
Kaupunkina Paimio on mukana seitsemän seutukaupungin kiertotalousteemaverkosto-hankkeessa. Muut kaupungit ovat Forssa, Huittinen, Sastamala, Kristiinankaupunki, Heinola ja Nivala.
Vihreää siirtymää
Hankkeen kärkenä on synnyttää uutta liiketoimintaa, mutta siihen sisältyy muutakin. Seutukaupunkien yhteisen projektin koordinaattori Johanna Liipola avaa asiaa:
– Tarkoituksena on lisätä alueellista ymmärrystä kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksista. Kiertotalous nähdään usein raaka-aineiden ja jätteiden uudelleen hyödyntämisenä, mutta se ei ole vain sitä, Liipola sanoo.
– Yritykset saattavat jo toimia osana kiertotaloutta, mutta ne voisivat yhä paremmin hyödyntää sitä. Esimerkiksi työkalut ja ajoneuvot ovat helposti vuokrattavia hyödykkeitä, eikä niitä tarvitse omistaa. Kun ne kuluvat, ne voidaan korjata.
Haasteena kiertotalouden edistämisessä onkin juuri ajatusten ja asenteiden muuttaminen.
Kiertotalous on keskeinen osa vihreää siirtymää. Siinä kulutus ei perustu pelkästään omistamiselle vaan palvelumallille, jossa tavaroita jaetaan, vuokrataan ja kierrätetään. Kiertotalous vahvistaa luonnon kantokykyä ja avaa liiketoimintamahdollisuuksia.
Paimio keulilla
– Paimiossa edellytykset kiertotaloudelle ovat poikkeuksellisen hyvät, sanoo Liipola.
– Täällä yritystoiminta on tiiviisti kiinni kiertotaloudessa. Se näkyy useilla toimialoilla, pienissä ja suurissa yrityksissä. Paimiossa tunnistetaan kiertotalouden arvo.
Liipola on taustaltaan insinööri ja muotoilija. Hän on työskennellyt yritysten parissa Suomessa ja Saksassa yli 20 vuotta.
Paimiossa kiertotalouden hankkeessa työskentelee Liipolan ohella Eija Erlamo.
Kiertotalouden näkyvin merkki Paimiossa on poistotekstiilien kierrätyslaitos. Liipola näkee, että Paimio on tällä hetkellä synonyymi tekstiilikierrätykselle. Muuallakin kuin Varsinais-Suomessa.
– Täällä näytetään esimerkkiä. Paimiossa on totuttu tekemään asioita tavalla, joka herättää kiinnostusta laajasti.
Elokuussa Paimion Muotiviikot
Paimion kiertotalous-ihmettä lähestytään myös tapahtumatasolla: elokuussa järjestetään Paimion Muotiviikot .
– Siellä nostetaan esiin, miten kiertotalouden ilmiötä on mahdollista hyödyntää muodin kontekstissa. Muutokseen kannustetaan totuttuja ajatuksia tuulettamalla, projektikoordinaattori Johanna Liipola kertoo.
Paimion muotiviikkojen tapahtumapaikaksi kaavaillaan muun muassa Paimion parantolaa.
Tapahtuman järjestäjäksi lupautunut Eija Erlamo vakuuttaa, että Paimion muotiviikoilla kiertotalous on iloinen asia:
– Muotinäytösgenrestä on pitkään puuttunut se, että vaatteita voi esitellä hauskasti. Siinä haluamme yllättää, sillä muodin ei tarvitse olla vakavaa tai turhamaista, se voi olla myös hauskaa, Erlamo sanoo.
Kestävää muotia
Tarkoituksena on luoda kestävän muodin tapahtuma.
– Muodin ja tekstiilituotannon haasteena on, että siinä halutaan aina olla uuden sesongin aallonharjalla ja vastata kuluttajien uutuuden haluun, Erlamo pohtii.
– Kiertotalouden vahvistamisessa on luotava pitkäaikaisuutta muokkaamalla ajatusmaailmaa sellaiseksi, jossa myös vastuullinen vaate on uutta ja muodikasta.
Paimion Muotiviikoille tavoitellaan yrityksiä eri mittakoossa. Muun muassa kiertotalouden aktiivisia toimijoita.
Erlamo ja Liipola toivovat että Muotiviikoille saapuu kävijöitä kaikkialta Suomesta.
Tapahtuma on myös vahvasti paikallinen. Elokuun tapahtumassa paimiolaisia nähdään monessa roolissa.
Tuomas Lieskivi / Kuke