Sauvossa juhlittiin ystävänpäivää runollisesti ja runokirja myynnissä n-y-t -NYT!

0
Tobias, Meeri, Nelli ja Viivi ja Repullinen runoja. Sauvon koulun salissa tunnelma oli hykerryttävän hyvä.

SAUVO

Sauvon koulussa vietettiin iloisissa ja poikkeuksellisissa tunnelmissa ystävänpäivää. Isovanhemmat oli kutsuttu vieraaksi ja juhlahetkessä julkistettiin alakoululaisten toteuttama Repullinen runoja – kirjanen. Juhlallisuuksien jälkeen isovanhemmat pääsivät luokkiin, joissa askarreltiin ystävänpäiväkortteja. Tarjoiluakin oli ja paljon hymyjä.

Runokirja on kuluvan lukuvuoden monialaisen oppimiskokonaisuuden tulosta. Oppimiskokonaisuuden aiheena on yrittäjyys ja sen merkeissä koko alakoulu osallistui yhteisen runokirjan tekemiseen.

Runot teokseen syntyivät ryhmissä, luokissa ja yksittäisten oppilaiden tuotoksina. Valmiista runoista jokainen luokka valikoi ne, jotka kirjaan painettiin.

– Kyllä se oli aika jännää. Välillä oli hankalaa kun ei oikein rimmannut, kertoo runojen teosta kuudesluokkalainen Tobias Ahonen .

Hän ja niinikään kuudesluokkalainen Nelli Sirkkilä , kolmasluokkalainen Meeri Tammisto ja ekaluokkalainen Viivi Rahunen esittivät juhlassa muutaman runokirjan runon koko salille. Tytöt nyökkäävät, että alku oli hankalaa mutta sitten runoja alkoi syntyä ja oli kivaa kun päästiin valikoimaan, mitkä päätyvät kirjaseen.

– Valittiin yhdessä mitkä julkaistaan.

Oppilaiden runosuonen puhkaisua edelsi syyskuussa tutustuminen runojen maailmaan runopajan avulla. Pajat järjestettiin kullekin luokalle erikseen, ja vetäjänä oli Kirjan talo ry:stä sanataiteilija Hanna Dufva. Runotyöpajat järjesti Sauvon kirjasto ja kirjastonjohtaja Päivi Inkisen ansiota oli, että runokirjasta tehtiin esitys Innovatiiviset tapahtumat Sauvossa -ideakilpailuun ja kuudesluokkalaiset laativat markkinointisuunnitelman sen tueksi. Suunnitelman ansiosta runokirjaprojektille myönnettiin rahoitusavustus.

Runokirjan runot valmistuivat syksyn kuluessa ja oppilaat kuvittivat teoksen alkuvuoden aikana. Kirjasen taittoi painovalmiiksi Noora Sallasmaa . Alakoulussa runokirjaprojektia vetivät erityisesti opettajat Sanna Nykänen , Lena Laakso , Asmo Jaakkola ja Hannamari Jaakkola , mutta siihen osallistuivat siis kaikki luokat opettajineen.

Runokirjaa myytiin jo etukäteen ja myös ystävänpäivän tapahtumassa. Koteihin lähti myös viestiä, että kirjaa voi tilata koulun vanhempainyhdistyksen kautta, ja painosmäärät mitoitetaan sen mukaan. Lisäksi kirjaa tulee myyntiin kirjastoon ja myös yläkoulun järjestämään vappuriehaan, jonka järjestäminen on myös osa koulun monialaista oppimiskokemusta.

Kevään aikana järjestetään ideointi ja äänestys oppilaiden keskuudessa siitä, mihin tuottoa käytetään.

Luovuuden ja yhteistyön tulostaRunokirjan julkistamista juhlistivat myös kunnanjohtaja Satu Simelius ja sivistysjohtaja Elli Sainio. Simelius huomioi, että kun runoteosta on tehty, työssä on paljon yhtymäkohtia kunnanjohtajan hommiin nähden. Pitää miettiä paljonko tarvitaan rahaa, mistä sitä saadaan. Ja piti ideoida luovia runoja. Hän vihjasi, että kunnanjohtajan pitää tehdä esityksiä ja miettiä rahoitusta aivan yhtä lailla, mutta myönsi, etteivät hänen tekstit ole ehkä ihan yhtä lennokkaita.

– Ehkä kunnanhallituksen teksteistä joskus voi jotain löytyä.

Nyt edessä on kirjan myynti ja sekin kunnanjohtajalle tuttua hommaa, sillä hänen pitää markkinoida kuntaa. Ja lopuksi, kun myynti on tehty, oppilaat pääsevät ideoimaan ja ehkä jopa äänestämään mihin rahat käytetään. Näin tehdään välillä kunnanvaltuustossakin.

Elli Sainio puolestaan muistutti, että runokirjan tekemisen lisäksi Sauvossa oli juuri toinenkin hieno lasten tapahtuma, kun viikko sitten järjestettiin lasten kulttuuripäivä monine tapahtumineen ja toimintapajoineen. Hän myös ihasteli sitä, miten hienosti runoilussa olikaan onnistuttu.

– Yhteen hiileen puhaltaminen ja yhteinen tekeminen on hienoa sauvolaisuutta, hän kiitteli.

Kettu

Kettu oli herttainen.

Kettu nuuskii sieniä.

Kettu on oranssi.

Kettu syö matoa.

Sellainen on kettu

1.lk yhteisruno

Gorilla ja kissa

Gorilla ja kissa herkkuja söi

sademetsässä kävelivät.

Kahdeksan ja kello löi

kaverit Suomesta mukaan tulivat.

Kavereiden joukossa oli kilpikonna suuri

ja edessä oli iso muuri.

Gorilla rikkoi muurin

sai päähänsä luurin.

Muuttivat valaan ja kissan viereen heti

ja kaikille riitti peti.

1-2.lk yhteisteos

Pieniä runoja

Saarella oli pieni talo.

Iltaisin näkyi sen ikkunassa valo.

Ladossa tuoksuu lehmän lanta.

Sisällä talossa roikkuu vaatesanka.

Aamulla juodaan kahvia kupista.

Aikuiset paasaavat rikkinäisistä sukista.

Ulkona taitaa aika kovaa tuulla.

Ihminen voi tuulen vireen kuulla.

Joonatan Leino, 3.lk

Talvihaiku

Kevät odottaa,

se on talven takana,

odotan sitä.

Päivi Laamanen, 5. lk

Oppiruno

Ympäristöoppi on tylsää,

kuin kädessä oleva moppi,

mutta silti niitä siedän,

se on elämän oppi.

Bertta Perkkiö, 5.lk