Ylivoimaisen SM-voiton siivittämänä Planicaan matkannut Niko Kytösaho tavoittelee MM-kisoista uransa parhaita sijoituksia – “Olen paremmassa kunnossa nyt kuin koskaan aiemmin”

0
Niko Kytösahon mielessä siintävät uran parhaat arvokisasijoitukset Planicassa. Kaksi vuotta sitten Oberstdorfissa 23-vuotias Paimion Urheilijoiden mäkikotka sijoittui molemmissa kisoissa juuri ja juuri 30:n parhaan joukkoon.

Planica, Slovenia

Paimion Urheilijoiden mäkiässä Niko Kytösaho uhkuu itseluottamusta Planican MM-kisojen alla. Viime viikonlopun ylivoimainen suurmäen SM-kulta ja sitä edeltänyt 16:s sija Lake Placidin suurmäen maailmancup-kisassa olivat omiaan vakuuttamaan ennen kaikkea Kytösahon itsensä siitä, että uran parhaat arvokisasijoitukset voivat hyvinkin konkretisoitua tulevan MM-kisaviikon aikana.
– Koen, että olen paremmassa kunnossa nyt kuin koskaan aiemmin. Viimeiset kisat ennen Planicaan tuloa olivat hyviä ja lisäksi Kuopiossa saatiin hyvin vietyä hyppytekniikkaa varmempaan suuntaan. Nyt on hyvä tilanne lähteä kilpailemaan kun on selkeä ajatus sitä, mitä pitää tehdä hyvän tuloksen saamiseksi, Planicaan muun mäkijoukkueen tapaan keskiviikkona saapunut Kytösaho iloitsee.
Kytösaho on mukana nyt toista kertaa pohjoismaiden hiihtolajien MM-kisoissa. Kaksi vuotta sitten Saksan Oberstdorfissa Kytösaho sijoittui normaalimäen kilpailussa 26:nneksi ja suurmäessä 30:nneksi. Vuosi sitten Pekingin olympialaiset jäivät haaveeksi koronavirustartunnan takia.
– Ehdottomasti kauden parhaita kisasuorituksia pitää lähteä tavoittelemaan. Samalla tietysti kun arvokisoissa ollaan, tavoitteena pitää olla myös uran parhaat arvokisasijoitukset. Sen toteutuessa on sitten hyvä lähteä jatkamaan myös kevään vimeisiin maailmancupin kisoihin.
Planicassa mäkimiesten kisaohjelma starttaa tänään normaalimäen karsinnalla, josta 50 parasta hyppääjää pääsee mukaan huomiseen kisaan. Kytösaho pääsi tutustumaan mäkeen torstaina kolmen harjoitushypyn verran, ja vaikka tuttu mäki ei olekaan hänen suosikkejaan, on luottamus omaan perustekniikkaan nyt hyvällä tasolla.
– Henkilökohtaisiin suosikkeihin se ei kuulu. Hitaan ja pitkän ylämäen omaava normaalimäki vaatii malttia ja sen jälkeen hyvää ponnistusta, jotta kummulla olisi mahdollisimman korkealla. Ilmalennon aikana yhtään heikompaa ponnistusta ei saa enää paikattua. Maltti on siis avainsana tänään ja huomenna, Kytösaho ennakoi.
Toinen henkilökohtainen kilpailu suurmäessä on edessä ensi viikon perjantaina, mikäli vain selvittää torstain karsintakilpailun kunnialla.
– Iso mäki sopii minulle paremmin, joskin molemmat mäet ovat profiililtaan aika samanlaiset. Pitkät loivat ylämäet, joten vauhti hyppyrin keulalla ei ole kovin korkea. Lentorata on sellainen, että noustaan korkealle ja sitten pudotaan alas. Isossa mäessä ilmalennon aikana pystyy kuitenkin vaikuttamaan enemmän lopputulokseen, Kytösaho näkee.
Paimiossa varttunut ja Varasvuorella mäkiharrastuksensa aloittanut Kytösaho yllätti viime kesänä muuttamalla Kuopiosta Itävaltaan. Vaikka alkukausi menikin erinäisistä syistä tuloksellisesti heikosti, ovat viime aikojen pitkät leiskautukset hänen mukaansa osaosoitus siitä, että muuttopäätös oli oikea.
– Sain kesän ja syksyn aikana hypätä monista erilaisista Keski-Euroopan mäistä ja siten on ollut nyt helpompi myös kisakauden aikana totuttautua erilaisiin mäkiin. Myös reissaamista on tullut vähemmän ja koen siksi olevani nyt energisempi kuin vaikkapa vuosi sitten tähän aikaan.
Viime vuonna Pekingissä koronavirus varjosti ja vaikutti vielä merkittävästi kilpailujen läpivientiin. Planicassa ollaan kuitenkin Kytösahon mukaan jo palattu takaisin “vanhaan normaaliin”.
– Korona ei näy enää täällä millään tavalla. Ihan vapaat kisat taas ja paluu vanhaan normaaliin siinä mielessä.
Seuraa Niko Kytösahon matkaa MM-Planicassa:
  • Tänään perjantaina HS100 karsinta kello 18.45
  • Huomenna lauantaina HS100 kilpailu kello 18.00
  • Torstaina 2.3. HS138 karsinta kello 18.30
  • Perjantaina 3.3. HS138 kilpailu kello 18.30
  • Lauantaina 4.3. HS138 joukkuekilpailu kello 17.30