Piikkiöläispariskunta tappoi raa’asti naapurinsa kissan – Tajuissaan ollut eläin kärsi “kohtuuttomasti ja pitkään”

0
Yli 12-vuotiaan kissan elämä päättyi karusti piikkiöläisen naapurikiistan päätteeksi marraskuussa 2021. Arkistokuva.

Piikkiö

Erimielisyydet piikkiöläisessä naapurustossa johtivat loppuvuodesta 2021 suunnitelmalliseen ja raa’alla tavalla tehtyyn lemmikkikissan tappamiseen. Asiaa puidaan parhaillaan Varsinais-Suomen käräjäoikeusessa, ja kissan tappaneelle pariskunnalle vaaditaan vähintään puolen vuoden ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja varkaudesta.

Naapurikiista sai alkunsa jo kesällä 2021, jolloin kissa oli toistuvasti kulkenut nyt syytettynä olevan pariskunnan omakotitalon pihamaalla. Syytettyjen mukaan kissa oli käynyt ulostamassa heidän pihalleen sekä kasvimaalle, mutta myös makoillut päivisin terassilla ja terassin kalusteilla. Kissasta oli vastineen perusteella toistuvaa harmia heille ja syytetyt olivatkin yrittäneet suojata pihan verkkoaidalla.

Verkkoaita ei kuitenkaan kissaa estänyt, ja siten osapuolet päätyivätkin sovitteluun vielä saman kesän aikana. Silloin linjattiin, että kissanomistajat hankkisivat lemmikilleen verkkoaitauksen ulkoilua varten. Syytettyjen mukaan verkkoaita ei kuitenkaan koskaan noussut naapureiden tontille rajaamaan kissan liikkeitä.

Teletiedot ja matkailuauto narauttivat

Kiista eskaloitui loppusyksyn 2021 aikana radikaalisti, kun kissan liikkeisiin omalla tontillaan kyllästyneet syytetyt päättivät loukuttaa eläimen.

Kun kissa jäi marraskuun alussa loukkuun, pariskunta kuljetti sen lähes sadan kilometrin päähän Laitilaan ulkoilualueelle. Siellä jompikumpi heistä heitti loukun ja kissan lampeen sillä seurauksella, että eläin hukkui. Eläinlääkärin tekemän raportin mukaan kissan “hukkumiskuolema on aiheuttanut tajuissaan olevalle eläimelle tarpeetonta kärsimystä”. Ulkoilijat löysivät myöhemmin loukun ja kuolleen kissan.

Vähintään puolen vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi syyttäjä hakee syytetylle pariskunnalle pysyvää eläintenpitokieltoa.

Pariskunta kiisti alun perin kissan sieppaamisen ja hukuttamisen, mutta heidän asianajajansa toimitti oikeuteen myöhemmin lausunnon, jossa pariskunta myöntää teon. Pariskunnan oli päätelty olleen Laitilassa tekohetkellä, koska heidän matkailuautostaan oli tehty paikalla näköhavainto. Myös toisen syytetyn televalvontatiedot tukivat paikallaoloa kyseisenä ajankohtana.

Puolustus: kissan arvo 0 euroa

Syytetyt siis ovat myöntäneet teon, mutta eivät sen törkeyttä. Puolustuksen mukaan kyse oli ainoastaan perusmuotoisesta eläinsuojelurikoksesta, eikä kissa kokenut hukkumiskuolemansa aikana kohtuutonta ja pitkittynyttä kärsimystä.

Myöskään kissan sieppaaminen ei ole heidän mukaansa kuitenkaan varkaus, vaan näpistys, sillä kissan arvo on heidän mukaansa nolla euroa. Kissa oli kuollessaan 12,5 vuotta vanha.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tapauksesta tuomion myöhemmin.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kaarina-lehti.