Mikä on Lempilän leijonien ja leopardien mielestä uutinen?

0
Nyt aletaan piirtämään kuvia lasten omista uutisista. Päivän yksi hyvä uutinen Leopardit-ryhmässä oli, että varhaiskasvatuksen opettaja Kaisa Gröndahlilla oli jakaa käyttöön ihan uusi kynäpakkaus.

PAIMIO

Uutinen voi olla vaikka se, että lumiukko lähtee kävelemään. Tai, että on nähnyt hurrrrrrjia painajaisia. Dinosaurus syö kakkua! Unessa sänky lähti liikkeelle, ja meni päin seinää…

Tapasin Lempilän päiväkodin Leopardit ja Leijonat tiistaina aamupäivällä, kun lapset olivat hiukan ehtineet jo vilkaista päivän Kunnallislehteä. Maanantaina oli tutkittu Salon Seudun Sanomia.

Yhdessä katsoimme, että lehden etusivulla oli juttua palkinnoista, jotka oli jaettu Paimion Urheilijoille. Salon Seudun Sanomissa oli hieno kuva puhuvasta papukaijasta ja sen omistajasta.

Juttelimme tietenkin siitä miten uutinen syntyy ja mikä voisi olla päiväkodissa päivän uutinen.

Juttelimme siitä, että joskus uutinen voi olla pieni, mutta silti monia kiinnostava muutos. Esimerkiksi sään muuttuminen on aina kiinnostavaa, ja varsinkin jos säätila muuttuu voimakkaasti. Tulee vaikka paljon lunta tai myrskyisiä tuulia.

Lempilän päiväkodin Leopardit-ryhmässä Tuomon mieleen oli jäänyt uutinen siitä, että palomiehiä ei ole riittävästi.

Hugo kertoi jännittävistä unista, joissa oli ollut hirviöitä. Manun unessa vieraili dinosauruksia.

Puhuimme myös siitä, että päiväkodissa lasten kuulumiset ovat aina pieniä uutisia, kuten vaikkapa sellaisia, että maitohammas irtoaa.

– Vaari on sanonut, että että jos rautahammas putoaa, niin tilalle voi tulla muovihammas, kertoi Kiia.

– Uutinen voi olla sekin, että väsyttää, mietti Emma ja Aino kertoi, että on nähnyt järkyttävän painajaisunen. Jonkun unessa sänky oli paiskautunut päin seinää.

Leijonat myös piirsivät lehteä varten kuvia omista uutisistaan.

Esikoululaiset Leijona-ryhmässä oli tutkittu lehtiä.

– Se on yllättävä, dramaattinen ja totta, sanoi Milja, ja varhaiskasvatuksen opettaja Teija Kovanen kertoi, että uutisen määritelmiin oli tutustuttu maanantaina.

Mietimme yhdessä, että uutisissa voi nousta esiin hauskoja ja tuttuja asioita, mutta myös ikäviä ja vieraita, kuten vaikka maanjäristys, josta oli edellisenä iltana kerrottu televisiossa. Eskarilaiset ovat jo koulun kynnyksellä ja havainnoivat uutisia eri välineistä. He myös tiesivät, että lehdessä kerrotut uutiset ovat luotettavia.

Sitten mietittiin yhdessä mitkä asiat ovat Paimiossa parasta ja mistä voisi tehdä uutisia.

– Paimiossa parasta ovat kaupat, niistä saa karkkia ja ruokaa.

Sitten puhuttiinkin siitä, monellako eskarilaisella on karkkipäivä ja miksi. Osa kertoi, että karkit liittyvät juhlapäiviin tai vaikka perheen leffailtaan.

Liiallisen karkinsyönnin huono puoli on, että hampaisiin voi tulla reikiä. Siksi kaikki tiesivät, että pitää käydä hammaslääkärissä tarkistuksessa, että hampaat ovat kunnossa.

– Päiväkodit, nukkuminen, puistossa käyminen, pulkkamäet, jatkui ideariihi.

Osa ideoiduista juttuaiheista on listattu tähän jutun kupeeseen, ja ensimmäinen niistä toteutuu jo lähiviikkoina.

FAKTALeijonien ideoimia uutisaiheita:Käärmeistä (erityisesti anakondista, kuristajakäärmeistä)

Yksisarvisista (Minkä värisiä on olemassa? Ja keltasarvisista)

Kissat (hoito ja ruokkiminen)

Herkut (Millaisia herkkuja on olemassa Paimiossa? Mitä herkkuja paimiolaiset kaupat myy?)

Koirat (koirarodut Paimiossa)

Puput (Mitä ne syö? Minkälaisia ne ovat lemmikkeinä?)

Hevoset (ratsastuksesta, ratsastusmalleja; laukka-, ravi- ja ympyrätehtäviä)

Sekarotuisista koirista

Taekwondosta (tietoa harrastamisesta ja harrastajista)

Motocross (Voisi vaikka olla haastattelu harrastajasta, vaikka musta, mulla voi olla pari kuvaakin, miten mulle on käynyt (eskaripoika))

Hämähäkit (Miten ne asuu? Lemmikkihämähäkit)

Toimittaja kävi Leijonien luolassaTaina Tukia kävi eskarissa eilen 31.1.2023. Hän kävi puhumassa lehdistä. Hän puhui Kunnallislehdestä, koska hän on Kunnallislehden päätoimittaja. Kunnallislehti kertoo Paimion lähistön asioista ja Paimiosta. Taina kertoi uutisista ja kyseli minkälaisia uutisia me toivoisimme, että lehteen kirjoitetaan. Tainan vierailu oli kivaa.

Lempilän Leijonat