Pääkirjoitus: Molemminpuolista ystävyyttä

0

Koira on ihmisen paras ystävä, sanotaan. Sanonnalle on myös ainakin jonkinasteista katetta, sillä koirilla on tutkitusti hyviä terveysvaikutuksia ihmisiin. Silittäminen laskee verenpainetta sekä stressiä, mutta myös nostaa mielihyvähormonien tasoa. Koirat osaavat lukea ihmistä. Ne huomioivat mielialojen muutoksia ja osaavat tulkita pieniäkin muutoksia äänensävyssä hyvinkin tarkasti.

Koira on myös äärimmäisen suosittu ystävä. Se käy jo ilmi tämän Kunnallislehden sivuilta, joille pyydettiin kuvia lehden lukijoiden lemmikeistä. Ei liene yllätys, että kahdeksassa kuvassa yhdeksästä lemmikkinä oli juurikin koira.

On vaikea arvioida, paljonko suomalaisilla on lemmikkejä tällä hetkellä. Pelkästään koiria arvioitiin olevan jo vuonna 2018 Tilastokeskuksen mukaan noin 700 000, ja määrä on tuosta kasvanut rajusti viime vuosina. Viime vuonna Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä runsaat 48 000 koiraa, ja vuonna 2021 vastaava lukema oli jopa runsaat 52 000. Korona-ajan koirabuumi on siis pysynyt vahvana, joskin toisaalta lieveilmiönä myös koirista sekä muista lemmikeistä halutaan eroon yhä useammin.

Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescue kertoi viime vuonna, että yhdistykselle tarjottujen koirien määrä on kasvanut viime vuosina selvästi. Kun vielä vuonna 2019 yhdistykselle tarjottiin 117 koiraa ohjattavaksi uuteen perheeseen, oli määrä noussut vuoteen 2021 mennessä jo 160:een. Monelle vasta lemmikkinsä hankkineelle huuma ei ollut kantanut alkua pidemmälle.

Lemmikkiä, oli kyseessä sitten tämänkin lehden sivuilta tuttu kuningasboa, kissa, jyrsijä tai koira, hankkiessa pitää aina nähdä seuraavaa vuotta pidemmälle. Pystynkö sitoutumaan lemmikin hoitamiseen seuraavat kymmenen, kaksikymmentä tai jopa kolmekymmentä vuotta? Lemmikki ei ole vain koriste, vaan sen kanssa on vietettävä myös aikaa. Joskus lemmikki voi myös nousta kustannuksiltaan arvokkaaksi, ja siihenkin on hyvä ainakin jollain tasolla varautua.

Toivotaan, että mahdollisimman harva lemmikki päätyisi tulevaisuudessa uuteen kotiin hetken mielijohteesta. Ja vaikka niin kävisi, löytäisi lemmikki paikkansa kodista pysyvästi.