”Vaaleissa voi aina valita sen asiallisen tyypin”

0
Jotkut saattavat mieltää EU-komissaarit tosikoiksi henkilöiksi, mutta ei se aina ihan niinkään ole. Kuvassa vasemmalta ex-komissaarit Erkki Liikanen, Olli Rehn ja Jyrki Katainen. Kaikki viimmesen piälle savolaesia. Mutta myös vahvasti eurooppalaisia.

HELSINKI

Kolme suomalaista tunnettua entistä EU-vaikuttajaa – takavuosien komissaarit Erkki Liikanen (sd.), Olli Rehn (kesk.) ja Jyrki Katainen (kok.) – kohtasivat toisensa viime keskiviikkona paneelikeskustelussa Helsingin Etu-Töölön Pikku-Finlandiassa .

Monien ajankohtaisten aiheiden ohella komissaari-kolmikko kävi tiiviin ja aika rakentavankin keskustelun politiikan ja vaikuttamisen käytöstavoista.

Jokainen heistä on kyllästynyt sosiaalisen median – muun muassa Twitterin – nykymenoon, jossa huono käytös on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Hyvällä he eivät katso myöskään kansanedustajien muuttunutta kielenkäyttöä eduskunnassa.

Entisten EU-komissaarien paneelikeskustelu käytiin Kunnallisalan Kehittämissäätion viime viikkoisessa kutsuseminaarissa, joka järjestettiin teemalla ”Miten Suomi ja Eurooppa selviävät maailman muutoksesta?” Äänessä oli komissaari-kolmikon ohella Presidentti Tarja Halonen , joka palkitsi vuoden 2023 Arjen turvaajat .

Keskustelun käytöstavoista avasi Liikanen.

– Olen huolissani nykyisestä poliittisesta keskustelusta, hän sanoi.

Liikanen oli ensimmäinen suomalainen Euroopan unionin komission jäsen. Tätä nykyä hän on 72-vuotias ja eläkkeellä Suomen pankin pääjohtajan virasta. Politiikasta hän tuskin on vieläkään eläkkeellä.

– Politiikassa ei ole keskinäistä kunnioitusta samalla tavoin kuin aikaisemmin, Liikanen jatkoi.

– Ei sivistynyt yhteiskunta voi toimia niin, että toisia ei kunnioiteta.

Jyrki Katainen antoi tukensa Liikasen näkemyksille.

– Some-käyttäytymisen pitäisi olla samanlaista asiallista keskustelua, mitä käydään naapurin kanssa postilaatikolla, Katainen sanoi.

Katainen katsoo, että vanhempien on annettava jälkikasvulleen esimerkkiä fiksusta eikä huonosta käyttäytymisestä:

– Suomalaiset aikuiset voisivat miettiä, mitä heidän teininsä ajattelevat isästään lukiessaan hänen Twitter-feediään, jatkoi Katainen ja totesi, että ”vaaleissakin voi aina valita sen asiallisen tyypin”.

Olli Rehn totesi olevansa täysin samaa mieltä siitä, että keskustelukulttuuri on Suomessa nykyisin aivan liian kärjistynyttä.