Kolumni: Miten kerron, että välitän?

0

14. helmikuuta, päivä, jolloin toivotamme ”hyvää ystävänpäivää”. Meille suomalaisille saattaa joskus olla vaikeaa ilmaista ja näyttää tunteitamme. Mielestäni on siis hyvä, että on annettu päivämäärä, jolloin pohjimmainen tarkoitus on muistaa ystäviä.

Meillä on kuitenkin hyvin erilaisia tapoja osoittaa, että välitämme. Ne saattavat läheisissä ihmissuhteissa aiheuttaa myös kitkaa, jos tavat ilmaista rakkautta ovat hyvin erilaiset. Oletko koskaan pohtinut, mitkä ovat sinun keinosi osoittaa ystävyyttä tai minkälaisia tekoja sinä kaipaat tärkeimmiltä ihmisiltäsi?

Minut nähdessään ystäväni saavat tuntea lämpimän halauksen, koska minulle kuten varmasti monelle muullekin, kosketus on tapa osoittaa toiselle tunteita. Muistan läheisiäni usein myös heitä koskettavin lahjoin ja anteliaisuudellani kerron, että välitän.

Joku on joskus saattanut tulla ajatelleeksi, ettei ystävä osoita välittämistä millään tavoin. Toinen osapuoli on kuitenkin voinut näyttää sitä hyvinkin arkisella teolla tai eleellä. Osa meistä käyttää sanoja vahvistamaan tunteitaan, mutta toisille tunteiden pukeminen sanoiksi voi olla haastavaa. He ehkä ovatkin raivaamassa kalenteristaan tilaa, jotta saavat viettää laatuaikaa ystäviensä kanssa. Kun nykypäivänä sosiaalinen media on iso osa elämäämme, ystävät myös jakavat kuvia ja tekstejä kertoakseen tunteistaan toista kohtaan.

Meidän on hyvä ymmärtää, että jokaisella on omat keinonsa ilmaista tunteitaan. On tärkeää osata tulkita ystävien ja läheisten tapoja ilmaista rakkautta ja välittämistä. Lisäksi kannattaa opetella tunnistamaan omia toimintatapoja.

Oli keinosi mikä tahansa, muista kertoa ystävillesi, että välität. Myös muina päivinä kuin tänään.

Siru Varjus

Liikuntaneuvoja ja journalismin opiskelija, joka pelaa jalkapalloa Paimion Hakan Naisten edustusjoukkueessa.