Kesis-leirillä halutaan takaisin 2010-luvun lukemiin – ”Moni lapsi liikkuu nykyään liian vähän, ja tilanne heikentyi entisestään koronavuosien aikana”

0
Kesis-leirillä pääsee kokeilemaan neljän päivän aikana lähes kymmentä eri liikuntalajia.

Sauvo

Harvalla kesäleirillä voi yhden viikon aikana kokeilla esimerkiksi purjehdusta, luontoparkouria, showdancea ja jousiammuntaa. Ja tässäkin oli mukana vasta neljä runsaasta 20:sta eri lajivaihtoehdoista, joita liikunnallinen Kesis-leiri jälleen tulevana kesänä Sauvon Ahtelan leirikeskuksessa tarjoaa. Jo 28:tta kertaa.

– 30 tulisi tänä vuonna täyteen, jos koronan takia vuosien 2020 ja 2021 leirit eivät olisi jääneet välistä. Viime kesän leiri oli hyvä onnistuminen siihen nähden, että lähdimme keväällä aivan nollista liikkeelle ja monella perheellä oli varmasti vielä epävarmuutta kesän leirien suhteen, sanoo Kesis-leirin leiripäällikkö, paimiolainen Laura Tolonen .

Tolonen työskentelee Kesis-leiriä järjestävän Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n leiritoimintojen kehittäjänä. Lasten liikuntaa läheltä seuraava Tolonen on huolissaan siitä, miten korona-aika lisäsi entisestään niiden lasten ja nuorten määrää, jotka eivät liiku.

– Moni lapsi liikkuu nykyään liian vähän, ja tilanne heikentyi entisestään koronavuosien aikana. Koululaiskyselyn mukaan lapset harrastavat siksi, että se on kivaa ja tekee heidät iloiseksi. Lapsille pitäisi tarjota enemmän iloista ja monipuolista, matalan kynnyksen liikuntaa. Kesis-leiri on hyvä vaihtoehto, jos haluaa vaikkapa etsiä itselleen sopivan harrastettavan lajin ja kokeilla sitä, Tolonen sanoo.

2022 uusi starttiEnnen korona-aikaa Kesis-leirille osallistui tavallisesti 400–500 lasta tai nuorta, ja vaikka määrä viime vuoteen hieman notkahtikin, on leirin järjestäjillä kova halu palata takaisin 2010-luvun lukemiin pian.

– Taloudellisesti viime vuoden leiri ei ollut kannattava, mutta siihen oli toki varauduttukin. Nyt kiinnostusta ensi kesän leiriä kohtaan on ollut jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja luottamus tapahtumien järjestäjiin on selvästi taas kasvussa. Toivotaan, että ilmoittautumisia tulisi yhä kiihtyvällä tahdilla kevään aikana.

Kesis-leirille voi osallistua kuka tahansa 4–16-vuotias lapsi tai nuori, joskin lajipaketit ja leirimallit on räätälöity iän mukaan. Perheen pienimmille (4–10-vuotiaat) on tarjolla perheleiri, johon osallistutaan yhdessä vanhemman tai vanhempien kanssa. 7–14-vuotiaat voivat puolestaan osallistua varsinaiselle Kesis-leirille, ja sitten vanhemmassa päässä 13–16-vuotiaat ovat vielä tervetulleita Selviytyjät Kesis -leirille.

– Vanhemmat ovat tykänneet perheleireistä niin paljon, että sen takia ikärajaa on pidetty nyt kymmenessä vuodessa. Sieltä vanhempien suunnalta on tullut kyselyitä, että päästäisiinkö vielä mukaan koska aiempina kesinä on ollut niin hauskaa, Tolonen naurahtaa.

Kalastuksen suosio yllättiKesis-leiri järjestetään 13.–16. kesäkuuta Sauvon Ahtelassa. Vaikka mukana on yli 20 toinen toistaan eksoottisempaa lajivaihtoehtoa kokeiltavaksi, on aiempien vuosien yksi suosikeista yllättänyt Tolosenkin.

– Lapset ovat olleet vuosi vuodelta yhä enemmän innoissaan kalastamisesta. Se on ehkä sittenkin tänä päivänä aika ekstremeä, kun ei välttämättä ole enää niitä isovanhempia tai vanhempia, jotka veisivät lapsia kalaan. Saimme lisäksi todella hyvät kalastusoppaat taas ensi kesäksi mukaan leirille, joten innokkaita kalastajia riittää varmasti taas, Tolonen uskoo.

Kesis-leirin ytimessä on tosiaan matalan kynnyksen tutustuminen erilaisiin liikuntalajeihin. Kaikkea ei tarvitse kokeilla, mutta mahdollisuus siihen tarjotaan ihan jokaiselle.

– Ja voi todellakin kokeilla ihan sen verran, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Me olemme leirin järjestäjinä onnistuneet, jos lapset nauttivat neljästä päivästä ja lähtevät hymyssä suin kotiin. Se on sitten vain bonus, jos leiriltä jää joku laji tai lajit ihan pysyvästi viikko-ohjelmaan, Tolonen sanoo.

Olennaisena osana leirin onnistumista ovat myös vapaaehtoiset. Heitä tarvitaankin Tolosen mukaan leirin onnistumisen takaamiseksi kaikkiaan noin 80.

– Onneksi meillä on paljon monivuotisia vapaaehtoisia mukana ja ilahduttavan moni nuori jää vielä leiriohjaajaksi sen jälkeen, kun omat leirit ovat takana päin. Silti lisää talkooväkeä tarvitaan joka vuosi, ja toivottavasti löydämme heidät apuun myös tämän kevään aikana. Varsinkin nuorille vaikkapa leiriohjaajana toimiminen on hyvä lisä cv:hen, Tolonen vinkkaa.