Poliisi varoittaa verkon vaaroista – Näin alastonkuvasi voi päätyä kaikkien nähtäville

0
Poliisi varoittaa, että nuorison kannalta suurimmat vaaranpaikat ovat nykyään verkossa.

Poliisi on huolissaan nuorten väkivaltaisesta käyttäytymisestä ja väkivaltarikollisuudesta, joka on lisääntynyt Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella merkittävästi viime vuosina.

Lounais-Suomen poliisin keskiviikkona järjestämässä tiedotustilaisuudessa keskustelua herätti myös sosiaalisessa mediassa tapahtuva kiusaaminen ja nöyryyttäminen. Poliisipäällikkö Risto Lammi viestittää huoltajille, että on tärkeää olla perillä siitä, mitä oma lapsi tekee puhelimellaan.

– Tiedetään ja ollaan kiinnostuneita siitä, mitä nuori tekee ja missä hän on –  erityisesti, missä hän on verkossa. Kaikkein suurimmat vaarat ovat tänä päivänä siellä, Lammi muistuttaa.

Kuvien, myös alastonkuvien jakaminen nuorten keskuudessa on yleistä. Nuori ei välttämättä tule ajatelleeksi, että toisen nuoren alastonkuvan luvatta jakaminen kavereille voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Vuoden alussa voimaan tulleen uuden rikoslain mukaan teko täyttää seksuaalisen kuvan laiton levittäminen -rikosnimikkeen.

Nuori tulee rikosvastuulliseksi täyttäessään 15 vuotta, mutta hän on kuitenkin aina alle 15-vuotiaanakin vahingonkorvausvelvollinen.

– Tärkeintä ei ole se, että onko asia rikos vai ei, vaan se, että teolla aiheutetaan mittavaa vahinkoa ja kärsimystä uhrille, eikä kyseessä ole “vain harmiton pila”. Kuvan hallitsematon leviäminen on lähes aina nuorelle uhrille raskasta ja ahdistavaa, muistuttaa ylikomisario Miia Lehtinen Poliisihallituksesta.

Poliisin julkaisema YouTube-video osoittaa, miten yhdelle kaverille lähetetty alastonkuva voi päätyä nettiin kaikkien nähtäville. Video on osa sisäministeriön ja poliisin toteuttamaa Nuoret ja rikollisuus -sivustoa.