”Paimion pestattava pätevimpiä eikä sopivimpia”

0

PAIMIO Vasemmistoliiton Paimion valtuustoryhmä esittää tuoreessa valtuustoaloitteessaan, että Paimion kaupungin tulisi ottaa käyttöön niin sanottu anonyymi rekrytointi.

Kyseisellä sanaparilla tarkoitetaan prosessia, jossa työnhakijan keskeiset henkilötiedot ovat ”salattuja” työhaastatteluun kutsuttavia arvioitaessa ja avointa virkaa täytettäessä.

Tällaisia henkilötietoja ovat työpaikkaa hakevan henkilön nimi, ikä, sukupuoli, etnisyys tai muut viran täyttämisen ja henkilön osaamisen kannalta epäolennaiset tiedot.

Aloitteessa todetaan, että Paimion kaupungin olisi otettava anonyymi rekrytointi käyttöön muun muassa seuraavista syistä:

– Näin työhaastatteluun kutsuttavia tarkasteltaisiin aidosti heidän osaamisensa perusteella.

– Työtehtävän kannalta epäolennaiset ominaisuudet painaisivat lopullisessa rekrytointipäätöksessä mahdollisimman vähän.

– Avoimen rekrytoinnin käyttöön ottaminen olisi vahva signaali siitä, että Paimion kaupungista halutaan rakentaa nykyistäkin tasa-arvoisempi, syrjimättömämpi, monimuotoisempi ja osaavampi ammattilaisorganisaatio.

Lisäksi aloitteessa katsotaan, että anonyymi rekrytointi olisi askel siihen suuntaan, ettei yhteenkään kaupungin työpaikkaan valittaisi sellaista henkilöä, joka on ”jonkin toissijaisen ominaisuutensa perusteella tehtävään sopivin”. Toisin sanoen: valittaisiin henkilö, joka on tehtävään pätevin.