ammattiopistossa aluillaan olevat lähihoitaja-opinnot, jotka vaativat ymmärrettävästi paljon lähiopetusta.

– Ottelutreenejä ei oikein voi tehdä etänä tai iltaisin kotona, joten tällä hetkellä opinnot vievät jonkin verran aikaa treenaamiselta. Siksi en ole vielä sen tarkemmin miettinyt, mihin ulkomaan kisoihin pääsisin tänä vuonna osallistumaan. Siinä mielessä nyt on vähän eri tilanne kuin vielä viime vuonna peruskoulun päätteeksi, Lehto tuumii.

Kansainvälisen kisamenestyksen lisäksi Lehto voittanut useita eri ikäluokkien Suomen mestaruuksia viime vuosina.

Kisoissa treenit mitataanTurkulainen Manninen puolestaan on alle 62-kiloisten sarjan viisinkertainen Suomen mestari vuosilta 2017–2021. Myös 24-vuotiaalle Manniselle kokemusta on kertynyt sekä EM- että MM-kisoista, ja kilpaileminen on edelleen vuosienkin jälkeen pääsyy, mikä saa treenaamaan lähes päivittäin.

– Kun aloitin harrastamisen 12-vuotiaana, tuntui otteleminen aika kaukaiselta, jopa jännittävältä. Nyt tilanne on taas ihan toinen ja otteluista saatava jännityksen tunne ja fiilis on sellainen, mitä kaipaa. Aidossa ottelutilanteessa pääsee parhaiten haastamaan itseään, Manninen tuumii.

Myös 6-vuotiaana Pekka-isänsä innoittamana lajin harrastamisen aloittanut Lehto pitää kilpailemista taekwondon “juttuna”. Se nostaa adrenaliinitasot korkealle, saa aistit herkistymään ja mittaa ulos sen, mitä vuosien harjoittelulla on saatu aikaan.

Urheiluakatemian urheilijoitaSekä Lehto että Manninen kuuluvat Turun valmennuskeskuksen urheiluakatemiaan. Se tarkoittaakin, että pääosa kaksikon treeneistä on Turussa.

Paimiossa he kävivät helmikuussa vetämässä pitkästä aikaa yhdet treenit paikallisille junioreille, ja se näyttikin olevan sekä vetureiden että lasten mieleen.

– Oli mukavaa päästä taas vanhalle kotisalille käymään. Seura pyysi, että jos tulisimme vetämään yhdet harjoitukset nuorille ja totta kai se kävi, Manninen ja Lehto tuumivat harjoitusten päätteeksi.

Valmennuskeskukseen kuulumnen tarkoittaa usein sitä, että kansainväliselle huipulle tähtäävillä urheilijoilla on päivärytmissä kaksi harjoituskertaa. Sen lisäksi omalla ajalla tehdään vielä kuntosalitreenejä ja juoksulenkkejä kestävyyden parantamiseksi.

– Taekwondo on todella monipuolinen harrastus ja vaatii aika paljon huipputasolla. Pitää olla voimaa, kehonhallintaa ja peruskestävyyttä. Räjähtävyyttä unohtamatta, Lehto listaa.

Treenisalin punaisista poskista ja otsia pitkin valuvista hikipisaroista päätellen paimiolainen kamppailulajimenestys ei ole jäämässä vähiin myöskään tulevina vuosina.