Vistan koulussa lähes tuhat ruokailijaa päivittäin – ”Nyt on suurta pulaa työntekijöistä alalla”

0
Suurtalousruuan teossa täytyy seurata suolaprosenttia, ruuan tarjoilulämpötilaa sekä ruuan esilläoloaikaa, kertovat Vistan koulun ruokalassa työskentelevät Maria Laine (vas.) ja Pia Nurmi.

Paimio

Millaista on olla töissä Vistan koulukeskuksen suurtalouskeittiössä ja mitä kaikkea työpäivän aikana täytyy tehdä? Mistä ruoka-annokset koostuvat ja kuinka paljon ruokalassa käy päivittäin ruokailijoita? Koulukeskuksen keittiössä työskentelevät suurtalouskokki Pia Nurmi ja ravintolakokki Maria Laine vastasivat Uutisten Viikon kunniaksi Kunnallislehteä toimitustyössä avustaneiden oppilaiden kysymyksiin.

Laineelle työ oli yksi omista toiveammateista, ja Nurmi oli opiskellut samalle alalle suurtalouskokiksi, joten hänelläkin kyseinen työ oli toiveissa. Molemmat ovat olleet alalla yli kymmenen vuotta.

– Töihin suurtalouskeittiöön on tällä hetkellä helppo päästä, sillä nyt on suurta pulaa työntekijöistä kyseisellä alalla, kertoi Nurmi.

Lounas pitää sisällään ruokaympyrän mukaisen pääruuan ja lisukkeet. Suurtalousruuan teossa täytyy seurata suolaprosenttia, ruuan tarjoilulämpötilaa sekä ruuan esilläoloaikaa. Nämä seuraavat tarkkoja määräyksiä, jatkoi Laine.

Erikoisruokavaliot vaativat tarkkuutta

Erikoisruokavaliot vaikuttavat ruuan tekemiseen siten, että pitää olla todella tarkka sen suhteen, mitä mikäkin elintarvike sisältää. Näitä ruokia täytyy käsitellä erillään muista ruuista. Kaikki erikoisruokavaliot oppii melko nopeasti ulkoa, mikä helpottaa niiden noudattamista.

Kaikki ruokailijat käyvät syömässä neljän tunnin sisällä. Ruokailijoita on kaiken kaikkiaan noin 950 päivässä. Päiväkotilaiset, esikoululaiset, ala- ja yläkoululaiset, opettajat, koulun muut työntekijät sekä ukrainalaisten ryhmät käyvät ruokalassa syömässä.

Neljän tunnin aikana pitää huolehtia, että ruokaa on koko ajan tarjolla sekä tiskata, jotta olisi riittävästi puhtaita astioita. Täytyy myös katsoa, että ruuan tarjoilukriteerit täyttyvät ja yleinen siisteys pysyy hyvänä. Työtä siis riittää, tekijät tuumivat.

Teksti ja kuva: Vistan koulun oppilastoimitus, joka avusti Kunnallislehteä Uutisten Viikolla 30.1.-3.2.2023. Toimitukseen kuuluivat Laura Metsälä (8A), Pinja Tranberg (9D) ja Inkeri Tuominen (8D)