Eduskuntavaaliehdokas Jarno Silvonen: ”Jos yleissitovuus alkaa rakoilla, muuttuu koko työelämä pian villiksi länneksi”

0
32-vuotias Jarno Silvonen on syntyperäinen kaarinalainen, joka innostui politiikasta ammattiyhdistystoiminnan myötä.

Kaarina

Kaarinalainen vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Jarno Silvonen korjaisi Suomen taloutta muuttamalla verotusta. Hän nostaa tikunnokkaan erityisesti pörssilistaamattomat yritykset, joiden maksamien osinkojen erityinen verokohtelu pitäisi muuttaa. Sen ansiosta varakkaat yritykset voivat maksaa osinkoja hyvinkin huokeilla veroprosenteilla esimerkiksi ansiotulon verotukseen verrattuna.

– Vaikka oikeisto herkästi väittääkin, että Suomessa verotetaan liikaa, on itse asiassa kokonaisveroaste vain laskenut viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana. Saisimme verotusta muuttamalla valtion kassaan satoja miljoonia euroja vuodessa lisää, Silvonen sanoo.

Turun Orionin varapääluottamusmiehenä ja SAK:n aluetoimikunnan puheenjohtajana toimiva Silvonen on isänsä jalanjäljissä toisen polven ammattiyhdistysaktiivi. Hän sanoo olevansa ennen kaikkea työntekijän asialla.

– Toistaiseksi työntekijän asema Suomessa on ihan hyvä, mutta kovasti sitä koitetaan heikentää. Jos yleissitovuus alkaa työehtosopimuksissa rakoilla, muuttuu koko työelämä pian villiksi länneksi, Silvonen pelkää.

Parajääkiekosta yhteistyön kulttuuria


Silvonen peräänkuuluttaa yhteistyön kulttuuria. Hänen mukaansa politiikka on ollut viime vuosina liian tempoilevaa, eikä yhteistä suuntaa tai yhteistyön kulttuuria ole tahdottu löytää. Kansanedustajana hän haluaisi olla tekemässä nimenomaan kauaskantoista politiikkaa.

– Seuraan vähän huolestuneena sitä keskustelua, mitä parhaillaan käydään. Eduskunnassa pitäisi muistaa, että siellä on itsensä lisäksi myös 199 muuta ihmistä päättämässä, eikä ilman yhteistyötä saada mitään pitkäjänteistä aikaiseksi. Kaipaisin enemmän politiikkaa, joka tähtäisi vaalikaudelta seuraavaan, hän painottaa.

Yhteistyön kulttuuria hän sanoo oppineensa työelämän lisäksi harrastusten parissa. Silvonen on aiemmin valmentanut ammattimaisesti parajääkiekkoa Suomen huipulla sekä Turun Palloseurassa että maajoukkuetasolla.

– Olen koulutukseltani ammattivalmentaja ja mielestäni yhteistyön kulttuuria on päässyt hyvin harjoittelemaan urheilumaailmassa. Lopulta kyse on vain ihmisten ymmärtämisestä.

Jarno Silvonen


Puolue: Vasemmistoliitto

Ikä: 32

Työ: Lääketyöntekijä

Perhe: Koira kääpiöpinseri

Vaalibudjetti: noin 6 000 euroa.

Kärkiteemat: Työntekijöiden oikeudet ja ansiotaso

Motto: Pyri antamaan joka päivä kaikkesi