Leijonat ja rotarit auttavat Piikkiössä, jotta nuorisotilan ovi pysyisi auki

0
Ilkka Lehmus, Matti Uimonen, Nico van der Ende, Veli-Matti Aalto ja Esa Laine valvoivat iltaa Piikkiön nuorisotilassa helmikuun alussa. Van der Enden ja muiden nuorisotyöntekijöiden tukena on viime vuosina nähty myös kymmeniä muita apukäsiä sekä Lions Club Piikkiöstä että Piikkiön Rotaryklubista.

Piikkiö

Piikkiön nuorisotila on ollut paikallisten nuorten suosiossa jo vuosia, mutta suosiosta huolimatta sen tulevaisuus on ollut 2020-luvun taitteen molemmin puolin aika ajoin kysymysmerkin alla. Loppuvuodesta 2018 nuorille etsittiin kuumeisesti uutta tilaa pitkään palvelleen Pontelan tilalle, ja kun sellainen Piikkiön keskustasta löytyi, meinasivat nuorisotyöntekijät loppua kesken.

Tuolloin alkuvuodesta 2019 hätiin riensivät Piikkiön Rotaryklubi ja Lions Club Piikkiö.

– Ajatuksena oli ensin tarjota nuorisotilalle käytettäväksi tuhat euroa rahaa kalustamiseen tai tarvittavien välineiden hankintaan, mutta kävikin nopeasti ilmi, että rahan sijaan tarve olisi apukäsille. Varsinkin todella suositut perjantai-illat olivat sellaisia, ettei aikuisia tahtonut olla paikalla riittävästi jopa 70–80 nuoren illanvieton seuraamiseen, kertoo Lions Clubin presidentti Esa Laine .

Rahalahjoitus vaihtui apukäsiin


Siispä yhdistykset jättivät rahalahjoituksen antamatta, ja päättivät sen sijaan sopia keskenään siitä, että yhdistyksistä pääsisi perjantai-iltoihin aina kaksi henkilöä auttamaan nuorisotyöntekijää tai -tekijöitä.

Se toiminta jatkuu edelleen alkuvuodesta 2023, vaikkakin korona-aikana myös taukoja on ollut sekä nuorisotilan aukioloajoissa että myös yhdistysten avustustoiminnassa.

– Korona-aika aiheutti meillekin omat pienet haasteensa, mutta nyt viime syksystä lähtien olemme olleet mukana apuna taas normaalisti. Jo pelkästään läsnäolo on tärkeää, mutta toki nuorten kanssa höpötellään välillä niitä näitä ja pelaillaan erilaisia pelejä. Biljardia ainakin on pelailtu useasti, kertoo Rotaryklubiin kuuluva Matti Uimonen .

Perjantaisin apua tarvitaan


Piikkiön nuorisotilan nuorisotyöntekijä Nico van der Ende sanoo, että avun tarve on merkittävä erityisesti perjantai-iltaisin, jolloin jopa 70–80 nuorta voi olla parhaimmillaan paikalla samanaikaisesti.

– Meitä nuorisotyöntekijöitä on paikalla tavallisesti kaksi, eivätkä meidän silmät ja kädet tahdo riittää enää sellaisen väkimäärän hallintaan. Varsinkin perjantaisin tuntuu, että nuorilla on aika paljon energiaa puuhata ja touhuta. Siksi on ollut iso apu, että Lions Club ja Rotaryt auttavat meitä perjantai-aukiolojen kanssa, hän kiittelee.

Nuorisotilan ovet ovat auki joka toinen perjantai. Sitä pidetään myös auttavien yhdistysten silmissä tärkeänä.

– Jos nuorilla ei olisi perjantai-iltoina nuorisotilaa missä olla, oltaisiin sitten Piikkiön keskustassa siellä täällä viettämässä aikaa. On koko Piikkiön etu, että nuorisotila on auki, miettii puolestaan Lions Club Piikkiön varapresidentti Ilkka Lehmus .

Sekä Lions Club Piikkiöön että Piikkiön Rotaryklubiin kuuluu kumpaankin hieman alle 40 jäsentä. Vapaaehtoisten löytäminen perjantai-iltojen valvontatöihin ei ole ollut hankalaa.

– Meillä on aika selkeä vuorosysteemi, ja vuorot täyttyvät kyllä nopeasti. Nytkin osallistujat on katsottu jo maaliskuun loppuun asti. Mukavahan tänne on tulla, tuumii Esa Laine.

Piikkiön omatoimikirjasto kiinni


Kaarinan kaupunki päätti sulkea Piikkiön omatoimikirjaston viikonloppuaukiolojen osalta tammikuun 20. päivästä alkaen. Syynä on nuorten tilassa aiheuttama ilkivalta ja häiriökäyttäytyminen. Sulku jatkuu maaliskuun 19. päivään asti.

Arkisin omatoimikirjastoon pääsee kuitenkin edelleen kello 7–21, ja viikonlopun sulku starttaa aina perjantaisin kello 16.

Myös Paimiossa häiriökäyttäytyminen ja suoranaiset vaaratilanteet johtivat syksyllä omatoimikirjaston väliaikaiseen sulkemiseen. Marraskuun loppupuolelta lähtien omatoimikirjasto on ollut Paimiossa taas normaalisti auki.

– Tiloja muutettiin siten, että varsinaisia vaaratilanteita ei pääse enää syntymään. Ja se onkin toiminut hyvin. Roskaamista, sotkemista ja muuta häiriötä on kyllä edelleenkin, ja niiden asioiden kanssa henkilökunnan kanssa edelleen painitaan. Väliaikainen sulku kuitenkin paransi tilannetta merkittävästi, sanoo Paimion kirjasto- ja kulttuurijohtaja Laura Lankinen .