Eduskuntavaaliehdokas Katri Kapanen: ”Talous voidaan saada tasapainoon ilman, että kukaan jää hoitamatta”

0
Katri Kapanen inhosi aiemmin kylmää vettä, mutta hurahti tänä talvena avantouintiin. - Avannossa käyminen on parantanut työhyvinvointiani, koska nukun sen jälkeen paremmin.

Kenet sinä jättäisit hoitamatta? kysyy vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Katri Kapanen.

Kysymys on hänen mukaansa herättänyt hedelmällisiä keskusteluja vaalitoreilla. Hoitaminen ei tarkoita Kapaselle vain terveydenhuoltoa tai vanhustenhoitoa, vaan myös varhaiskasvatusta, mielenterveys- ja päihdepalveluita ja työttömien tukemista.

Kaarinalainen Kapanen uskoo siihen, että valtiontalous voidaan saada tasapainoon ilman, että ketään tarvitsee jättää hoitamatta.

– Kokoomus on esittänyt vaaliohjelmassaan 6 miljardin euron säästöjä, jotka kohdistuvat lähes kokonaisuudessaan sosiaali- ja terveyspalveluihin. Minusta meillä ole varaa säästää ihmisten hyvinvoinnista. Yhteiskunnan hyvinvointi tulee näkyväksi siinä, miten kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset voivat.

– Palveluista leikkaaminen ei ole ainoa keino. Uskon, että säästöjä saadaan tulevaisuudessa, kun karsimme päällekkäisiä palveluja ja satsaamme oikea-aikaiseen hoitoon, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustossa istuva Kapanen näkee.

Säästöjä hän hakisi myös tiivistämällä veropohjaa ja leikkaamalla suuryritysten yritystuista.

Työ motivaattorina

Kapanen lähti politiikkaan alun perin ex-puolisonsa Matti Kapasen jalanjäljissä. Omien sanojensa mukaan hän oli vuoden 2017 kuntavaaleissa ehdolla ”listan täytteenä”, mutta tulikin valituksi heti kaupunginvaltuustoon.

Työssään lastensuojelussa Kapanen kohtaa asioita, jotka motivoivat häntä tekemään parempaa politiikkaa.

– Haluaisin, että kaikilla lapsilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet pärjätä elämässä. Koulutukseen pitää satsata, koska se lisää yhteiskunnan tasa-arvoa.

Kapanen mainitsee tästä esimerkkeinä oppisopimusjärjestelmän ja aikuiskoulutuksen kehittämisen.

Kapanen on pohtinut, miksi suomalaiset vanhemmat ovat Euroopan uupuneimpia. Syntyvyyttä pitäisi saada nostettua, mutta Suomi on Kapasen mielestä monessa mielessä lapsivihamielinen yhteiskunta. Tämä näkyy ongelmalähtöisenä puheena nuorisosta tai siinä, etteivät lapset ja nuoret saa näkyä kaikkialla yhteiskunnassamme.

– Myös työelämän pitäisi voida joustaa paremmin eri elämäntilanteiden mukaan, hän näkee.

Natoon Kapanen suhtautuu monen vasemmistolaisen tavoin varauksella. Hän olisi mieluummin edistänyt rauhaa diplomatian keinoin kuin Natoon liittymällä.

– Suomi on jo päättänyt Natoon liittymisestä, joten mielestäni sitä on turha jossitella. Suomen Nato-jäsenyyden pitää olla nimenomaan puolustuksellinen. En halua, että Suomeen perustetaan Naton sotilastukikohtia ja sijoitetaan ydinaseita.

Katri Kapanen

Puolue: Vasemmistoliitto

Ikä: 42

Työskentelee perhekuntoutusyksikön esimiehenä.

Perheeseen kuuluvat: Kaksi alakouluikäistä tytärtä.

Vaalibudjetti: Alle 5 000 euroa.

Tätä et tiennyt: Haki aikoinaan yliopistoon lukemaan uskontotieteitä ja jäi vain kahden pisteen päähän opiskelupaikasta.