Eduskuntavaaliehdokas Heikki Olenius: ”Valtion ja kuntien piirissä on osaavaa työvoimaa, joka pitäisi saada tuottavampaan työhön”

0
Heikki Olenius on energiatekniikan diplomi-insinööri ja rakennusinsinööri. Hän pitää hölmönä sitä, että turvetuotanto ajetaan kokonaan alas. – Se olisi kotimaisena energialähteenä ollut Suomen kriisiaikojen takuu.

Paimio

– Viisi vuotta sitten jos joku olisi sanonut, että olen nyt eduskuntavaaliehdokkaana, olisi tullut kova nauru! heittää Heikki Olenius, energia-alan yksinyrittäjä, joka on yksi Liike Nytin kansanedustajaehdokkaista.

– Koen, että velkaantuminen on vain pakko saada kuriin. Muuten joku sanelee pian ehdot, miten täällä edetään. Julkinen talous on Suomessa paisunut kuin pullataikina.

Oleniuksen mielestä verovaroilla pitäisi keskittyä vain tärkeimpään.

– Valtion ja kuntien piirissä on paljon osaavaa työvoimaa, joka pitäisi saada tuottavampaan työhön yksityiselle sektorille, hän miettii.

Lisäksi hän tahtoo helpottaa ensimmäisen työntekijän palkkaamista yrityksiin.

– Jos joka kymmenes yksinyrittäjä palkkaisi työntekijän, tällä syntyisi 20 000 uutta työpaikkaa Suomessa. Tiedän kokemuksesta, miten jumalattoman ponnistuksen vaatii ottaa yritykseen joku. Jos ei kemiat sovikaan yhteen, työntekijästä ei pääse eroon ja firma on konkurssissa.

Hän haluaisi laittaa museoon peruskoulujen inkluusion eli erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden sijoittamisen tavallisiin luokkiin. Hän on itse opettajan poika, ja hänen puolisonsa on opettaja.

Puolue niille, jotka eivät pidä politiikasta


Liike Nytiä on irvailtu keski-ikäisten ja hyväosaisten miesten kapinaliikkeeksi. Mitä mieltä Heikki Olenius on luonnehdinnasta?

– Taitaa se pitää paikkansa! Tosin Liike Nytin aluevaltuutettu on nainen ja ehdokkaista kolmannes on naisia, Heikki Olenius nauraa.

Hän itse kuvailee Liike Nytiä kaikkein epäpoliittisimmaksi puolueeksi. Asioiden toimivuus ratkaisee, ei se, kuka niitä ajaa ja mitä aatetta ne edustavat.

Liike Nyt on pyrkinyt muuttamaan poliittista kulttuuria. Se esimerkiksi ylläpitää nettiparlamenttia, jossa käydään keskustelua ja neuvoa-antavia äänestyksiä.

– Ihmiset eivät ole sinne oikein löytäneet, mutta jos Liike Nyt saisi 10–15 kansanedustajaa, nettiparlamentissa pystyisi oikeasti vaikuttamaan Suomen päätöksiin, Olenius kommentoi.

Tällä hetkellä eduskunnassa on yksi Liike Nytin edustaja, kokoomuksesta eronnut Hjallis Harkimo. Puolue perustettiin neljä vuotta sitten.

Olenius on alun perin Kouvolasta, ja hän on asunut Paimiossa kymmenisen vuotta.

Heikki Olenius


Puolue: Liike Nyt

Ikä: 52

Ammatti: Konsultointiyrittäjä LVI:ssa ja lämmön talteenotossa.

Vaalibudjetti: Puolentoista tonnin paikkeilla.

Motto: Kapitalismi mahdollistaa toimivan sosialismin. Kapitalismista syntyvä ylijäämä pystytään jakamaan sosialismin keinoin yhteiseksi hyväksi.

Tätä et tiennyt: Puhuu myös kiinaa. Meni Kiinaan opiskeluaikana korkeakoulujen vaihdossa ja työskenteli Kiinassa paperikonetyömailla ummikkokiinalaisten kanssa.