Piikkio Works teki viime vuonna ennätysmäisen liikevaihdon – “Tilauskantaa on nyt vuoteen 2026 saakka”

0
Toimitusjohtaja Ari Kumpulaisen mukaan Piikkiön tehdas on alansa uranuurtaja, joka kehitti aikoinaan monia patentoituja ratkaisuja hyttien valmistukseen.

KAARINA

Piikkio Worksin hyttitehdas ylsi viime vuonna ennätysmäiseen 118 miljoonan euron liikevaihtoon. Tehtaan liikevaihtoennätys rikkoontui jo toisen kerran Meyerin omistuksessa.

– Nykyään valmistamme hyttejä pelkästään omalle emoyhtiöllemme. Teimme siitä periaatepäätöksen vuonna 2016. Sitä ennen tuotannostamme meni noin 15 prosenttia muille telakoille ja muille toimialoille esimerkiksi talonrakennus- ja öljynjalostusteollisuuteen, Piikkio Worksin toimitusjohtaja Ari Kumpulainen kuvailee.

– Toimitamme lähes kaikki hytit Meyer Turun telakalle. Tällä hetkellä ainoastaan jonkin verran erikoishyttejä menee Meyer Werftin telakalle Saksaan.

Viimeksi telakka toimitti yli 4 000 hyttiä Royal Caribbean International -varustamon Icon of the Seas -risteilijään, joka on maailman suurin alus omassa luokassaan. Alus laskettiin vesille joulukuussa Turun telakalla.

– Toukokuussa alamme valmistaa hyttejä Tui Cruisesin Mein Schiff 7 -risteilijään. Siihen tulee noin 2 500 hyttiä. Sen jälkeen alamme tehdä Icon kakkosen hyttejä lokakuussa, Kumpulainen luettelee.

Tuotanto käynnistyy katkon jälkeen toukokuussaTällä hetkellä tehtaalla on tuotantoseisokki, jonka vuoksi kolmasosa yrityksen 145 työntekijästä on lomautettuna. Ainoastaan suunnittelu-, hankinta- ja projektiosasto toimii täysillä.

– Tuotantoseisokit ja lomautukset ovat suoraa seurausta koronapandemiasta. Sen vuoksi varustamo joutui venyttämään alusten toimitusaikoja. Tilauskantaa on nyt vuoteen 2026 saakka, Kumpulainen toteaa.

Viime aikoina on puhuttu paljon monia aloja vaivaavasta työvoimapulasta. Kumpulaisen mukaan hyttitehdas on siinä suhteessa onnellisessa asemassa.

– Meillä ei ole ollut mainittavaa pulaa työvoimasta. Ainostaan sähkötekniikan suunnittelijoita on ollut ajoittain vaikea löytää.

Kumpulaisen mukaan syynä hyvään työvoimatilanteeseen on osaltaan se, että suurin osa työntekijöistä on pysynyt tehtaan palveluksessa pitkään, monet alusta saakka.

Hytit valmistuvat nopeasti liukuhihnaltaPiikkiön hyttitehdas täytti viime syksynä 40 vuotta. Kumpulainen luonnehtii tehdasta alan uranuurtajaksi, joka on kehittänyt monia patentoituja ja nyttemmin laajalti kopioituja ratkaisuja hyttien rakenteisiin. Hytit rakennetaan tehtaalla valmiiksi ja toimitetaan telakalle. Osa valmiista hyteistä asennetaan jo aluksen irrallaan oleviin lohkoihin, mutta suurin osa siirretään telakka-altaassa olevan aluksen kylkiaukotuksista paikoilleen.

– Hyttitehtaassa toiminta on nykyään samanlaista kuin autotehtaassa, kun rakennettavat hytit siirtyvät liukuhihnalla vaiheesta toiseen jatkuvassa liikkeessä.

– Hyttien valmistusta on kehitetty entistä nopeammaksi. Nykyään pystymme valmistamaan noin 6 500 hyttiä vuodessa yhdellä työvuorolla.

Kumpulainen pahoittelee, ettei tehtaalle päässyt tällä kertaa kuvaamaan tuotantolinjan huollon ja tuotantoseisokin takia.