Penkkarit Paimiossa oman aikataulun mukaan: Katso video penkkarikyydityksistä Vistalla

0
Abiturientteja ei enää ”kannettu” autoihin, vaan he marssivat muiden lukiolaisten kunniakujaa ulos koulusta ja kiipesivät itse auton kyytiin.

PAIMIO

Torstaina penkkarihulinaa nähtiin Paimiossakin. Moni ehti jo ihmetellä, että miten Turussa, Kaarinassa ja Salossa abiurienttien penkinpainajaiset ja myös kakkosluokkalaisten vanhojen tanssit nähtiin jo viikkoa aiemmin.

Taustalla on koulutyön jaksotusero.

Paimiossa penkkarit ovat jo vuosikymmenet olleet näin hiihtoloman alla. Lukion rehtori Olli-Pekka Lehtonen kertoo, että Paimion lukio on 6. jaksojärjestelmässä, ja nuo muut 5. jaksojärjestelmässä. Jaksojärjestelmän lukiot voivat päättää itse.

Paimiossa asiaa kysyttiin pari vuotta sitten myös lukiolaisilta itseltään.

– Tuolloin lukion opiskelijoista 96% kannatti tässä 6. jaksojärjestelmässä pysymistä, 3% kannatti 5. jaksojärjestelmää ja 1% 4. jaksoa.

Samalla vanhojen tanssien aikataulut pysyi samana.

Lehtonen kommentoi sitäkin, että vanhojen tanssejakin tanssitaan isommissakin kaupungeissa tilojen puutteesta johtuen joustavasti viime tai tämän viikon aikana.

– Myös Paimiossa tilat asettavat vanhojen tansseille reunaehdot, ja kun lisäksi olemme halunneet kutsua tansseihin useamman perheen jäsenen kuin vain kaksi, niin tanssit esitetään perheille kahdessa näytöksessä tänään torstaina.

”Vihdoinkin”

Lukion ruokasalissa korvat ovat lukkiutua, kun abit alkavat nostaa kierroksia ja valmistautua ajeluun. Värikkään joukon keskellä Jenna Lehtinen ja Niklas Kallio kertovat, että tätä päivää on odotettu. Heidän mielestään on hyvä, että Paimiossa penkkariaikataulu on tämä vanha ja tuttu. Näin on aina ennenkin ollut ja siihen on perusteet.

Jenna oli valinnut penkkariasun yhdessä kavereiden kanssa ja teema oli hedelmäinen, marjainen. Niklas puolestaan totesi, että ajatteli tämän olevan viimeinen kerta supersankarina. Seuraavana ”asuna” kun kirjoitusten jälkeen on tiedossa armeijan tarjoamat pukineet.

Kirjoitukset hiukan jännittävät, mutta silti molemmat olivat varovaisen luottavaisissa tunnelmissa.

– Tästä alkaa lukuloma ja onhan tässä aikaa valmistautua.

Lennokas lähtö

Kuormureiden lavalle nousi tällä kertaa 57 abiturienttia, mikä on itse asiassa ikäluokkana Paimion lukion pienin koskaan. Osa heistäkin jatkaa lukion käyntiä puolella vuodella tai jopa neljään vuoteen.

Taustalla näkyvät rankat koronavuodet.

– Paimiossa -04 syntyneet on todella pieni ikäluokka ja etäopetuksen aikana opiskelijoita siirtyi vielä lukion ensimmäisenä vuotena ammatillisen koulutukseen, koska kokivat lukion käynnin etänä kuormittavaksi, avaa Lehtonen.

Kevään kirjoituksiin osallistuu kuitenkin yhteensä 80 kirjoittajaa, joista yhdeksän on aiemmin kirjoittaneita korottajia ja loput toisena vuonna kirjoitukset aloittavia hajauttajia. Lukuloman jälkeen kirjoitukset alkavat 14.3.

6 viikon jaksotus oma valinta

Paimion lukion jaksojärjestelmässä kyse on usean tekijän summasta.

Lukiolla on perusopetuksen kanssa yhteisiä opettajia, joten kun molemmissa lukuvuosi jakautuu parillisessa jaksojärjestelmässä syys- ja kevätlukukauteen, tämä helpottaa työjärjestysten tekemistä myös perusopetuksen puolella.

Kyse on myös muualta tulevien opiskelijoiden kulkuyhteyksistä.

– Kuusijaksojärjestelmä mahdollistaa lukiolla nyt käytössä olevat tiiviit koulupäivät, jonka ansiosta myös esimerkiksi sauvolaiset opiskelijat pääsevät kulkemaan Sauvosta perusopetuksen kuljetuksissa.

Olli-Pekka Lehtonen sanookin, että vaikka matkat ovatkin nykyisin opiskelijoille maksuttomia, niin edelleen erityisesti sauvolaisten kannalta lukion oppituntien alkamis- ja päättymisajoilla on erittäin paljon merkitystä, kun julkisessa liikenteessä on rajoitteensa.

– Jos lukio olisi 5. jaksojärjestelmässä, niin koulupäivien pituus venyisi yhtä pitkiksi kuin mm. Turun lukioissa, koska tuntikiertokaavio muuttuisi vastaavaksi.

Lehtosen mukaan lukion jaksotusjärjestelmän muuttamiseen ei ole edelleenkään kannatusta opiskelijoilla tai henkilökunnalla, vaikka muissa seudun kunnissa aikataulu on eri.

– Koitimme parisen vuotta sitten järjestelyä, jossa penkkarit ja vanhat pidettiin 5. jaksojärjestelmän lukioiden kanssa samaan aikaan, ja sen päälle oli vielä seuraavalla viikolla päättöviikko, mutta siitä kokemukset osoittautuivat huonoksi.

Abiturienttien seudullinen yhteinen juhlintakaan ei ole ongelma: nykyisin suurin osa abeista taitaa lähteä risteilyn sijaan Tallinnaan (Abi goes Tallinn), jonka matkat järjestetään esim. tänä vuonna yhdeksänä eri päivänä aikavälillä 9.-19.2.