Paimiossa koulutetaan koiria erilaisiin kilpailulajeihin – ”Siitä se ajatus sitten lähti…”

0
”Ylä femma”! Onnistuneesta suorituksesta on tiedossa runsaasti kehuja ja rapsutuksia.

PAIMIO

Marianne Asikainen työskenteli farmaseuttina kunnes kuuli, että Paimiossa vapautuu mahdollisuus hankkia oma areena koirien treenaamiseen.

– Siitä se ajatus sitten lähti ja tässä sitä ollaan. Olen toiminut miltei kaksi vuotta päätoimisena yrittäjänä koiran kouluttajana ja erilaisten valmennusryhmien vetäjänä, hän kertoo.

Asikaisen elämään ovat aina kuuluneet eläimet hevosista koiriin. Hän on ollut viimeiset kaksikymmentä vuotta aktiivinen harrastaja omien koirien kanssa erilaisissa lajeissa kuten agilityssa. Ennen yrittäjäksi ryhtymistään hän on toiminut jo noin kahdeksan vuoden ajan sivutoimisena koirien kouluttajana.

Ajatus yrityksen perustamisesta oman intohimon ja mielenkiinnon kohteen ympärille oli pyörinyt mielessä jo useita vuosia, mutta jokin oli pidätellyt.

– Tilaisuuden tullen rohkaistuin ja päätin, etten tahdo jättää tällaista tilaisuutta käyttämättä. Koirat ja eri lajit niiden parissa ovat kuitenkin olleet niin iso osa elämääni, joten tuntui oikealta tehdä siitä itselleni kokopäivätyö.

Haasteet opettavat soveltamaanMarianne Asikainen myöntää, että häntä jännitti perustaa oma yritys erityisesti siksi, että pari vuotta sitten tilanne koronan takia oli yleisesti niin maailmalla kuin Suomessa haastava. Hän summaa, että vaikka taudin aiheuttamat rajoitukset ovat hellittäneet ei tilanne ole muuttunut sen helpommaksi.

– Elämme Euroopan kriisin vuoksi vaikeita aikoja edelleen. Välttämättä rahan käyttäminen omaan lemmikkiin ei ole monelle enää prioriteettina, kun nyt säästetään rahaa muun muassa bensaan ja sähköön.

Koska vaikeita tilanteita on alkutaipaleella riittänyt, on Asikainen opetellut soveltamaan ja keksimään erilaisia palveluita. Hän on luonut palveluita, joihin asiakkaat voivat osallistua matalalla kynnyksellä.

– Esimerkiksi kehittelemäni verkkokurssit ja luennot eivät vaadi rahallisesti niin paljon panostusta.

Asikaisen mukaan suosituiksi nousseet verkkokurssit ovat tarjonneet erilaisia mahdollisuuksia. Hän pystyy niiden avulla tarjoamaan palveluita ympäri Suomen, sillä ne eivät sido asiakasta olemaan yhdessä paikassa.

Vaikeista ajoista huolimatta hän ei ole missään vaiheessa katunut, että perusti liiketoiminnan harrastuksen ja elämäntavan ympärille.

– Tahdon koko ajan kehittää ja haastaa itseäni. Lisäksi on ollut upeaa luoda omasta intohimosta työ ja pohtia, miten pystyn tekemään itseäni kiinnostavista aiheista palveluita myös muille.

Koirat ymmärtävät enemmän,

mitä tiedetäänAsikainen tarjoaa niin yksilö- kuin ryhmävalmennusta. Koulutuksissa suuressa roolissa on myös lemmikin omistajan ohjaaminen, sillä Asikaisen mukaan on tärkeää, että omistaja ja koira ymmärtävät toisiaan. Lisäksi hän kokee olennaiseksi, että kouluttajalla ja ohjattavalla lemmikin omistajalla löytyy yhteinen sävel. Asikaisen mukaan koirat ovat hyvin tunneperäisiä eläimiä, jotka aistivat erilaisia tunteita eri tilanteissa vahvasti ja usein reagoivat

niihin.

– Koko ajan saamme uutta tutkittua informaatiota siitä, miten koira kokee maailmaan ja miten se analysoi sitä. Uskon, että olemme vasta matkalla todelliseen tietoisuuteen siitä, miten paljon koirat ymmärtävät ympäristöä ja sen tapahtumia. Luulen, että enemmän, mitä oletamme.

Asikainen kertoo, että omistajasta ja koirasta puhuttaessa yhdessä käytetään termiä koirakko.

Hän toteaa kokevansa erityisesti onnistumisen tunnetta työssään silloin, kun koirakko onnistuu tavoittamaan heille itselleen asetetun tavoitteen.

– Kaikkein palkitsevinta on se, kun asiakas lähtee areenalta kotimatkalle sillä ajatuksella, että “hitsit, me pystyttiin tähän”. Oli kyse sitten isommasta tavoitteesta urheilulajin parissa tai tavallisesta koulutuksesta.