Valtuustoaloite Paimiossa: Pöytäkirjoille halutaan pidempi elinaika netissä

0

PAIMIO

Nykyään kaupunginhallituksen, -valtuuston, lautakuntien ja toimikuntien pöytäkirjat ovat näkyvissä Paimion nettisivuilla vain vuoden ajan. Sama koskee valtuuston kokousten videotallenteita.

Muutosta asiaan perää nyt perussuomalaisten jättämä valtuustoaloite, jonka takana ovat myös muiden puolueiden valtuustoryhmät.

Vaatimusta perustellaan muun muassa sillä, että kuntalaisten on vaikeaa löytää tietoa päätöksistä, jos sitä pitää etsiä vanhoista arkistoista kaupungintalolla. Myöskään sähköisiä asiakirjoja ei voi käytännössä pyytää, koska pitäisi tietää, mitä asiaa kussakin pöytäkirjassa on käsitelty. Valtuustoaloitteessa Paimiota verrataan seutukunnan muihin kuntiin ja todetaan, että Paimio on ainoa kunta, jossa pöytäkirjat ovat nähtävissä näin lyhyen ajan. Aloitteessa ehdotetaan, että pöytäkirjat olisivat kaupungin nettisivuilla vähintään viisi vuotta.

Muutos on tulossa

Valtuustoaloitteessa todetaan, että Paimio on uusinut asiakirjanhallintajärjestelmänsä jo yli kaksi vuotta sitten, ja uusi järjestelmä mahdollistaa salaisten tietojen automaattisen mustaamisen. Eli salaisiin tietoihin viittaaminen ei estä asiakirjojen pidempää näkyvyyttä verkossa.

Paimion hallintojohtaja Jaana Hölsö toteaa, että teknisten haasteiden takia kaupungilla ei ole vielä käytössä valtuustoaloitteessa mainittua mustaamistoimintoa. Asia on kuitenkin työn alla. Kun toiminto saadaan käyttöön, pöytäkirjat voidaan pitää pidempään näkyvillä. Takautuvasti niitä ei kuitenkaan voi ottaa näkyville.

– Toivotaan, että aloitekin antaa meille lisää puhtia siihen, että asia saadaan nopeasti kuntoon. Itse toivoisin, että se olisi kunnossa jo kevään kuluessa, Hölsö sanoo.