Keskustelua tarjolla!

0

Eduskuntavaaleihin on vajaat pari viikkoa. Ennakkoäänestys käynnistyy keskiviikkona.

Vaalien tunnelmat ovat valtakunnan tasolla olleet ehkä aiempaa kireämmät ja riitaisat. Toki ainahan vaalien alla tunnelma helposti kuumentuu, kun puoluejohtajat hakevat eroja ja näkyvyyttä mielipiteilleen valtakunnallisilla kanavilla harva se ilta.

Vastakkainasettelu on aina sytyttävää. Tavallaan se on nyt vieläkin ymmärrettävämpää kun miettii maailmantilanteen herkkyyttä ja epävarmuuksia, joita muutamat viime vuodet ovat eteen tuoneet. Tai vaikkapa sitä, että yksi historiamme merkittävimmistä turvallisuuspoliittisista ratkaisusta on konkretisoitumassa lähikuukausina Nato-jäsenyyteen.

Meillä on tulevaisuudessa niin ulkoisia kuin sisäisiä haasteita, jotka kiertyvät pitkälti tutun nelikon – talouden, turvallisuuden, hyvinvoinnin ja ilmastonmuutoksen – ympärille. Niihin liittyvät poliittiset ratkaisut yhdessä ja erikseen vaikuttavat jokaisen arkeen ja elämään.

Siksi kaikissa keskusteluissa on tärkeää, että esiin nousee todellisia linjauksia ja ratkaisuehdotuksia, eikä vain tyhjän huutelua. Ehdokkaiden pitää muistaa, että ääni, joka jää antamatta, on menetys jokaiselle puolueelle. Ja jos joku puolue ylenkatsoo toista, se ylenkatsoo myös äänestäjiä.

Kokoomus, perussuomalaiset ja demarit ovat kannatukseltaan nyt niin tasassa, että näistä mikä vain voi olla vaali-illan suurin. Se on toki iso kysymys, mutta vieläkin isompi on se, jos kaikkein suurin kannanotto vaaleissa on jättää äänestämättä.

Jos vastakkainasettelu nostaa esiin erilaisia mielipiteitä, se on värikästä ja kiinnostavaa. Toivottavasti se myös kasvattaa kiinnostusta äänestämistä kohtaan. Sen vuoksi kaikki julkisuus on tärkeää ja merkityksellistä. Median toimijat, me pienimmät ja nuo isommat toimivat demokratian hyväksi ja kansanvallan puolesta, kun esiin nostetaan vaalien puheenaiheita ja kysymyksiä.

Kunnallislehti ja Kaarina-lehti ovat tarjoilleet viime viikkoina lukijoille paikallisten ehdokkaiden haastatteluja. Tulevana lauantaina kokoamme toimituksen pihalle jo perinteisen Vaalitorin, jonne olemme kutsuneet vaalipiirissä ehdokkaita asettaneita puolueita osallistumaan. Paikalle on tulossa kymmenittäin ehdokkaita, joita voi haastaa ja joita yleisö on tervetullut jututtamaan.

Tervetuloa osallistumaan vaalikeskusteluun äänestäjänä ja peräämään vastauksia itselle tärkeisiin kysymyksiin. Jokainen ääni ratkaisee.