Talopainajainen Sauvossa jatkuu – ”Paikkahan on edelleen ihan upea”

0
MOT-ohjelmaa on katsottu ahkerasti myös Yle-Areenassa, eli 102 000 kertaa.

SAUVO

MOT-ohjelman taannoin esiin nostama Piia Tapio-Knuuttilan ja Tapio Knuuttilan luvaton talo Sauvossa on edelleen luvaton.

Julkisuusmylly on pyörinyt, ja juttuja Knuuttiloiden ongelmallisesta tilanteesta on ollut monia. Yrittäjäpariskunnan tilanne on vaikea, sillä työn vuoksi heidän pitäisi olla tälläkin hetkellä Belgiassa, mutta he työskentelevät nyt Helsingin asunnossaan, ja yrittävät selvitellä miten talo Sauvossa saataisiin myyntikuntoon.

Onko tilanne selkiintynyt esimerkiksi vastuukysymysten osalta?

– No ei, mutta se on selkeytynyt, että tässä on ikäviä asioita tehty ja ihan tietoisesti, kertoo Tapio Knuuttila.

Hän kertoo, että viikko sen jälkeen, kun he reklamoivat tekemistään talokaupasta sen välittäneeseen kiinteistönvälitysyritykseen, kyseinen yritys poistettiin yritysrekisteristä. Sama yrittäjä perusti uuden yrityksen.

Heille talon myynyt kiinteistönvälitys Espoon kodit Oy toimi talokauppojensa aikaan franchising-periaatteella Kiinteistömaailman alaisuudessa.

– Olemme myös saaneet vahvistuksen siitä, että meille talon myynyt välittäjä on kaksi kuukautta ennen tekemäämme kauppaa saanut Sauvon kunnasta sähköpostitse tiedon, että päärakennuksella ei ole käyttöönottolupaa eikä sille ole tehty myöskään lopputarkastusta. Olemme saaneet kyseiset sähköpostikopiot Sauvon kunnasta, sanoo Knuuttila.

Kauppaa edeltäneet tapahtumat ovat nyt tutkittavana Lounais-Suomen poliisissa.

Selvitystöiden yhteydessä on Knuuttilan mukaan paljastunut jopa se, että talo on jossain kohden ollut heille sen myyneen kiinteistönvälittäjän vanhempien omistuksessa.

Knuuttila myös korostaa, että toisin kuin ehkä MOT-ohjelmassa näytti, heillä on hyvät ja toimivat yhteydet Sauvon kuntaan.

Nyt selvitellään sitä, miten talo saadaan myyntikuntoon ja antaako pankki tarvittavaan remonttiin rahoituksen.

– Meidän on haettava rakennuslupaa ja arkkitehti on arvioinut, että talon kuntoon saattaminen vaatii, että kaikki käydään läpi: katto, seinät, lattiat. On laaadittava uudet LVIS-suunnitelmat, rakennuspiirustukset. Purkutöiden kustannusarvio on noin 150 000 euroa ja parisataa neliöisen talon rakennuskustannuksissa työluku on 2500 euroa neliöltä. Siitä arvio pahimman mukaan yli 600 000 eurosta.

Knuuttila sanoo, että vaihtoehtoja ei juuri ole. Jos ja kun he myyvät talon eteenpäin, heille jää myyjän vastuu kiinteistöstä. Se on iso riski, kun nyt ei ole tietoa, miten talo on tehty.

– Faktaa on se, ettei yhtään tiedetä millaiset rakenteet ovat. Kuntoon se on laitettava.

FAKTA

 

Taustaa

Tapio Knuuttila ja Pia Tapio-Knuuttila ostivat merenrantakiinteistön Sauvosta, kun korona-ajan sulku ajoi heidät Belgiasta Suomeen. Ongelmatalo siirtyi Knuuttiloiden omistukseen kuusinumeroisella summalla lokakuussa 2020. Kokonaisuuteen kuului kaksi asuinrakennusta, mukaan lukien kookas päärakennus.

Koronan hellitettyä viime kesänä pariskunta päätti muuttaa takaisin Keski-Eurooppaan ja luopua isosta talostaan.

He ottivat yhteyttä samaan välittäjään, jolta olivat talon ostaneet. Tämä suostui myymään talon, mutta myynti ei edennytkään, ja toimeksiannon päätyttyä Knuuttilat ottivat toisen välittäjän. Tämä sitten sai selville, ettei vuonna 1981 rakennetulle päärakennukselle oltu tehty lainkaan käyttöönotto- tai lopputarkastusta.

”Jokainen tapaus selvitetään erikseen”

Sauvon rakennustarkastaja Lasse Kylänpää vahvistaa, että tässä nimenomaisessa asiassa ei kunnan kannalta ole mitään uutta kerrottavaa.

Sauvon kunnanhallitus kuitenkin keskusteli viime kokouksessaan Sauvon rakennusvalvonnan linjauksista liittyen puuttuviin katselmuksiin ja tarkastuksiin. Jokainen tapaus tullaan selvittämään yksilöllisesti ja erikseen.

Selvitystyö on aloitettu niistä noin kymmenestä tapauksista, joista kiinteistön omistaja on itse ollut kuntaan yhteydessä. Tapaukset selvitetään yhteydenottojärjestyksessä.

Vuodesta 2021 rakennusluvat on Sauvossa haettu sähköisesti Lupapiste.fi:n kautta, josta jokainen voi käydä itse tarkastamassa oman rakennushankkeensa tiedot.