Sauvon kirjastossa leijuu taikapölyä – “Tulos oli upea”

0
Taikapöly-näyttelyn taiteilijoita yhteisessä kuvassa, ja taustalla näkyykin hiukan myös taideteoksia. Näyttely on avoinna helmikuun ajan kirjaston aukiollessa.

SAUVO

Sauvon kirjastossa oli tiistai-iltana tungosta ja tunnelmaa, kun päiväkoti Hakkiskodon varhaiskasvatuksen kaksivuotisessa esikouluopetuksessa oleva viisivuotiaiden Sirrien-ryhmän taidenäyttely avattiin juhlavin menoin. Sirrit toteuttivat varhaiskasvatuksen opettaja Pia Blomroosin ja taiteilija Kaisa Vanhalan ohjauksessa taideprojektin ja sen seurauksena kirjaston graniittisalissa on nyt esillä ja tutkittavana lasten näkemyksiä mielikuvituksellisista eläimistä.

Pia Blomroos kertoo, että näyttelyn idea syntyi, kun he kävivät kirjastossa tutustumassa Kaisa Vanhalan taidenäyttelyyn. Kirjastonjohtaja Päivi Inkinen ehdotti, että eskarilaiset tekisivät oman näyttelyn.

Liikkeelle lähdettiin siitä, että jokainen lapsi saa tehdä juuri omanlaisensa teoksen ja löytää niin oman luovuutensa kuin ilmaisukykynsäkin. Yhdessä ideoiden päädyttiin siihen, että toteutetaan mielikuvituksellisia eläinhahmoja. Pialla oli projektin päävastuu, mutta Kaisa Vanhala tuli mukaan inspiroimaan ja ohjaamaan lapsia. Kaisan avulla ”löytyivät” myös akryylimaalit, jotka toivat töihin värikylläisyyttä ja kerroksellisuutta.

Taiteen tekemisessä tunne ja usko ovat tärkeitä. Niinpä Pia kertoo, että jokaista pientä taiteilijaa kannustettiin työskentelyssä ja korostettiin sitä, että kun hän itse on tyytyväinen, niin se on tärkeintä. Jokainen työ myös tiistaina esiteltiin yksitellen ja niistä kerrottiin, joko omin sanoin tai ohjaajien avulla, mitä tekijällä on ollut ideana ja ajatuksena.

Töitä työstettiin parisen viikkoa, sillä akryylitekniikalla toteuttaminen oli kollaasinomaista ja aina on jaksettava odottaa myös kuivahtamista.

– Lapset todella uskalsivat käyttää värejä ja tehdä sitä monikerroksisuutta, ja tulos oli upea. Aikuinen ei vastaavaa olisi saanut ehkä aikaiseksi, miettii Pia.

Avajaisissa oli kirjastonjohtaja Päivi Inkisen mukaan siis oikeaa taikapölyä, tylliä ja paljettien säihkinää korkojen kopistessa. Tapahtuma oli arvokas ja jokainen työ sai oman erityishuomion ja jokainen tekijä myös omat aplodit.

Lisäksi kirjasto lahjoitti jokaiselle taiteilijalle Aino ja Sami Toivosen kirjan Tatun ja Patun oudot aakkoset, sillä siitä on hyvä taiteilun lomassa opetella lukemaan.